LÄÄKÄRIKOULUTUS

Lääkärien erikoistuminen meni liian pitkälle – sairaalat yrittävät korjata tilannetta

  • 12.9.2017 10:54

Elina Heino

Kuva: Colourbox

Erikoissairaanhoidossa on pitkään etsitty ratkaisuja ongelmaan, joka syntyy, kun lääkärit erikoistuvat yhä pidemmälle.

Erikoislääkärit osaavat yhä taitavammin hoitaa tiettyä terveyspulmaa, mutta samalla heidän kokonaisnäkemyksensä potilaan tilanteesta ja hoidosta väkisinkin hämärtyy.

Tämä terveydenhuollon rakenteellinen ongelma on poikinut korjausliikkeitä.

Päivystyksiin alettiin vuonna 2013 kouluttaa akuuttilääkäreitä, jotka eivät erikoistu mihinkään kapeaan asiaan vaan tietävät jotakin kaikesta, mitä lääkärille voi tulla päivystyksissä eteen.

Sairaaloissa on turvauduttu myös ryhmä-älyyn. Tampereen yliopistosairaalassa (Tays) esimerkiksi joukko eri alojen erikoislääkäreitä katsoo kerran viikossa yhdessä kaikki haavapotilaat.

Tays on tunnettu myös Dr. House -ryhmästä, johon kuka tahansa erikoislääkäreistä voi tuoda epäselvät diagnoosinsa usean erikoisalan lääkärien pohdittavaksi. 

Nyt liiallisen erikoistumisen ongelmaan on tulossa yksi korjausliike lisää.

 

Oulun yliopiston lääketieteellinen tiedekunta tiedotti eilen perustavansa uuden lisäkoulutusohjelman.

Tiedekunta alkaa kouluttaa sairaaloihin uudentyyppisiä lääkäreitä, hospitalisteja, jotka koordinoivat potilaan kokonaisvaltaista hoitoa.

Koulutus on kaksivuotinen, ja ensimmäinen laatuaan Euroopassa.

Yhdysvalloissa näitä kokonaishoidosta vastaavia lääkäreitä on ollut 1990-luvulta lähtien. Viime vuosina hospitalistien määrä on siellä lisääntynyt nopeasti ollen nyt noin 50000:n lääkärin toimenkuva.

 

Oulun yliopistosairaalan (Oys) pehmytkudoskirurgian vastuualuejohtaja Heikki Wiik katsoo, että Oysissa hospitalisteille on tarvetta erityisesti kirurgian ja  sisätautien osastoilla.

Potilaat ovat hänen mukaansa yhä useammin moniongelmaisia. Se lisää tarvetta sille, että lääkäri tarkastelee potilasta ja tämän tarpeita kokonaisvaltaisesti.

– Leikkaamalla saamme yhden pulman ratkaistua, mutta hoidon, lääkityksen ja kuntoutuksen kannalta olisi tärkeää, että meillä olisi oma ammattilainen huolehtimassa potilaan hoitopolusta, Wiik sanoo Oysin tiedotteessa.

Uudesta ammattilaisesta on apua esimerkiksi silloin, kun potilaan leikkauskomplikaatioita halutaan ehkäistä, toipuminen ei etene tai lääkitys ei tehoa odotetusti.

Hospitalistilääkärin toivotaan tehostavan osastopotilaiden hoitoa ja toipumista sekä vapauttavan erityisosaajat omiin tehtäviinsä.

 

Hyvänkuuloinen uudistus on ensimmäinen askel hospitalistien aikaan sairaaloissa.

Käytännössä uudenlaisen ammattilaisen tuominen osastoille saattaa törmätä erikoislääkäreiden vastahankaisuuteen.

Akuuttilääkärit ainakin ovat joutuneet melko lailla taistelemaan saadakseen jalansijaa päivystyksissä. 

 

 

 

 

PÄÄTOIMITTAJALTA

Psykiatrien äärimmäisen vaikea tehtävä

Kaikki lääkärit ovat vallankäyttäjiä suhteessa potilaisiin, kun he diagnosoivat sairauksia ja ohjaavat potilaita jatkohoitoon, kirjoittaa päätoimittaja Anna Niemelä.

  • 16.2. 10:53

KOLUMNI

Tiimalasin sietämätön keveys

Millaista lääkärin työ olisi, jos se riisuttaisiin turhasta sälästä? Siirtyisikö aika potilaille, heidän kuuntelemiselleen, kysyy kolumnissaan endokrinologi Helena Miettinen.

  • 16.2. 10:52

TOIMITUKSELTA

Tekoäly, etsi paras lääke

Toivottavasti yritys ja erehdys pian vaihtuvat varmuudeksi tekoälyn, geenitestauksen ja tietoaltaiden avulla, kirjoittaa toimituspäällikkö Erpo Pakkala.

  • 16.2. 10:52

Uusin lehti

Tapahtumat

14.-25.2.2018 Mediuutisten #kiitäkollegaa -kampanja terveysalan työpaikoille. Onko kollegasi työyhteisösi helmi? Oletko saanut häneltä apua tai onko hän vaikuttanut positiivisella tavalla työyhteisöösi? Kiitä hyvää työkaveriasi ja Mediuutiset välittää kiitoksesi perille.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄTOIMITTAJALTA

Psykiatrien äärimmäisen vaikea tehtävä

Kaikki lääkärit ovat vallankäyttäjiä suhteessa potilaisiin, kun he diagnosoivat sairauksia ja ohjaavat potilaita jatkohoitoon, kirjoittaa päätoimittaja Anna Niemelä.

  • 16.2. 10:53

KOLUMNI

Tiimalasin sietämätön keveys

Millaista lääkärin työ olisi, jos se riisuttaisiin turhasta sälästä? Siirtyisikö aika potilaille, heidän kuuntelemiselleen, kysyy kolumnissaan endokrinologi Helena Miettinen.

  • 16.2. 10:52

TOIMITUKSELTA

Tekoäly, etsi paras lääke

Toivottavasti yritys ja erehdys pian vaihtuvat varmuudeksi tekoälyn, geenitestauksen ja tietoaltaiden avulla, kirjoittaa toimituspäällikkö Erpo Pakkala.

  • 16.2. 10:52

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kenen vastuulla on ajoterveyden arvioiminen?

Kuljettajien terveys on asia, joka ei kosketa pelkästään ikääntyvää väestönosaa. Se koskettaa eri-ikäisiä kuljettajia, heidän lähiomaisiaan, poliiseja ja lääkäreitä. Kun rajapinta on niin laaja, kenellä on viimekädessä vastuu ihmisen ajoterveydestä ja sen arvioinnista? Miten ajoterveysasioiden käsittelyä voisi helpottaa? Liikenneturva kerää lääkäreiden kokemuksia ajoterveyden arvioinneista. Vastaa ja vaikuta.

  • 28.12.2017 08:00

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
TyöSyke Oy

Lääkäriä

TyöSyke Oy on kanta-hämäläisten kuntaorganisaatioiden omistama yhtiö, joka tuottaa työterveyshuollon palveluja pääosin omistaja-asiakkailleen. Toimimme neljässä toimipisteessä Kanta-Hämeen alueella. Palvelujemme piirissä on lähes 11 000 työntekijää.

Siun sote

TOIMIALUEJOHTAJAN VIRKA

Siun sote tuottaa sosiaali- ja terveyshuollon integroituja palveluja koko Pohjois-Karjalan maakunnan alueelle sekä Heinävedelle Etelä-Savoon. Olemme Pohjois-Karjalan suurin työnantaja ja meillä työskentelee noin 7000 sote-alan ammattilaista. Tarjoamme Sinulle mielenkiintoisen työn suuressa ja kehittyvässä organisaatiossa!

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos vankiterveydenhuollon yksikkö

ALUEYLILÄÄKÄRIN VIRKA

Vankiterveydenhuollon yksikkö on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen alainen itsenäinen yksikkö, joka organisoi vankien terveydenhuollon Suomen vankiloissa. Yksikkö vastaa vankien terveydenhuollon kehittämisestä tavoitteena tehokkaat, toimivat ja kattavat palvelut.

Satakunnan keskussairaala

1 ERIKOISTUVA LÄÄKÄRI

Tarjoamme sinulle mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattitehtävissä ja monenlaisissa ison organisaation muissa tehtävissä. Potilaan hyvän hoidon takaamiseksi haluamme panostaa työntekijöiden hyvinvointiin. Meillä on viihtyisä ja välitön työilmapiiri. Meillä voit osallistua myös tutkimustoimintaan, johon tarjoamme vahvan tuen. Tule meille, meillä et jää yksin!

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.

Elina Heino elina.heino@mediuutiset.fi

Ruotsi sitoi etälääkärien käsiä

Ruotsissa tehtiin kansallinen suositus sille, mitä infektiotauteja ei sovi diagnosoida ja lääkitä antibiooteilla etälääkärin vastaan­otolla. Oliko se tarpeen?

  • 9.2.

Nina Airisto

Työterveyshuolto etsii paikkaansa

Vaikka tekeillä olevat lakimuutokset eivät kosketa työterveysjärjestelmää, työterveyshuolto on sote-uudistuksessa merkittävä tekijä.

  • 2.2.