TIETOJÄRJESTELMÄT

Lääkärit osoittivat nokkeluutensa Husin tietoliikennehäiriöiden aikana

  • 13.11.2017 10:25

Erpo Pakkala

Kuva: Colourbox

Husin laajat tietoliikennehäiriöt aiheuttivat viime viikolla paljon päänvaivaa ja ylimääräistä työtä myös lääkäreille ja muulle henkilökunnalle. Lääkäreiden työtä hankaloitti eniten se, etteivät potilastietojärjestelmät toimineet. Tämän takia potilasjonot pitenivät niin poliklinikoilla kuin päivystyksissäkin.

- Emme nähneet potilaiden sairauskertomuksia emmekä lääkitystietoja. Jos lääkärillä ei ollut poliklinikalla potilaasta tietoja, niin potilaastakin saattoi tuntua hassulta, kun lääkäri kysyi, että minkäs takia te olette täällä, sanoo sisätautilääkäri, Hyksin Syöpäkeskuksen vastaava luottamusmies Kirsi Laasila.

Laasilan mukaan ongelma korostuu häiriötilanteissa, koska valitettavan harva potilas muistaa, mitä kaikkia lääkkeitä hänellä on käytössään.

- Yleensä näemme nämä tiedot reseptikeskuksen kautta, mutta nyt sekään ei onnistunut, Laasila sanoo.

Hyksin lääkärien pääluottamusmies, anestesiologi Risto Avelan mukaan esimerkiksi leikkaussalin ohjausjärjestelmä toimi häiriöiden aikana, mutta määräykset leikkauksenjälkeisestä hoidosta jouduttiin laittamaan paperisina eteenpäin vuodeosastoille.

Ongelmista huolimatta Husin alueella jouduttiin perumaan vain kaksi silmäleikkausta, koska potilastietoja ei ollut käytettävissä.

Avelan mukaan lääkärit kirjaavat leikkaukseen tulevan potilaan tiedot leikkaussalin ohjausjärjestelmään, jotta kaikki leikkauksen kannalta oleellisimmat tiedot löytyvät yhdeltä lomakkeelta.

- Tätä työtä ei nyt pystytty tekemään. Meillä on ohje, että tiedot pitäisi tulostaa, jos on tulossa tiedossa oleva katko, mutta tämä ohjehan ei toimi tällaisen yllättävän katkon aikana.

Husilla on olemassa myös varajärjestelmä, joka on tarkoitettu käytettäväksi suunniteltujen käyttökatkojen, esimerkiksi tietojärjestelmäpäivitysten aikana.

- Nyt sekään ei toiminut, kokeilin tiistaina monta kertaa, Laasila sanoo.

Alkuviikon häiriöiden takia moni lääkäri joutui tekemään rästiin jääneet potilaskertomusten sanelut ja erilaiset kirjaukset ja määräykset ylitöinä loppuviikosta.

Husin ohjeen mukaan lääkäreillä pitäisi olla käytössään kasettisanelimet kahden tunnin kuluessa häiriön alkamisesta. Laasilan mukaan tämä ei ollut käytännössä mahdollista.

- Meillä oli varastossa laatikko sanelukoneita, mutta ei niihin kaikkiin sähköjohtoja. Lääkärit joutuivat odottamaan vuoroaan saadakseen sanelukoneen lainaan, Laasila sanoo.

Avela esittää parannusehdotuksen leikkaustoiminnan osalta: järjestelmän pitäisi kerätä automaattisesti esimerkiksi viikonlopun aikana kovalevylle talteen tiedot seuraavan viikon elektiivisistä potilaista.

- Näin ne olisivat käytössä myös katkosten aikana ja tietäisimme, keitä potilaita on tulossa millekin poliklinikalle ja vuodeosastoille. Tietoja voitaisiin säilyttää vaikka viisi viikkoa, jolloin esimerkiksi päivystykseen leikkauksen jälkeen palaavasta potilaasta olisi tiedot käytettävissä.

Laasila kertoo kuulleensa toisesta innovaatiosta. Eräs Hyksin lääkäri oli pyytänyt potilastaan avaamaan omat tietonsa Kanta-arkistosta älypuhelimellaan.

- Tämä on hyvä idea. On myös puhuttu, että potilaalla voisi olla potilastietonsa mukana muistikortilla, mutta se tietysti edellyttää, että kortti olisi aina mukana esimerkiksi päivystystilanteiden varalta, Avela sanoo.

Lääkärit joutuivat etsimään häiriön aikana myös potilaiden yhteystietoja poikkeuksellisilla keinoilla, jotta voisivat esimerkiksi peruuttaa vastaanottoaikoja tai soittaa sovitusti laboratoriotuloksista.

- Kyllä potilasturvallisuus vaarantuu, jos ei saada potilaisiin yhteyttä. Nyt numeroita etsittiin Fonectasta ja kyseltiin esimerkiksi Haartmanin sairaalasta, jossa on eri potilastietojärjestelmä. Yksi ongelma oli se, että ihmisillä on nykyään paljon salaisia numeroita ja prepaid-liittymiä, joten yhteystietoja ei ollut missään muualla kuin kaatuneessa järjestelmässä, Laasila sanoo.

Avelan mukaan tietoliikennehäiriö hankaloitti myös laboratorioiden toimintaa.

- Eräs kemisti sanoi, että ongelmia tuli niiden näytteiden kanssa, jotka otettiin juuri ennen koneiden pimenemistä. Kukaan ei tiennyt, mitä näytteistä pitäisi tutkia, kun putkessa oli vain viivakoodi, jota ei pystytty lukemaan.

 

 

Uusin lehti

Tapahtumat

14.-25.2.2018 Mediuutisten #kiitäkollegaa -kampanja terveysalan työpaikoille. Onko kollegasi työyhteisösi helmi? Oletko saanut häneltä apua tai onko hän vaikuttanut positiivisella tavalla työyhteisöösi? Kiitä hyvää työkaveriasi ja Mediuutiset välittää kiitoksesi perille.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄTOIMITTAJALTA

Psykiatrien äärimmäisen vaikea tehtävä

Kaikki lääkärit ovat vallankäyttäjiä suhteessa potilaisiin, kun he diagnosoivat sairauksia ja ohjaavat potilaita jatkohoitoon, kirjoittaa päätoimittaja Anna Niemelä.

  • 16.2. 10:53

KOLUMNI

Tiimalasin sietämätön keveys

Millaista lääkärin työ olisi, jos se riisuttaisiin turhasta sälästä? Siirtyisikö aika potilaille, heidän kuuntelemiselleen, kysyy kolumnissaan endokrinologi Helena Miettinen.

  • 16.2. 10:52

TOIMITUKSELTA

Tekoäly, etsi paras lääke

Toivottavasti yritys ja erehdys pian vaihtuvat varmuudeksi tekoälyn, geenitestauksen ja tietoaltaiden avulla, kirjoittaa toimituspäällikkö Erpo Pakkala.

  • 16.2. 10:52

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kenen vastuulla on ajoterveyden arvioiminen?

Kuljettajien terveys on asia, joka ei kosketa pelkästään ikääntyvää väestönosaa. Se koskettaa eri-ikäisiä kuljettajia, heidän lähiomaisiaan, poliiseja ja lääkäreitä. Kun rajapinta on niin laaja, kenellä on viimekädessä vastuu ihmisen ajoterveydestä ja sen arvioinnista? Miten ajoterveysasioiden käsittelyä voisi helpottaa? Liikenneturva kerää lääkäreiden kokemuksia ajoterveyden arvioinneista. Vastaa ja vaikuta.

  • 28.12.2017 08:00

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
TyöSyke Oy

Lääkäriä

TyöSyke Oy on kanta-hämäläisten kuntaorganisaatioiden omistama yhtiö, joka tuottaa työterveyshuollon palveluja pääosin omistaja-asiakkailleen. Toimimme neljässä toimipisteessä Kanta-Hämeen alueella. Palvelujemme piirissä on lähes 11 000 työntekijää.

Siun sote

TOIMIALUEJOHTAJAN VIRKA

Siun sote tuottaa sosiaali- ja terveyshuollon integroituja palveluja koko Pohjois-Karjalan maakunnan alueelle sekä Heinävedelle Etelä-Savoon. Olemme Pohjois-Karjalan suurin työnantaja ja meillä työskentelee noin 7000 sote-alan ammattilaista. Tarjoamme Sinulle mielenkiintoisen työn suuressa ja kehittyvässä organisaatiossa!

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos vankiterveydenhuollon yksikkö

ALUEYLILÄÄKÄRIN VIRKA

Vankiterveydenhuollon yksikkö on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen alainen itsenäinen yksikkö, joka organisoi vankien terveydenhuollon Suomen vankiloissa. Yksikkö vastaa vankien terveydenhuollon kehittämisestä tavoitteena tehokkaat, toimivat ja kattavat palvelut.

Satakunnan keskussairaala

1 ERIKOISTUVA LÄÄKÄRI

Tarjoamme sinulle mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattitehtävissä ja monenlaisissa ison organisaation muissa tehtävissä. Potilaan hyvän hoidon takaamiseksi haluamme panostaa työntekijöiden hyvinvointiin. Meillä on viihtyisä ja välitön työilmapiiri. Meillä voit osallistua myös tutkimustoimintaan, johon tarjoamme vahvan tuen. Tule meille, meillä et jää yksin!

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.

Elina Heino elina.heino@mediuutiset.fi

Ruotsi sitoi etälääkärien käsiä

Ruotsissa tehtiin kansallinen suositus sille, mitä infektiotauteja ei sovi diagnosoida ja lääkitä antibiooteilla etälääkärin vastaan­otolla. Oliko se tarpeen?

  • 9.2.

Nina Airisto

Työterveyshuolto etsii paikkaansa

Vaikka tekeillä olevat lakimuutokset eivät kosketa työterveysjärjestelmää, työterveyshuolto on sote-uudistuksessa merkittävä tekijä.

  • 2.2.