ROKOTUKSET

Liian kallista? Näin rokotusten kustannuksia arvioidaan

  • 24.3.2017 10:51

Elina Heino

| Kuva: Colourbox

Tuore väitöskirja antaa rokotuksista kiinnostuneille mahdollisuuden kurkistaa taloudelliseen arviointiin, jonka rokotukset joutuvat läpäisemään – muun tieteellisen näytön lisäksi – ennen kuin ne voidaan hyväksyä kansalliseen rokotusohjelmaan.

Helsingin yliopistossa 10. maaliskuuta tarkastetun väitöksen on tehnyt tutkija Heini Salo, joka vastaa arkityössään Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Rokotusohjelmayksikössä kansallisten rokotusohjelmien kustannusvaikuttavuustutkimuksista.

Salon väitöstutkimus Economic evaluations in adopting new vaccines in the Finnish national vaccination programme arvioi kolmen 2000-luvulla kansalliseen rokotusohjelmaan lisätyn rokotuksen onnistumista taloudellisesta näkökulmasta.

Kyseessä ovat pneumokokki-, influenssa- ja HPV-rokotukset.

FAKTA

Rokotusten tieteellinen arviointi pähkinänkuoressa

* Arviointi perustuu Kansallisen rokotusasiantuntijaryhmän (KRAR) kriteereihin. Niitä on kolme.

* Yksi: Seuraako rokotuksista kansantaloudellisesti merkittävää taudin vähenemistä?

* Kaksi: Ovatko rokotukset turvallisia sekä yksilölle että väestölle?

* Kolme: Ovatko rokotusohjelman kustannukset kohtuulliset saavutettavaan terveyshyötyyn nähden?

Kohdunkaulan syöpää ehkäisevä HPV-rokote pääsi kansalliseen rokotusohjelmaan vasta hiljattain, vuonna 2013.

Salon väitöstutkimuksen mukaan HPV-rokotus maksaa yhteiskunnalle noin kaksi miljoonaa euroa vuodessa.

Salo arvioi, että kun rokotetut tulevat seulontaikää, rokotusohjelmalla säästetään melkein 10 miljoonaa euroa vuosittain.

Kohdunkaulan syövän perinteisempi torjuntamenetelmä seulontaohjelma ja sen ulkopuolella otetut Papa-näytteet maksavat nyt 22,4 miljoonaa euroa vuodessa.

Lisäksi taudin ja sen esiasteiden hoito ja seuranta kustantaa vuosittain 15,2 miljoonaa euroa.

 

Yksi asia hämmästytti HPV-rokotteen kustannusvaikuttavuuslaskelmia tehnyttä Saloa.

– Yllätyin siitä, miten paljon Suomessa otetaan Papa-näytteitä naisilta seulontaohjelman ulkopuolella.

Pelkästään gynekologien vastaanottokäynneillä ja terveyskeskuksissa otetaan kaikista Suomen Papa-näytteistä yli puolet.

– Papa-kokeita tehdään niin paljon, että 89 prosenttia syövistä ja 80 prosenttia niiden esiasteista ehtivät löytyä muualla kuin seulonnoissa.

Hyvä puoli asiassa on, että laiskoina seulontoihin osallistujina tunnetut nuoret naiset näyttävät todellisuudessa käyvän ahkerasti Papa-kokeessa toisaalla.

Ongelma asiassa on päällekkäinen työ eli turhien Papa-näytteiden ottaminen.

– Sille ei pysytä tekemään mitään niin kauan kun Suomessa ei ole Papa-rekisteriä, johon kerättäisiin tieto kaikista otetuista näytteistä.

Kansallinen Papa-rekisteri on kuitenkin tulossa. Salon mukaan sosiaali- ja terveysministeriön seulontatyöryhmä valmistelee jo sen mahdollistavaa lakia.

– Se on hieno juttu!

 

Myös lasten influenssarokotuksen taloudellinen hyöty on suurempi kuin sen kustannukset.  Sen avulla säästetään noin seitsemän euroa jokaista rokotettua lasta kohti.

Vuonna 2010 kansalliseen rokotusohjelmaan otettu pneumokokkirokotus oli kallis. Etukäteisarvioissa sen hyödyt eivät olleet aivan niin selvät kustannuksiin verrattuna kuin kahden muun tässä yhteydessä tutkitun rokotuksen.

Pneumokokkirokotuksen hyödyt näyttivät riittäviltä verrattuina kustannuksiin, mutta vasta, kun arvioinnissa otettiin huomioon laumasuoja eli se, miten muiden ottamat rokotukset suojaavat taudilta myös rokottamattomia.

Vuosia myöhemmin arvioituna tilanne on valoisa.

– Olemme saaneet rokotteet aina edullisemmin kuin etukäteen arvioimme. Myös pneumokokkirokotus on säästänyt terveydenhuollon kustannuksia, Salo sanoo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PÄÄTOIMITTAJALTA

Psykiatrien äärimmäisen vaikea tehtävä

Kaikki lääkärit ovat vallankäyttäjiä suhteessa potilaisiin, kun he diagnosoivat sairauksia ja ohjaavat potilaita jatkohoitoon, kirjoittaa päätoimittaja Anna Niemelä.

  • 16.2. 10:53

KOLUMNI

Tiimalasin sietämätön keveys

Millaista lääkärin työ olisi, jos se riisuttaisiin turhasta sälästä? Siirtyisikö aika potilaille, heidän kuuntelemiselleen, kysyy kolumnissaan endokrinologi Helena Miettinen.

  • 16.2. 10:52

TOIMITUKSELTA

Tekoäly, etsi paras lääke

Toivottavasti yritys ja erehdys pian vaihtuvat varmuudeksi tekoälyn, geenitestauksen ja tietoaltaiden avulla, kirjoittaa toimituspäällikkö Erpo Pakkala.

  • 16.2. 10:52

Uusin lehti

Tapahtumat

14.-25.2.2018 Mediuutisten #kiitäkollegaa -kampanja terveysalan työpaikoille. Onko kollegasi työyhteisösi helmi? Oletko saanut häneltä apua tai onko hän vaikuttanut positiivisella tavalla työyhteisöösi? Kiitä hyvää työkaveriasi ja Mediuutiset välittää kiitoksesi perille.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄTOIMITTAJALTA

Psykiatrien äärimmäisen vaikea tehtävä

Kaikki lääkärit ovat vallankäyttäjiä suhteessa potilaisiin, kun he diagnosoivat sairauksia ja ohjaavat potilaita jatkohoitoon, kirjoittaa päätoimittaja Anna Niemelä.

  • 16.2. 10:53

KOLUMNI

Tiimalasin sietämätön keveys

Millaista lääkärin työ olisi, jos se riisuttaisiin turhasta sälästä? Siirtyisikö aika potilaille, heidän kuuntelemiselleen, kysyy kolumnissaan endokrinologi Helena Miettinen.

  • 16.2. 10:52

TOIMITUKSELTA

Tekoäly, etsi paras lääke

Toivottavasti yritys ja erehdys pian vaihtuvat varmuudeksi tekoälyn, geenitestauksen ja tietoaltaiden avulla, kirjoittaa toimituspäällikkö Erpo Pakkala.

  • 16.2. 10:52

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kenen vastuulla on ajoterveyden arvioiminen?

Kuljettajien terveys on asia, joka ei kosketa pelkästään ikääntyvää väestönosaa. Se koskettaa eri-ikäisiä kuljettajia, heidän lähiomaisiaan, poliiseja ja lääkäreitä. Kun rajapinta on niin laaja, kenellä on viimekädessä vastuu ihmisen ajoterveydestä ja sen arvioinnista? Miten ajoterveysasioiden käsittelyä voisi helpottaa? Liikenneturva kerää lääkäreiden kokemuksia ajoterveyden arvioinneista. Vastaa ja vaikuta.

  • 28.12.2017 08:00

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
TyöSyke Oy

Lääkäriä

TyöSyke Oy on kanta-hämäläisten kuntaorganisaatioiden omistama yhtiö, joka tuottaa työterveyshuollon palveluja pääosin omistaja-asiakkailleen. Toimimme neljässä toimipisteessä Kanta-Hämeen alueella. Palvelujemme piirissä on lähes 11 000 työntekijää.

Siun sote

TOIMIALUEJOHTAJAN VIRKA

Siun sote tuottaa sosiaali- ja terveyshuollon integroituja palveluja koko Pohjois-Karjalan maakunnan alueelle sekä Heinävedelle Etelä-Savoon. Olemme Pohjois-Karjalan suurin työnantaja ja meillä työskentelee noin 7000 sote-alan ammattilaista. Tarjoamme Sinulle mielenkiintoisen työn suuressa ja kehittyvässä organisaatiossa!

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos vankiterveydenhuollon yksikkö

ALUEYLILÄÄKÄRIN VIRKA

Vankiterveydenhuollon yksikkö on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen alainen itsenäinen yksikkö, joka organisoi vankien terveydenhuollon Suomen vankiloissa. Yksikkö vastaa vankien terveydenhuollon kehittämisestä tavoitteena tehokkaat, toimivat ja kattavat palvelut.

Satakunnan keskussairaala

1 ERIKOISTUVA LÄÄKÄRI

Tarjoamme sinulle mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattitehtävissä ja monenlaisissa ison organisaation muissa tehtävissä. Potilaan hyvän hoidon takaamiseksi haluamme panostaa työntekijöiden hyvinvointiin. Meillä on viihtyisä ja välitön työilmapiiri. Meillä voit osallistua myös tutkimustoimintaan, johon tarjoamme vahvan tuen. Tule meille, meillä et jää yksin!

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.

Elina Heino elina.heino@mediuutiset.fi

Ruotsi sitoi etälääkärien käsiä

Ruotsissa tehtiin kansallinen suositus sille, mitä infektiotauteja ei sovi diagnosoida ja lääkitä antibiooteilla etälääkärin vastaan­otolla. Oliko se tarpeen?

  • 9.2.

Nina Airisto

Työterveyshuolto etsii paikkaansa

Vaikka tekeillä olevat lakimuutokset eivät kosketa työterveysjärjestelmää, työterveyshuolto on sote-uudistuksessa merkittävä tekijä.

  • 2.2.