LÄÄKEMARKKINA

Lääketeollisuus karkaa briteiltä – vai käykö aivan päinvastoin?

  • 7.12.2017 14:48

Elina Heino

Kuva: Colourbox

Brittien eroaminen EU:sta heijastuu myös siihen, miten paljon tutkimusrahaa kansainvälinen lääketeollisuus panostaa jatkossa Iso-Britanniaan.

Tilanne on kiinnostava.

Arviot Brexitin vaikutuksesta lääketeollisuuden tekemiin siirtoihin menevät täysin ristiin.

Romahtaako teollisuuden kiinnostus brittien kanssa toimimiseen – vai käykö itse asiassa päinvastoin?

Kummankin näkemyksen tueksi on viime aikoina saatu viitteitä.

 

Iso-Britanniassa on käynnistynyt arviointi siitä, mitä Brexit aiheuttaa maan teollisuudelle.

Yritys-, energia- ja teollisuusstrategiaa rakentava komitea (BEIS) on kerännyt näkemyksiä asiasta laajalla haarukalla: lääkeyrityksistä, ammattiliitosta, teollisuuden organisaatioista ja hallitukselta.

BEIS-komitean puheenjohtajan Rachel Reevesin näkemys Brexitin jälkeisestä tilanteesta on synkeä.

Hän listaa BBC:n haastattelussa huolenaiheitaan: Iso-Britannia menettää mahdollisuuden työllistää lääketeollisuuden kovatasoisinta työvoimaa. Lääkkeiden hinnat nousevat. Lääketeollisuus ei enää investoi maahan. Britit eivät enää pääse osallistumaan innovatiiviseen lääketutkimukseen tai käsiksi niiden tuotteisiin.

Häntä arvelutti myös, mitä tapahtuu tulevaisuudessa lääkelainsäädännölle, lääkkeiden myyntilupien keskitetylle menettelylle ja rajat ylittävälle lääkkeiden jakeluketjuille Euroopassa.

– Brexit riskeeraa lääketeollisuuden silmissä Iso-Britannian paikkana, johon kannattaa investoida, hän sanoi.

 

Ennen kuin muualla Euroopassa taputetaan mahdollisuudelle omia briteiltä EU:n Lääkeviraston EMA:n lisäksi lääketeollisuuden tutkimusrahat, on syytä katsoa uutisia viime viikolta.

Kaksi suurta lääkeyhtiötä julkisti aikeensa investoida Britanniaan niiin paljon tutkimusrahaa, että sillä voidaan luoda alalle yhteensä 1750 uutta työpaikkaa, kertoi U.S. News.

Amerikkalainen Merck eli MSD aikoo vuoteen 2020 mennessä avata Lontooseen tutkimusyksikön, joka työllistää 150 tutkijaa ja 800 muuta ammattilaista.

Saksalainen life science -yhtiö Qiagen suunnittelee Manchesteriin genomiikkaan ja diagnostiikkaan keskittyvää kampusta, jossa on työpaikat 800 korkeasti koulutetulle työntekijälle.

 

Lääketeollisuus näyttää olevan yksi Brexitin voittajista.

Sen neuvotteluasema on erittäin hyvä, sillä britit ovat lähteneet torjuntataisteluun taloutensa puolesta.

Brittihallitus aikoo panostaa runsaasti rahaa siihen, että tutkiva lääketeollisuus ja life science -yritykset pysyvät maassa.

Hallitus kertoi hiljattain investoivansa 820 miljoonaa euroa nouseviin teollisuudenaloihin, kuten life scienceen, tekoälyyn ja älyliikenteeseen.

Jo aikaisemmin britit ilmoittivat sijoittavansa 1,13 miljardia euroa innovatiiviseen teollisuuteen.

 

 

 

 

Uusin lehti

Tapahtumat

14.-25.2.2018 Mediuutisten #kiitäkollegaa -kampanja terveysalan työpaikoille. Onko kollegasi työyhteisösi helmi? Oletko saanut häneltä apua tai onko hän vaikuttanut positiivisella tavalla työyhteisöösi? Kiitä hyvää työkaveriasi ja Mediuutiset välittää kiitoksesi perille.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄTOIMITTAJALTA

Psykiatrien äärimmäisen vaikea tehtävä

Kaikki lääkärit ovat vallankäyttäjiä suhteessa potilaisiin, kun he diagnosoivat sairauksia ja ohjaavat potilaita jatkohoitoon, kirjoittaa päätoimittaja Anna Niemelä.

  • 16.2. 10:53

KOLUMNI

Tiimalasin sietämätön keveys

Millaista lääkärin työ olisi, jos se riisuttaisiin turhasta sälästä? Siirtyisikö aika potilaille, heidän kuuntelemiselleen, kysyy kolumnissaan endokrinologi Helena Miettinen.

  • 16.2. 10:52

TOIMITUKSELTA

Tekoäly, etsi paras lääke

Toivottavasti yritys ja erehdys pian vaihtuvat varmuudeksi tekoälyn, geenitestauksen ja tietoaltaiden avulla, kirjoittaa toimituspäällikkö Erpo Pakkala.

  • 16.2. 10:52

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kenen vastuulla on ajoterveyden arvioiminen?

Kuljettajien terveys on asia, joka ei kosketa pelkästään ikääntyvää väestönosaa. Se koskettaa eri-ikäisiä kuljettajia, heidän lähiomaisiaan, poliiseja ja lääkäreitä. Kun rajapinta on niin laaja, kenellä on viimekädessä vastuu ihmisen ajoterveydestä ja sen arvioinnista? Miten ajoterveysasioiden käsittelyä voisi helpottaa? Liikenneturva kerää lääkäreiden kokemuksia ajoterveyden arvioinneista. Vastaa ja vaikuta.

  • 28.12.2017 08:00

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
TyöSyke Oy

Lääkäriä

TyöSyke Oy on kanta-hämäläisten kuntaorganisaatioiden omistama yhtiö, joka tuottaa työterveyshuollon palveluja pääosin omistaja-asiakkailleen. Toimimme neljässä toimipisteessä Kanta-Hämeen alueella. Palvelujemme piirissä on lähes 11 000 työntekijää.

Siun sote

TOIMIALUEJOHTAJAN VIRKA

Siun sote tuottaa sosiaali- ja terveyshuollon integroituja palveluja koko Pohjois-Karjalan maakunnan alueelle sekä Heinävedelle Etelä-Savoon. Olemme Pohjois-Karjalan suurin työnantaja ja meillä työskentelee noin 7000 sote-alan ammattilaista. Tarjoamme Sinulle mielenkiintoisen työn suuressa ja kehittyvässä organisaatiossa!

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos vankiterveydenhuollon yksikkö

ALUEYLILÄÄKÄRIN VIRKA

Vankiterveydenhuollon yksikkö on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen alainen itsenäinen yksikkö, joka organisoi vankien terveydenhuollon Suomen vankiloissa. Yksikkö vastaa vankien terveydenhuollon kehittämisestä tavoitteena tehokkaat, toimivat ja kattavat palvelut.

Satakunnan keskussairaala

1 ERIKOISTUVA LÄÄKÄRI

Tarjoamme sinulle mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattitehtävissä ja monenlaisissa ison organisaation muissa tehtävissä. Potilaan hyvän hoidon takaamiseksi haluamme panostaa työntekijöiden hyvinvointiin. Meillä on viihtyisä ja välitön työilmapiiri. Meillä voit osallistua myös tutkimustoimintaan, johon tarjoamme vahvan tuen. Tule meille, meillä et jää yksin!

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.

Elina Heino elina.heino@mediuutiset.fi

Ruotsi sitoi etälääkärien käsiä

Ruotsissa tehtiin kansallinen suositus sille, mitä infektiotauteja ei sovi diagnosoida ja lääkitä antibiooteilla etälääkärin vastaan­otolla. Oliko se tarpeen?

  • 9.2.

Nina Airisto

Työterveyshuolto etsii paikkaansa

Vaikka tekeillä olevat lakimuutokset eivät kosketa työterveysjärjestelmää, työterveyshuolto on sote-uudistuksessa merkittävä tekijä.

  • 2.2.