KOLUMNI

Mittarit hukassa, nuoruus kukassa

  • 3.3.2017 11:17

Helena Miettinen

”Se putos mun taskusta talleilla, ja hevonen astu sen päälle."

Aiemmin "se" on unohtunut bussiin ja baariin, pudonnut sillalta jokeen ja kaverin koira on syönyt "sen".

Milla on 23-vuotias diabeetikko. Vastaanotolla hänellä ei ole taaskaan mukanaan "sitä" eli verensokerimittaria.

"Miten menee?"

"Ihan hyvin."

"Miten diabeteksen hoito sujuu?"

"Ihan hyvin."

Millan hoitotasapaino on ollut huono siitä asti, kun hän sairastui. Millaa ja hänen perhettään on vuosia opastettu, motivoitu ja tuettu lasten ja aikuisten diabetespoliklinikoilla. Silti kaikki on jatkunut entiseen malliin.

Milla asuu vanhempiensa luona. Hän ei ole saanut opiskelupaikkaa. Hän valvoo yöt ja somettaa. Päivisin hän nukkuu. Hän yritti tehdä töitä, muttei pystynyt heräämään aamulla ajoissa.

"Mitä tulevaisuuden suunnitelmia sinulla on?"

"Emmätiiä."

"Mitä toivoisit tältä käynniltä?"

"Emmätiiä. Aina te sanotte samat jutut. Ketä kiinnostaa."

 

Diabetesta hoitaville on tuttua riittämättömyyden tunne, huoli ja turhautuminen, kun mikään yritys hoitotasapainon parantamiseksi ei onnistu.

Miten nuoren saisi motivoitua ottamaan vastuuta omasta hoidostaan?

Vastaus ei löydy teknologiasta. Markkinoille on tullut uusia diabeteksen hoitoa helpottavia laitteita – viimeisimpänä verensokerien mittaaminen ilman sormeen pistämistä – mutta niistä ei ole hyötyä, jos niitä ei käytä. Kun ei kiinnosta, niin ei kiinnosta.

Vaikka verensokerimittarin kadottaisi kuinka monta kertaa, diabetes ei katoa.

Joskus voimme vain odottaa, että nuori aikuistuisi, hyväksyisi diabeteksensa ja motivaatio hoitoon heräisi.

Se voi kestää, sillä vielä kolmikymppisetkin pohtivat, pitäisikö kasvaa aikuiseksi. 

Vuosien odottelussa diabeteskomplikaatioiden riskit kasvavat. Nuoruusiän huono hoitotasapaino heijastuu tulevaisuuteen, eikä nuorena omaksuttuja hoitotottumuksia ole helppo muuttaa myöhemmin.

Miten aikuisuudesta saisi nuorille tavoiteltavampaa?

 

Kun elämä on levällään, diabeteksen hoitoon on vaikea löytää voimavaroja.

Toisaalta on nuoria, jotka samassa tilanteessa hoitavat diabeteksensa mallikkaasti: se on ainoa asia, joka tarjoaa nuorelle onnistumisen kokemuksen. Että keskellä kaaosta hän pystyy tähän.

Onnistumisen kokemukset ovat tärkeitä. Ne antavat voimaa, itseluottamusta ja motivaatiota. 

Jokainen diabetesnuoren kohtaaminen on tilaisuus tarjota onnistumisen kokemus.

Niin Millankin kanssa. Hän saa jälleen uuden verensokerimittarin, ja kannustamme käyttämään sitä.

Jospa seuraavalla kerralla mittari olisi mukana.

 

Kirjoittaja on endokrinologi Hus Peijaksen sairaalassa sekä kirjailija.

Kolumni on julkaistu 3.3.2017 Mediuutisten numerossa 9/2017.

 

Koko lehti on luettavissa Mediuutisten Summa-palvelussa. Siellä on myös näköislehti, juttuarkisto ja tiedeuutisia, joita ei julkaista Mediuutisten muissa kanavissa. Lehden tilaajilla on maksuton lukuoikeus.

 

 

Uusin lehti

Tapahtumat

14.-25.2.2018 Mediuutisten #kiitäkollegaa -kampanja terveysalan työpaikoille. Onko kollegasi työyhteisösi helmi? Oletko saanut häneltä apua tai onko hän vaikuttanut positiivisella tavalla työyhteisöösi? Kiitä hyvää työkaveriasi ja Mediuutiset välittää kiitoksesi perille.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄTOIMITTAJALTA

Psykiatrien äärimmäisen vaikea tehtävä

Kaikki lääkärit ovat vallankäyttäjiä suhteessa potilaisiin, kun he diagnosoivat sairauksia ja ohjaavat potilaita jatkohoitoon, kirjoittaa päätoimittaja Anna Niemelä.

  • 16.2. 10:53

KOLUMNI

Tiimalasin sietämätön keveys

Millaista lääkärin työ olisi, jos se riisuttaisiin turhasta sälästä? Siirtyisikö aika potilaille, heidän kuuntelemiselleen, kysyy kolumnissaan endokrinologi Helena Miettinen.

  • 16.2. 10:52

TOIMITUKSELTA

Tekoäly, etsi paras lääke

Toivottavasti yritys ja erehdys pian vaihtuvat varmuudeksi tekoälyn, geenitestauksen ja tietoaltaiden avulla, kirjoittaa toimituspäällikkö Erpo Pakkala.

  • 16.2. 10:52

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kenen vastuulla on ajoterveyden arvioiminen?

Kuljettajien terveys on asia, joka ei kosketa pelkästään ikääntyvää väestönosaa. Se koskettaa eri-ikäisiä kuljettajia, heidän lähiomaisiaan, poliiseja ja lääkäreitä. Kun rajapinta on niin laaja, kenellä on viimekädessä vastuu ihmisen ajoterveydestä ja sen arvioinnista? Miten ajoterveysasioiden käsittelyä voisi helpottaa? Liikenneturva kerää lääkäreiden kokemuksia ajoterveyden arvioinneista. Vastaa ja vaikuta.

  • 28.12.2017 08:00

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
TyöSyke Oy

Lääkäriä

TyöSyke Oy on kanta-hämäläisten kuntaorganisaatioiden omistama yhtiö, joka tuottaa työterveyshuollon palveluja pääosin omistaja-asiakkailleen. Toimimme neljässä toimipisteessä Kanta-Hämeen alueella. Palvelujemme piirissä on lähes 11 000 työntekijää.

Siun sote

TOIMIALUEJOHTAJAN VIRKA

Siun sote tuottaa sosiaali- ja terveyshuollon integroituja palveluja koko Pohjois-Karjalan maakunnan alueelle sekä Heinävedelle Etelä-Savoon. Olemme Pohjois-Karjalan suurin työnantaja ja meillä työskentelee noin 7000 sote-alan ammattilaista. Tarjoamme Sinulle mielenkiintoisen työn suuressa ja kehittyvässä organisaatiossa!

Satakunnan keskussairaala

1 ERIKOISTUVA LÄÄKÄRI

Tarjoamme sinulle mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattitehtävissä ja monenlaisissa ison organisaation muissa tehtävissä. Potilaan hyvän hoidon takaamiseksi haluamme panostaa työntekijöiden hyvinvointiin. Meillä on viihtyisä ja välitön työilmapiiri. Meillä voit osallistua myös tutkimustoimintaan, johon tarjoamme vahvan tuen. Tule meille, meillä et jää yksin!

Satakunnan keskussairaala

2 ERIKOISLÄÄKÄRIÄ

Tarjoamme sinulle mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattitehtävissä ja monenlaisissa ison organisaation muissa tehtävissä. Potilaan hyvän hoidon takaamiseksi haluamme panostaa työntekijöiden hyvinvointiin. Meillä on viihtyisä ja välitön työilmapiiri. Meillä voit osallistua myös tutkimustoimintaan, johon tarjoamme vahvan tuen. Tule meille, meillä et jää yksin!

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.

Uutinen

Tiina Aisla tiina.aisla@mediuutiset.fi

Genetiikka mullistaa epilepsian hoidon

Kehitteillä olevan geenipaneelin avulla potilas voi saada yksilöllistä ja nopeaa hoitoa vaikeaan epilepsiaan.

  • 16.2.