ASCO 2017

Lääkärit kertovat syöpäkonferenssin terveisiä -"Tilastollisesti merkitsevä tulos ei välttämättä olekaan aina kliinisesti merkittävä"

  • 20.6.2017 12:01

Minna Pihlava

Mediuutiset kysyi kolmelta ASCO-syöpäkonferenssissa käyneeltä onkologilta, mitä jäi päällimmäisenä mieleen kesäkuun alussa järjestetystä kokouksesta.

Jussi Koivunen | Kuva: Minna Pihlava

Jussi Koivunen, Oys ja Oulun yliopisto; LT, dosentti, syöpätautien erikoislääkäri, kliininen opettaja

”Kävin seuraamassa pääasiassa keuhkosyöpään liittyviä asioita. Siellä oli aika paljon jatkotutkimusten jatkotutkimuksia, pieniä edistysaskelia. Kokonaisuutena valkenee, miten hoitoja tulisi tarkentaa. Koko ajan päästään parempaan siinä, mikä populaatio hyötyy mistäkin hoidosta. Se oli päällimmäinen, mikä jäi ASCOsta tänä vuonna mieleen.”

Katriina Peltola | Kuva: Minna Pihlava

Katriina Peltola, Hus; LT, syöpätautien erikoislääkäri

”Minulla jäi päällimmäisenä mieleen uusien immuno-onkologisten hoitojen vauhdikas eteneminen yhdistelmähoitojen muodossa. Väistämättä mietin, pystytäänkö kaikki haitat kokonaisuutena edes kartoittamaan, kun nopeassa tahdissa etenevät vaiheesta 1 vaiheeseen 3.

Toisena isona asiana tuli IDEA-tutkimus kolorektaalipuolelta. Siinä ilmeni, että kolmen kuukauden oksaliplatinipohjainen kemoterapia on monissa tapauksissa käytännössä yhtä hyvä adjuvanttihoito kuin kuuden kuukauden hoito.

Olen aikanaan aloittanut poliklinikkatyön kolorektaalipuolella. Jo silloin pyöritettiin tätä, ja nyt se on sitten tutkimuksessa pystytty todistamaan.”

Minna Tanner | Kuva: Minna Pihlava

Minna Tanner, Tays; LT, dosentti, syöpätautien erikoislääkäri, osastonylilääkäri

”Alkaa olla aika selvää, että tilastollisesti merkitsevä tulos ei välttämättä olekaan aina kliinisesti merkittävä tulos, kuten nähtiin HER-2-positiivisen rintasyövän AFFINITY-tutkimuksessa.

Kun puhutaan syöpälääkkeestä, jonka hinta on 50 000 euroa vuodessa ja pitäisi liitännäishoitaa sata potilasta, jotta yksi potilas pelastuu etäpesäkkeiltä, hoidon kustannukseksi tulisi 5 miljoonaa euroa.

Näyttää myös siltä, että parempiennusteiset HER2-positiiviset rintasyöpäpotilaat eivät aina välttämättä tarvitse niin paljon liitännäishoitoja kuin mitä meidän standardihoito on.

Suuremman riskin potilaat saivat suuremman hyödyn, mutta moni ei saa hyötyä oikeastaan laisinkaan, mutta saa lisää toksisuutta.

Kaiken kaikkiaan rintasyövän hoito tulee entistä räätälöidymmäksi. Uusia lääkeaineryhmiä on tulossa kliiniseen käyttöön rintasyövän eri alaryhmille, esimerkiksi CDK4/6-kinaasi-inhibiittorit, PARP-inhibiittorit ja checkpoint-inhibiittorit.”

 

Haastatellut puhuivat Mediuutisten järjestämässä Medikongressi-tapahtumassa, jonka yhteistyökumppaneita olivat Abbvie, AstraZeneca, Bristol-Myers Squibb ja MSD.

Uusin lehti

Tapahtumat

14.-25.2.2018 Mediuutisten #kiitäkollegaa -kampanja terveysalan työpaikoille. Onko kollegasi työyhteisösi helmi? Oletko saanut häneltä apua tai onko hän vaikuttanut positiivisella tavalla työyhteisöösi? Kiitä hyvää työkaveriasi ja Mediuutiset välittää kiitoksesi perille.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄTOIMITTAJALTA

Psykiatrien äärimmäisen vaikea tehtävä

Kaikki lääkärit ovat vallankäyttäjiä suhteessa potilaisiin, kun he diagnosoivat sairauksia ja ohjaavat potilaita jatkohoitoon, kirjoittaa päätoimittaja Anna Niemelä.

  • 16.2. 10:53

KOLUMNI

Tiimalasin sietämätön keveys

Millaista lääkärin työ olisi, jos se riisuttaisiin turhasta sälästä? Siirtyisikö aika potilaille, heidän kuuntelemiselleen, kysyy kolumnissaan endokrinologi Helena Miettinen.

  • 16.2. 10:52

TOIMITUKSELTA

Tekoäly, etsi paras lääke

Toivottavasti yritys ja erehdys pian vaihtuvat varmuudeksi tekoälyn, geenitestauksen ja tietoaltaiden avulla, kirjoittaa toimituspäällikkö Erpo Pakkala.

  • 16.2. 10:52

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kenen vastuulla on ajoterveyden arvioiminen?

Kuljettajien terveys on asia, joka ei kosketa pelkästään ikääntyvää väestönosaa. Se koskettaa eri-ikäisiä kuljettajia, heidän lähiomaisiaan, poliiseja ja lääkäreitä. Kun rajapinta on niin laaja, kenellä on viimekädessä vastuu ihmisen ajoterveydestä ja sen arvioinnista? Miten ajoterveysasioiden käsittelyä voisi helpottaa? Liikenneturva kerää lääkäreiden kokemuksia ajoterveyden arvioinneista. Vastaa ja vaikuta.

  • 28.12.2017 08:00

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
TyöSyke Oy

Lääkäriä

TyöSyke Oy on kanta-hämäläisten kuntaorganisaatioiden omistama yhtiö, joka tuottaa työterveyshuollon palveluja pääosin omistaja-asiakkailleen. Toimimme neljässä toimipisteessä Kanta-Hämeen alueella. Palvelujemme piirissä on lähes 11 000 työntekijää.

Siun sote

TOIMIALUEJOHTAJAN VIRKA

Siun sote tuottaa sosiaali- ja terveyshuollon integroituja palveluja koko Pohjois-Karjalan maakunnan alueelle sekä Heinävedelle Etelä-Savoon. Olemme Pohjois-Karjalan suurin työnantaja ja meillä työskentelee noin 7000 sote-alan ammattilaista. Tarjoamme Sinulle mielenkiintoisen työn suuressa ja kehittyvässä organisaatiossa!

Satakunnan keskussairaala

1 ERIKOISTUVA LÄÄKÄRI

Tarjoamme sinulle mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattitehtävissä ja monenlaisissa ison organisaation muissa tehtävissä. Potilaan hyvän hoidon takaamiseksi haluamme panostaa työntekijöiden hyvinvointiin. Meillä on viihtyisä ja välitön työilmapiiri. Meillä voit osallistua myös tutkimustoimintaan, johon tarjoamme vahvan tuen. Tule meille, meillä et jää yksin!

Satakunnan keskussairaala

2 ERIKOISLÄÄKÄRIÄ

Tarjoamme sinulle mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattitehtävissä ja monenlaisissa ison organisaation muissa tehtävissä. Potilaan hyvän hoidon takaamiseksi haluamme panostaa työntekijöiden hyvinvointiin. Meillä on viihtyisä ja välitön työilmapiiri. Meillä voit osallistua myös tutkimustoimintaan, johon tarjoamme vahvan tuen. Tule meille, meillä et jää yksin!

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.

Uutinen

Tiina Aisla tiina.aisla@mediuutiset.fi

Genetiikka mullistaa epilepsian hoidon

Kehitteillä olevan geenipaneelin avulla potilas voi saada yksilöllistä ja nopeaa hoitoa vaikeaan epilepsiaan.

  • 16.2.