ORTOPEDIA

Lumeleikkaukset pelottavat osaa ortopedeista

  • 22.10.2014 12:52

Elina Heino

Suomalaisen Fidelity-ryhmän viime vuonna julkaisema tutkimus polven rappeumaperäisen nilvelkierukkarepeämän leikkaushoidon olemattomista eduista verrattuna lumeleikkaukseen on jo vähentänyt polven tähystysleikkauksia Suomessa.

Ortopedit vastaavat

Tarvitseeko ortopedia lisää lumetta hyödyntäviä tutkimuksia?

Suomalainen tutkimus päätyi viime vuonna tulokseen, että polven tähystysleikkaus ei ollut lumeleikkausta tehokkaampi.

Ilkka Kiviranta, ortopedian ja traumatologian professori, HY, ylilääkäri, Hus

1. Onko Fidelityn tutkimus vähentänyt polven tähystysleikkauksia?

– Muutoksia on tullut. Viestit eri klinikoista kertovat, että polven tähystysleikkausten määrät ovat pienentyneet. Samansuuntainen on tilanne myös Hyksissä.

2. Muuttuiko oma käsityksesi asiasta?

– Moseleyn ryhmän tutkimus vuodelta 2002 osoitti, että nivelrikkopotilaiden polven puhdistusleikkaus ei tuottanut lumeleikkausta parempaa tulosta. Vuonna 2007 julkaistiin Herrlinin ryhmän tutkimus nivelkierukkarepeämistä: leikkaushoito ja fysioterapia yhdessä eivät tuottaneet parempaa tulosta kuin pelkkä fysioterapia. Tämän pohjatiedon vuoksi Fidelity-ryhmän tulokset eivät yllättäneet. Ne olivat kuitenkin ehdottomasti tarpeen, sillä aiempi tieteellinen näyttö ei-leikkauksellisen hoidon vaikuttavuudesta oli vielä heikko.

3. Tarvitaanko ortopediassa lisää lumekirurgisia tutkimuksia?

– Lääketutkimuksessa lumekontrollointi on rutiinia, kirurgisessa tutkimuksessa lumeryhmä ei ole usein tarpeen, eikä sitä voi aina eettisistä syistä käyttääkään. Hyvin perustein lumekirurgisen kontrolliryhmän käyttö on ortopedisessa tutkimuksessa ehdottomasti kannatettava asia.

***

Esko Kaartinen, ortopedi, emeritusylilääkäri, Eiran sairaala

1. Onko Fidelityn tutkimus vähentänyt polven tähystysleikkauksia?

– Todennäköisesti ja valitettavasti julkinen puoli ei nyt anna polven tähystyksiä samalla herkkyydellä kuin aikaisemmin. Olen sataprosenttisen varma, että muutama potilas kärsii, jos Fidelityn tutkimustulosta tulkitaan mustavalkoisesti. Vaarana on, että nekin potilaat jäävät tähystämättä, jotka hyötyisivät siitä. Toisaalta julkisella puolella toimittaisiin väärin, jos ei otettaisi koppia tästä tutkimusnäytöstä.

2. Muuttuiko oma käsityksesi asiasta?

– Tämä tieto tuli jokaisen pohtivan ortopedin tietoon jo kymmenen vuotta sitten, jolloin tehtiin nivelrikkoisten polvien hoidoissa ensimmäinen valeleikkaus, samansuuntaisin tuloksin. Silloin se oli shokki. Ei minulta jää tähystämättä polvia juuri tämän tutkimuksen perusteella, vaan hoitoni riippuvat edelleen tautien hoitoindikaatiosta.

3. Tarvitaanko ortopediassa lisää lumekirurgisia tutkimuksia?

– Lumeleikkausta voi tarkoin harkituissa tilanteissa toteuttaa plasebohoitona.

Plaseboleikkaukset ovat kuitenkin joskus julmaa peliä. Valeleikkaus saattaa poistaa potilaan kivun vasta kahden vuoden kuluttua, eikä välittömästi, kuten aito leikkaus parhaimmillaan tekee.

***

Juha Ranne, ortopedi, sairaala Neo

1. Onko Fidelityn tutkimus vähentänyt polven tähystysleikkauksia?

– Ei oikeastaan, koska kukaan järkevä kirurgi ei muutenkaan näitä leikkauksia turhaan tee. Kun on kyse pikkuhiljaa huonoiksi menneistä polvista ja olkapäistä, pyritään välttämään leikkausta.

2. Muuttuiko oma käsityksesi asiasta?

– Ei. Tämä tutkimus oli tavallaan itsestäänselvyyden varmistelemista tutkimuksen keinoin.

3. Tarvitaanko ortopediassa lisää lumekirurgisia tutkimuksia?

– En hyväksy lumeleikkausta. Sehän on tieteen nimessä tehty mutta silti turha leikkaus, kaikkine leikkauksen riskeineen. Ei siinä juuri potilasta ajatella.

***

Juha Kukkonen, LT, ortopedi, Satakunnan keskussairaala, Terveystalo Pori

1. Onko Fidelityn tutkimus vähentänyt polven tähystysleikkauksia?

– Tämä tutkimustulos on herättänyt laajaa mielenkiintoa. Uskon, että tulos vähentää edelleen polven degeneratiivisen kierukkarepeämän hoitamista leikkauksella.

2. Muuttuiko oma käsityksesi asiasta?

– Fidelity-ryhmän tulos vahvistaa jo aiempien tutkimusten perusteella muodostunutta käsitystäni siitä, että degeratiivisen polvikivun hoidossa polven artroskooppinen puhdistusleikkaus tai kierukan resektio eivät ole perusteltua toimintaa.

3. Tarvitaanko ortopediassa lisää lumekirurgisia tutkimuksia?

– Odotan innolla tietoa ja tuloksia uusista ortopedian alan lumekontrolloiduista töistä. Lumekontrolloidut tutkimukset edustavat lääketieteellisen tutkimuksen vahvinta tieteen tasoa.

Tällaista viestiä on kantautunut eri klinikoilta ortopedian ja traumatologian professorin Ilkka Kivirannankorviin.

Eiran sairaalan emeritusylilääkäri, ortopedi Esko Kaartinen pelkää, että ortopedit tulkitsevat tutkimustulosta liian kategorisesti, vaikka osa potilaista varmasti hyötyy tähystyksestä.

Erityinen riski hänen mukaansa on, jos perusterveydenhuolto ymmärtää tutkimustuloksen niin, että vähäisiäkään nivelrikon merkkejä osoittavia polvipotilaita ei enää pidä lähettää erikoislääkärien arvioitavaksi.

Sairaala Neon ortopedi Juha Rannearvelee, että Fidelityn tutkimustulos voimistaa uutta ilmiötä, joka on pantu merkille yksityisklinikoilla.

– Potilaat hakevat pankkilainaa päästäkseen polvi- ja olkapääleikkauksiin, jotka ennen hoidettiin julkisella puolella. Tätä ilmiötä ei ollut lainkaan vielä muutama vuosi sitten.

”Rankkoja yleistyksiä”

Fidelity-ryhmän tutkimus on saanut paljon kiitosta tiedemaailmassa, mutta se on myös poikinut kädenvääntöjä kotimaisissa ja ulkomaisissa lehdissä.

Merkittävä tähystyskirurgian äänenkannattaja Arthroscopy kritisoi alkukesästä useassa kirjoituksessa Fidelity-ryhmän tutkimusta, moittien muun muassa sen lumekirurgista tutkimusasetelmaa. Lehti syytti tutkimuksen julkaissutta New England Journal of Medicineä puolueellisesta eli kielteisestä suhtautumisesta tähystyksiin.

Myös ortopedi Ranne paheksui elokuussa Turun Sanomissa Fidelity-ryhmän kontrollina käyttämiä lumeleikkauksia epäeettisiksi.

Häntä harmittaa edelleen se, miten tutkimus uutisoitiin esimerkiksi Helsingin Sanomissa: joka vuosi tehdään jopa 10?000 turhaa polvileikkausta.

– Älytöntä mennä väittämään tuollaista rankkaa yleistystä julkisuuteen. Potilaiden on muutenkin vaikea päästä tähystyskirurgiaan julkiselle puolelle, Ranne sanoo.

Lume testaa myös olkapääkirurgiaa

Fidelity-ryhmän Raine Sihvonenja Teppo Järvinen pitävät Ranteen ja Arthroscopyn kritiikkiä lumekirurgian epäeettisyydestä melkoisina poikkeuksina.

– Mikään muu lehti ei ole nostanut tätä näkökulmaa esille, Sihvonen sanoo.

– Ala-arvoista keskustelua, jonka takana ovat isot taloudelliset intressit, Järvinen sanoo.

Hänen mukaansa tutkimus on saanut myös varteenotettavaa kriittistä palautetta, esimerkiksi pohjoismaisilta kollegoilta, mutta se ei ole koskenut lumekirurgian käyttöä tutkimusmenetelmänä.

Kaikki lumeleikatut potilaat ovat antaneet siihen etukäteen suostumuksen.

– Kannattaa muistaa, että lumeleikkaus ei ole koskaan vaarallisempi kuin se toimenpide, jonka tehoa tai vaikuttavuutta tutkimuksen avulla yritetään selvittää, Järvinen sanoo.

Fidelityn polvitutkimus on tiettävästi ensimmäinen lumekirurgiaa käyttänyt ortopedinen tutkimus Euroopassa. Vuoden kuluttua valmistuu toinen.

Järvinen on mukana ryhmässä, joka on vuodesta 2005 asti tutkinut lumeen avulla Suomen yleisimmän olkapääleikkauksen, olkapään kipukaarioireyhtymän, tehoa.

Tutkimuspotilaat ovat Tampereelta, Espoosta ja Helsingistä.

– Osalle tehtiin olkapään avarrusleikkaus, osalle vain diagnostinen olkanivelen tähystys. Kolmas porukka satunnaistettiin tehostettuun kuntoutukseen, ilman leikkausta, Järvinen sanoo.

Hän on huomannut kollegoissaan oudon ristiriidan. Kukaan ei kuulemma enää tee näitä leikkauksia. Silti ne ovat olkapääkirurgian yleisin toimenpide.

– Ketkä niitä siis tekevät?

Uusin lehti

Tapahtumat

14.-25.2.2018 Mediuutisten #kiitäkollegaa -kampanja terveysalan työpaikoille. Onko kollegasi työyhteisösi helmi? Oletko saanut häneltä apua tai onko hän vaikuttanut positiivisella tavalla työyhteisöösi? Kiitä hyvää työkaveriasi ja Mediuutiset välittää kiitoksesi perille.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄTOIMITTAJALTA

Psykiatrien äärimmäisen vaikea tehtävä

Kaikki lääkärit ovat vallankäyttäjiä suhteessa potilaisiin, kun he diagnosoivat sairauksia ja ohjaavat potilaita jatkohoitoon, kirjoittaa päätoimittaja Anna Niemelä.

  • 16.2. 10:53

KOLUMNI

Tiimalasin sietämätön keveys

Millaista lääkärin työ olisi, jos se riisuttaisiin turhasta sälästä? Siirtyisikö aika potilaille, heidän kuuntelemiselleen, kysyy kolumnissaan endokrinologi Helena Miettinen.

  • 16.2. 10:52

TOIMITUKSELTA

Tekoäly, etsi paras lääke

Toivottavasti yritys ja erehdys pian vaihtuvat varmuudeksi tekoälyn, geenitestauksen ja tietoaltaiden avulla, kirjoittaa toimituspäällikkö Erpo Pakkala.

  • 16.2. 10:52

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kenen vastuulla on ajoterveyden arvioiminen?

Kuljettajien terveys on asia, joka ei kosketa pelkästään ikääntyvää väestönosaa. Se koskettaa eri-ikäisiä kuljettajia, heidän lähiomaisiaan, poliiseja ja lääkäreitä. Kun rajapinta on niin laaja, kenellä on viimekädessä vastuu ihmisen ajoterveydestä ja sen arvioinnista? Miten ajoterveysasioiden käsittelyä voisi helpottaa? Liikenneturva kerää lääkäreiden kokemuksia ajoterveyden arvioinneista. Vastaa ja vaikuta.

  • 28.12.2017 08:00

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
TyöSyke Oy

Lääkäriä

TyöSyke Oy on kanta-hämäläisten kuntaorganisaatioiden omistama yhtiö, joka tuottaa työterveyshuollon palveluja pääosin omistaja-asiakkailleen. Toimimme neljässä toimipisteessä Kanta-Hämeen alueella. Palvelujemme piirissä on lähes 11 000 työntekijää.

Siun sote

TOIMIALUEJOHTAJAN VIRKA

Siun sote tuottaa sosiaali- ja terveyshuollon integroituja palveluja koko Pohjois-Karjalan maakunnan alueelle sekä Heinävedelle Etelä-Savoon. Olemme Pohjois-Karjalan suurin työnantaja ja meillä työskentelee noin 7000 sote-alan ammattilaista. Tarjoamme Sinulle mielenkiintoisen työn suuressa ja kehittyvässä organisaatiossa!

Satakunnan keskussairaala

1 ERIKOISTUVA LÄÄKÄRI

Tarjoamme sinulle mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattitehtävissä ja monenlaisissa ison organisaation muissa tehtävissä. Potilaan hyvän hoidon takaamiseksi haluamme panostaa työntekijöiden hyvinvointiin. Meillä on viihtyisä ja välitön työilmapiiri. Meillä voit osallistua myös tutkimustoimintaan, johon tarjoamme vahvan tuen. Tule meille, meillä et jää yksin!

Satakunnan keskussairaala

2 ERIKOISLÄÄKÄRIÄ

Tarjoamme sinulle mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattitehtävissä ja monenlaisissa ison organisaation muissa tehtävissä. Potilaan hyvän hoidon takaamiseksi haluamme panostaa työntekijöiden hyvinvointiin. Meillä on viihtyisä ja välitön työilmapiiri. Meillä voit osallistua myös tutkimustoimintaan, johon tarjoamme vahvan tuen. Tule meille, meillä et jää yksin!

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.

Uutinen

Tiina Aisla tiina.aisla@mediuutiset.fi

Genetiikka mullistaa epilepsian hoidon

Kehitteillä olevan geenipaneelin avulla potilas voi saada yksilöllistä ja nopeaa hoitoa vaikeaan epilepsiaan.

  • 16.2.