ASCO 2017

Olaparibi hidasti metastaattisen rintasyövän etenemistä

  • 19.6.2017 11:00

Tiina Aisla

Kuva: Colourbox

ASCOssa julkaistun faasi 3:n tutkimuksen mukaan PARP-inhibiittorit voivat toimia uudenlaisena rintasyövän hoitokeinona.

Tutkimus julkaistiin ASCOn plenary-sessiossa.

Kun hoitoa verrattiin perinteiseen kemoterapiaan, suun kautta annosteltu olaparibi vähensi BRCA-geenivirheestä johtuvan rintasyövän etenemisen mahdollisuutta 42 prosenttia hidastaen etenemistä keskimäärin kolme kuukautta.

Kolmoisnegatiivista rintasyöpää sairastavat BRCA1-geenivirheen kantajat hyötyivät vielä enemmän hoidoista.

Kolme prosenttia rintasyövistä Yhdysvalloissa johtuu perinnöllisestä BRCA1- tai BRCA2-geenivirheestä. Erityisesti BRCA1-mutatoitunut levinnyt rintasyöpä on usein vaikea hoitaa ja sitä esiintyy suhteellisesti enemmän nuorilla naisilla.

Olaparibi on saanut Yhdysvalloissa elintarvike- ja lääkevirasto FDA:n hyväksynnän.

Tutkimukseeen osallistui 300 potilaista, joilla oli todettu perinnöllisestä BRCA-geenivirheestä johtuva HER2-negatiivinen rintasyöpä.

HER2-positiivista rintasyöpää sairastavia ei hyväksytty tähän tutkimukseen, koska heille on jo olemassa hyvin tehoavia hoitomuotoja.

Hyks Syöpäkeskuksen toimialajohtajan Johanna Mattsonin mukaan syöpähoitoja pitäisi tulevaisuudessa kohdentaa entistä tarkemmin.

– Olisi korkea aika lopettaa sellaisten vanhanaikaisten tutkimusten teko, joissa mukaan otetaan potilaita laajalla skaalalla. Tällöin saatetaan menettää lupaavan uuden täsmälääkkeen teho. Syöpien alatyyppeihin kohdennetuilla hoidoilla on pystytty parantamaan monien huonomman ennusteen potilasryhmien hoitotuloksia.

Uusin lehti

Tapahtumat

14.-25.2.2018 Mediuutisten #kiitäkollegaa -kampanja terveysalan työpaikoille. Onko kollegasi työyhteisösi helmi? Oletko saanut häneltä apua tai onko hän vaikuttanut positiivisella tavalla työyhteisöösi? Kiitä hyvää työkaveriasi ja Mediuutiset välittää kiitoksesi perille.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄTOIMITTAJALTA

Psykiatrien äärimmäisen vaikea tehtävä

Kaikki lääkärit ovat vallankäyttäjiä suhteessa potilaisiin, kun he diagnosoivat sairauksia ja ohjaavat potilaita jatkohoitoon, kirjoittaa päätoimittaja Anna Niemelä.

  • 16.2. 10:53

KOLUMNI

Tiimalasin sietämätön keveys

Millaista lääkärin työ olisi, jos se riisuttaisiin turhasta sälästä? Siirtyisikö aika potilaille, heidän kuuntelemiselleen, kysyy kolumnissaan endokrinologi Helena Miettinen.

  • 16.2. 10:52

TOIMITUKSELTA

Tekoäly, etsi paras lääke

Toivottavasti yritys ja erehdys pian vaihtuvat varmuudeksi tekoälyn, geenitestauksen ja tietoaltaiden avulla, kirjoittaa toimituspäällikkö Erpo Pakkala.

  • 16.2. 10:52

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kenen vastuulla on ajoterveyden arvioiminen?

Kuljettajien terveys on asia, joka ei kosketa pelkästään ikääntyvää väestönosaa. Se koskettaa eri-ikäisiä kuljettajia, heidän lähiomaisiaan, poliiseja ja lääkäreitä. Kun rajapinta on niin laaja, kenellä on viimekädessä vastuu ihmisen ajoterveydestä ja sen arvioinnista? Miten ajoterveysasioiden käsittelyä voisi helpottaa? Liikenneturva kerää lääkäreiden kokemuksia ajoterveyden arvioinneista. Vastaa ja vaikuta.

  • 28.12.2017 08:00

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
TyöSyke Oy

Lääkäriä

TyöSyke Oy on kanta-hämäläisten kuntaorganisaatioiden omistama yhtiö, joka tuottaa työterveyshuollon palveluja pääosin omistaja-asiakkailleen. Toimimme neljässä toimipisteessä Kanta-Hämeen alueella. Palvelujemme piirissä on lähes 11 000 työntekijää.

Siun sote

TOIMIALUEJOHTAJAN VIRKA

Siun sote tuottaa sosiaali- ja terveyshuollon integroituja palveluja koko Pohjois-Karjalan maakunnan alueelle sekä Heinävedelle Etelä-Savoon. Olemme Pohjois-Karjalan suurin työnantaja ja meillä työskentelee noin 7000 sote-alan ammattilaista. Tarjoamme Sinulle mielenkiintoisen työn suuressa ja kehittyvässä organisaatiossa!

Satakunnan keskussairaala

1 ERIKOISTUVA LÄÄKÄRI

Tarjoamme sinulle mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattitehtävissä ja monenlaisissa ison organisaation muissa tehtävissä. Potilaan hyvän hoidon takaamiseksi haluamme panostaa työntekijöiden hyvinvointiin. Meillä on viihtyisä ja välitön työilmapiiri. Meillä voit osallistua myös tutkimustoimintaan, johon tarjoamme vahvan tuen. Tule meille, meillä et jää yksin!

Satakunnan keskussairaala

2 ERIKOISLÄÄKÄRIÄ

Tarjoamme sinulle mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattitehtävissä ja monenlaisissa ison organisaation muissa tehtävissä. Potilaan hyvän hoidon takaamiseksi haluamme panostaa työntekijöiden hyvinvointiin. Meillä on viihtyisä ja välitön työilmapiiri. Meillä voit osallistua myös tutkimustoimintaan, johon tarjoamme vahvan tuen. Tule meille, meillä et jää yksin!

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.

Uutinen

Tiina Aisla tiina.aisla@mediuutiset.fi

Genetiikka mullistaa epilepsian hoidon

Kehitteillä olevan geenipaneelin avulla potilas voi saada yksilöllistä ja nopeaa hoitoa vaikeaan epilepsiaan.

  • 16.2.