ASCO 2017

Nuoruuden ylipaino ja huono kunto nostaa syöpäriskiä

  • 20.6.2017 09:04

Minna Pihlava

Kuva: Colourbox

Jos nuorella miehellä on ylipainoa ja huono kunto, hänellä on ainakin 30 prosenttia suurempi riski sairastua myöhemmällä iällä syöpään kuin niillä, jotka ovat nuorena normaalipainoisia ja hyväkuntoisia.

Tämä ilmeni onkologiaan Taysissa erikoistuvan työterveyshuollon erikoislääkärin Jorma Sormusen ja työryhmän tutkimuksessa, jota Sormunen tekee väitöskirjaa varten.

Sormusen vanhan työnantajan Puolustusvoimien arkistosta kerättiin vuonna 1958 syntyneiden miesten varusmiespalvelun aikaisia tietoja sairauksista, fyysisestä kunnosta, painosta ja pituudesta. Paperiarkistoa kahlasi läpi kaksi ihmistä 11 kuukauden ajan.

Tietoja oli 32 000 miehestä. Heistä noin tuhat oli ylipainoisia ja huonokuntoisia. Syöpätiedot on saatu syöpärekisteristä.

Sormunen esitti tuloksia ASCO-konferenssin posterisessiossa. Niiden valossa näyttää siltä, että syöpäesiintyvyys kasvaa tulevaisuudessa.

– Nykyikäluokkien kuntohan on yleisesti huonompi kuin tutkitun ikäluokan, Sormunen sanoo.

Samalla tulokset antavat myös pontta terveydenedistämistyölle. Ne osoittavat, että nuorena opitut hyvät elintavat kantavat vuosikymmenten päähän syöpäsairastavuuden vähenemisenä.

Jorma Sormunen on tyytyväinen, että pääsi esittämään tuloksia ASCOon.

– ASCO on meidän alan olympialaiset, hän sanoo.

Posterilla käyneet olivat Sormusen mukaan vaikuttuneita Suomen Syöpärekisterin toiminnasta ja sen kattavuudesta.

Kysymyksiä tuli muun muassa tutkimusdatan vahvuuksista ja heikkouksista.

Vahvoja puolia ovat Sormusen mukaan kattava materiaali ikäluokasta, samalla tavalla tehdyt fyysisen kunnon mittaukset ja kaikkien syöpien seuranta. Toisaalta esimerkiksi tutkittavien ammattiluokitus puuttuu, eikä mittauksia ole voitu toistaa armeijan jälkeen.

Aineiston tutkimus jatkuu. Posterissa analysoitiin syöpätiedot vuoden 2014 loppuun asti. Aineiston keruuta on tarkoitus jatkaa.

Sormunen uskoo, että tulevaisuudessa aineistosta saadaan entistä tarkempaa tietoa eri syöpätyyppien ilmaantuvuuksista ja niiden yhteydestä nuoruuden kuntoon ja painoon. Ikäluokan vanhetessa on odotettavissa, että syöpien ilmaantuvuus kasvaa.

Uusin lehti

Tapahtumat

14.-25.2.2018 Mediuutisten #kiitäkollegaa -kampanja terveysalan työpaikoille. Onko kollegasi työyhteisösi helmi? Oletko saanut häneltä apua tai onko hän vaikuttanut positiivisella tavalla työyhteisöösi? Kiitä hyvää työkaveriasi ja Mediuutiset välittää kiitoksesi perille.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄTOIMITTAJALTA

Psykiatrien äärimmäisen vaikea tehtävä

Kaikki lääkärit ovat vallankäyttäjiä suhteessa potilaisiin, kun he diagnosoivat sairauksia ja ohjaavat potilaita jatkohoitoon, kirjoittaa päätoimittaja Anna Niemelä.

  • 16.2. 10:53

KOLUMNI

Tiimalasin sietämätön keveys

Millaista lääkärin työ olisi, jos se riisuttaisiin turhasta sälästä? Siirtyisikö aika potilaille, heidän kuuntelemiselleen, kysyy kolumnissaan endokrinologi Helena Miettinen.

  • 16.2. 10:52

TOIMITUKSELTA

Tekoäly, etsi paras lääke

Toivottavasti yritys ja erehdys pian vaihtuvat varmuudeksi tekoälyn, geenitestauksen ja tietoaltaiden avulla, kirjoittaa toimituspäällikkö Erpo Pakkala.

  • 16.2. 10:52

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kenen vastuulla on ajoterveyden arvioiminen?

Kuljettajien terveys on asia, joka ei kosketa pelkästään ikääntyvää väestönosaa. Se koskettaa eri-ikäisiä kuljettajia, heidän lähiomaisiaan, poliiseja ja lääkäreitä. Kun rajapinta on niin laaja, kenellä on viimekädessä vastuu ihmisen ajoterveydestä ja sen arvioinnista? Miten ajoterveysasioiden käsittelyä voisi helpottaa? Liikenneturva kerää lääkäreiden kokemuksia ajoterveyden arvioinneista. Vastaa ja vaikuta.

  • 28.12.2017 08:00

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
TyöSyke Oy

Lääkäriä

TyöSyke Oy on kanta-hämäläisten kuntaorganisaatioiden omistama yhtiö, joka tuottaa työterveyshuollon palveluja pääosin omistaja-asiakkailleen. Toimimme neljässä toimipisteessä Kanta-Hämeen alueella. Palvelujemme piirissä on lähes 11 000 työntekijää.

Siun sote

TOIMIALUEJOHTAJAN VIRKA

Siun sote tuottaa sosiaali- ja terveyshuollon integroituja palveluja koko Pohjois-Karjalan maakunnan alueelle sekä Heinävedelle Etelä-Savoon. Olemme Pohjois-Karjalan suurin työnantaja ja meillä työskentelee noin 7000 sote-alan ammattilaista. Tarjoamme Sinulle mielenkiintoisen työn suuressa ja kehittyvässä organisaatiossa!

Satakunnan keskussairaala

1 ERIKOISTUVA LÄÄKÄRI

Tarjoamme sinulle mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattitehtävissä ja monenlaisissa ison organisaation muissa tehtävissä. Potilaan hyvän hoidon takaamiseksi haluamme panostaa työntekijöiden hyvinvointiin. Meillä on viihtyisä ja välitön työilmapiiri. Meillä voit osallistua myös tutkimustoimintaan, johon tarjoamme vahvan tuen. Tule meille, meillä et jää yksin!

Satakunnan keskussairaala

2 ERIKOISLÄÄKÄRIÄ

Tarjoamme sinulle mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattitehtävissä ja monenlaisissa ison organisaation muissa tehtävissä. Potilaan hyvän hoidon takaamiseksi haluamme panostaa työntekijöiden hyvinvointiin. Meillä on viihtyisä ja välitön työilmapiiri. Meillä voit osallistua myös tutkimustoimintaan, johon tarjoamme vahvan tuen. Tule meille, meillä et jää yksin!

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.

Uutinen

Tiina Aisla tiina.aisla@mediuutiset.fi

Genetiikka mullistaa epilepsian hoidon

Kehitteillä olevan geenipaneelin avulla potilas voi saada yksilöllistä ja nopeaa hoitoa vaikeaan epilepsiaan.

  • 16.2.