Lasten liikunta

Lasten rasitusvammat yleistyvät

  • 9.6.2016 10:25

Erpo Pakkala

| Kuva: Colourbox

Lasten rasitusvammat ja rasitusmurtumat yleistyvät huolestuttavaa vauhtia. Tämä selvisi toukokuussa pidetyssä Lasten liikunta ja urheiluvammat -Mediareenassa.

Monessa puheenvuorossa kuultiin hurjia esimerkkejä siitä, kuinka liian suuret harjoitusmäärät tai liian yksipuolinen ja kilpailuhenkinen liikuntaharrastus voivat aiheuttaa rasitusvammoja jopa koko joukkueelliselle lapsia.

– Lapsilla ja nuorilla ei voida teettää aikuisten voimaharjoitteita, koska kasvava luusto ei kestä toistorasitusta samalla lailla kuin aikuisilla. Kasvuikäisillä heikko kohta on lihasten kiinnityskohdissa, joissa on avoin kasvutumake. Juuri näihin kohtiin syntyvät kasvuikäiselle tyypilliset rasitusvammat eli apofysiitit, sanoi Husin lastenortopedi Mikko Haara esityksessään.

Haaran mukaan lasten urheiluvammoista noin puolet on rasitusvammoja. Ilmiön taustalla on monta syytä.

– Urheilu on siirtynyt pihoilta seuroihin, arkiliikunta on vähentynyt, yhteen lajiin erikoistutaan liian varhain ja yksipuolisesti harjoitteleville lapsille ei tule tarpeeksi lepojaksoja, koska harjoituksia ja pelejä on ympäri vuoden, Haara listaa.

Jos lepojaksoja ei ole, toistorasituksen aiheuttamat mikrovammat kasvualueilla eivät ehdi korjaantua ja ne alkavat kipuilemaan. Erityisesti kasvupyrähdyksen aikana luun kasvualueet ovat hauraimmillaan.

– Nopean pituuskasvun aikana on erityisesti kiinnitettävä huomiota rasitusmäärään ja monipuoliseen harjoitteluun. Lihashallinta- ja koordinaatioharjoitteilla on tässä ikäryhmässä rasitusvammoja ehkäisevä vaikutus.

Liikkumista pitää jatkaa kivun rajoissa

Dextran fysioterapeutti Jari Pylvänäinen muistutti tasoryhmien tärkeydestä, koska kasvuiässä olevan lapsen koordinaatiokyky ja motoriikka voi muuttua paljon lyhyessä ajassa. Väärässä tasoryhmässä urheilevan lapsen vammariski kasvaa.

– Ryhmiä pitäisi muodostaa kehitysvaiheiden, ei pelkästään iän mukaan. Samassa ryhmässä voi olla lapsi, joka on pelannut kymmenen vuotta ja lapsi, joka on vasta aloittanut. Tällöin vammoja syntyy varmasti. Moni lapsi ja nuori myös lopettaa urheilun kokonaan, jos se alkaa tuntua pahalta, Pylvänäinen sanoi.

Pylvänäinen hämmästeli vastaanotolleen tulevia nuoria potilaita, joille lääkärit ovat antaneet rasitusvamman takia kolmen kuukauden liikkumiskiellon.

– Sille ei ole mitään perustetta. Kivun sallimissa rajoissa pitää liikkua. Omassa työssäni näen, että kun lapsi on kolme kuukautta liikkumatta, niin ensimmäisen treenin jälkeen polvi on taas kipeä.

Haara on samaa mieltä. Rasitusvammojen hoidossa tärkeintä on keventää oman lajin harjoituksia ja tehdä korvaavia harjoitteita.

 – Menkää uimaan tai käykää perheen kanssa pyörälenkeillä, niin elimistö saa vaihtelevia ärsykkeitä, mikä nopeuttaa rasitusvammasta toipumista.

Psykosomatiikka kannattaa muistaa

Haaran mukaan lapsiurheilussa ei pidä pelata kipulääkkeillä tai puudutteilla, se kuuluu ammattiurheiluun.

– Lääkärin pitää osata kertoa, miksi niiden käyttö ei kannata lapsilla. Rasitusvamman on annettava

toipua rauhassa liikuntamäärää säädellen niin, että löydetään tasapaino, jossa pystytään liikkumaan kivuttomasti.

Haara muistutti, että tavallinen röntgenkuva kannattaa ottaa aina, jos epäilee kivun syyksi muuta kuin rasitusvammaa. Vakavat syyt voidaan sulkea lähes aina pois normaalilla röntgenkuvauksella.

 – Pitää myös muistaa, että kaikki ei ole aina sitä miltä näyttää. On hyvä pitää mielessä, että joskus kivun syynä voi olla luukasvain. Myös psykosomatiikka kannattaa muistaa. Esimerkiksi perheongelmat tai kiusaaminen voivat heijastua nuorilla erilaisina kipuina, Haara totesi.

PÄÄTOIMITTAJALTA

Psykiatrien äärimmäisen vaikea tehtävä

Kaikki lääkärit ovat vallankäyttäjiä suhteessa potilaisiin, kun he diagnosoivat sairauksia ja ohjaavat potilaita jatkohoitoon, kirjoittaa päätoimittaja Anna Niemelä.

  • 16.2. 10:53

KOLUMNI

Tiimalasin sietämätön keveys

Millaista lääkärin työ olisi, jos se riisuttaisiin turhasta sälästä? Siirtyisikö aika potilaille, heidän kuuntelemiselleen, kysyy kolumnissaan endokrinologi Helena Miettinen.

  • 16.2. 10:52

TOIMITUKSELTA

Tekoäly, etsi paras lääke

Toivottavasti yritys ja erehdys pian vaihtuvat varmuudeksi tekoälyn, geenitestauksen ja tietoaltaiden avulla, kirjoittaa toimituspäällikkö Erpo Pakkala.

  • 16.2. 10:52

Uusin lehti

Tapahtumat

14.-25.2.2018 Mediuutisten #kiitäkollegaa -kampanja terveysalan työpaikoille. Onko kollegasi työyhteisösi helmi? Oletko saanut häneltä apua tai onko hän vaikuttanut positiivisella tavalla työyhteisöösi? Kiitä hyvää työkaveriasi ja Mediuutiset välittää kiitoksesi perille.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄTOIMITTAJALTA

Psykiatrien äärimmäisen vaikea tehtävä

Kaikki lääkärit ovat vallankäyttäjiä suhteessa potilaisiin, kun he diagnosoivat sairauksia ja ohjaavat potilaita jatkohoitoon, kirjoittaa päätoimittaja Anna Niemelä.

  • 16.2. 10:53

KOLUMNI

Tiimalasin sietämätön keveys

Millaista lääkärin työ olisi, jos se riisuttaisiin turhasta sälästä? Siirtyisikö aika potilaille, heidän kuuntelemiselleen, kysyy kolumnissaan endokrinologi Helena Miettinen.

  • 16.2. 10:52

TOIMITUKSELTA

Tekoäly, etsi paras lääke

Toivottavasti yritys ja erehdys pian vaihtuvat varmuudeksi tekoälyn, geenitestauksen ja tietoaltaiden avulla, kirjoittaa toimituspäällikkö Erpo Pakkala.

  • 16.2. 10:52

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kenen vastuulla on ajoterveyden arvioiminen?

Kuljettajien terveys on asia, joka ei kosketa pelkästään ikääntyvää väestönosaa. Se koskettaa eri-ikäisiä kuljettajia, heidän lähiomaisiaan, poliiseja ja lääkäreitä. Kun rajapinta on niin laaja, kenellä on viimekädessä vastuu ihmisen ajoterveydestä ja sen arvioinnista? Miten ajoterveysasioiden käsittelyä voisi helpottaa? Liikenneturva kerää lääkäreiden kokemuksia ajoterveyden arvioinneista. Vastaa ja vaikuta.

  • 28.12.2017 08:00

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
TyöSyke Oy

Lääkäriä

TyöSyke Oy on kanta-hämäläisten kuntaorganisaatioiden omistama yhtiö, joka tuottaa työterveyshuollon palveluja pääosin omistaja-asiakkailleen. Toimimme neljässä toimipisteessä Kanta-Hämeen alueella. Palvelujemme piirissä on lähes 11 000 työntekijää.

Siun sote

TOIMIALUEJOHTAJAN VIRKA

Siun sote tuottaa sosiaali- ja terveyshuollon integroituja palveluja koko Pohjois-Karjalan maakunnan alueelle sekä Heinävedelle Etelä-Savoon. Olemme Pohjois-Karjalan suurin työnantaja ja meillä työskentelee noin 7000 sote-alan ammattilaista. Tarjoamme Sinulle mielenkiintoisen työn suuressa ja kehittyvässä organisaatiossa!

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos vankiterveydenhuollon yksikkö

ALUEYLILÄÄKÄRIN VIRKA

Vankiterveydenhuollon yksikkö on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen alainen itsenäinen yksikkö, joka organisoi vankien terveydenhuollon Suomen vankiloissa. Yksikkö vastaa vankien terveydenhuollon kehittämisestä tavoitteena tehokkaat, toimivat ja kattavat palvelut.

Satakunnan keskussairaala

1 ERIKOISTUVA LÄÄKÄRI

Tarjoamme sinulle mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattitehtävissä ja monenlaisissa ison organisaation muissa tehtävissä. Potilaan hyvän hoidon takaamiseksi haluamme panostaa työntekijöiden hyvinvointiin. Meillä on viihtyisä ja välitön työilmapiiri. Meillä voit osallistua myös tutkimustoimintaan, johon tarjoamme vahvan tuen. Tule meille, meillä et jää yksin!

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.

Elina Heino elina.heino@mediuutiset.fi

Ruotsi sitoi etälääkärien käsiä

Ruotsissa tehtiin kansallinen suositus sille, mitä infektiotauteja ei sovi diagnosoida ja lääkitä antibiooteilla etälääkärin vastaan­otolla. Oliko se tarpeen?

  • 9.2.

Nina Airisto

Työterveyshuolto etsii paikkaansa

Vaikka tekeillä olevat lakimuutokset eivät kosketa työterveysjärjestelmää, työterveyshuolto on sote-uudistuksessa merkittävä tekijä.

  • 2.2.