Koti voi olla uraanikaivosta vaarallisempi

  • 9.3.2006 16:59

Kari Ojanperä Tekniikka ja Talous

Ranskalainen Cogema-yhtiö haki alkuvuonna lupaa uraanin etsimiseksi Itä-Uudellamaalla. Siellä se herättää voimakkaita tunteita. Kuitenkin koti voi olla jopa uraanikaivosta suurempi riski.

Uraanin mahdollisen louhinnan yksi terveysriski on kallioperästä tuleva radioaktiivinen ja syöpää aiheuttava radonkaasu, ja radonia löytyy myös asunnoista.

– Monista asunnoista löytyy korkeampia radonin pitoisuuksia kuin esimerkiksi uraanikaivoksessa, sanoo Säteilyturvakeskuksen tarkastaja Eija Venelampi.

Venelampi keskittyy työssään uraanihankkeiden turvallisuusasioihin. Aluksi mahdollinen uraanin etsintä olisi lähinnä koekairauksia ja esimerkiksi lentomittauksia. Näistä ei Venelammen mukaan aiheudu ympäristö- tai turvallisuusongelmia.

Mikäli jollekin yhtiölle annetaan valtauslupa ja uraanin etsintälupa, Säteilyturvakeskus valvoo alusta lähtien tarkasti, että ihmisiä ja ympäristöä ei saateta liialle säteilylle alttiiksi. Jos mittauksissa ilmenee ongelmia, STUK puuttuu heti asiaan.

Uraanin louhimisen akuutit riskitekijät liittyvät lähinnä radioaktiiviseen radonkaasuun sekä rikastusjätteen sisältämään radiumiin. Radonin esiintyminen on erityisesti tunnelilouhinnassa riski, sillä se on syöpää aiheuttava jalokaasu.

Mahdollisen kaivoksen tuomat radonongelmat koskevat Venelammen mukaan lähinnä siellä työskenteleviä ihmisiä. Lähialueiden ihmisiin kaivoksen radon ei vaikuta.

Tuulettamalla eroon kodin radonista

– Kaivoksen radonongelma on mahdollista eliminoida tuulettamalla, Venelampi kuvaa. Tämä on yksi tapa toimia myös asunnoissa, joissa ilmenee ongelmia radonpitoisuuden kanssa.

Parhaillaan Säteilyturvakeskuksessa on meneillään hanke, jossa kuuteen tuhanteen asuntoon annetaan ilmaiseksi säteilystä kertova mittauslevy. Tämä johtuu siitä, että uusissa asunnoissa on havaittu arvioitua enemmän radonongelmia.

Huoneilman radonpitoisuus selviää mittaamalla. Mittauspurkkien tulee olla asunnossa kaksi kuukautta.

Uusin lehti

Tapahtumat

14.-25.2.2018 Mediuutisten #kiitäkollegaa -kampanja terveysalan työpaikoille. Onko kollegasi työyhteisösi helmi? Oletko saanut häneltä apua tai onko hän vaikuttanut positiivisella tavalla työyhteisöösi? Kiitä hyvää työkaveriasi ja Mediuutiset välittää kiitoksesi perille.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄTOIMITTAJALTA

Psykiatrien äärimmäisen vaikea tehtävä

Kaikki lääkärit ovat vallankäyttäjiä suhteessa potilaisiin, kun he diagnosoivat sairauksia ja ohjaavat potilaita jatkohoitoon, kirjoittaa päätoimittaja Anna Niemelä.

  • 16.2. 10:53

KOLUMNI

Tiimalasin sietämätön keveys

Millaista lääkärin työ olisi, jos se riisuttaisiin turhasta sälästä? Siirtyisikö aika potilaille, heidän kuuntelemiselleen, kysyy kolumnissaan endokrinologi Helena Miettinen.

  • 16.2. 10:52

TOIMITUKSELTA

Tekoäly, etsi paras lääke

Toivottavasti yritys ja erehdys pian vaihtuvat varmuudeksi tekoälyn, geenitestauksen ja tietoaltaiden avulla, kirjoittaa toimituspäällikkö Erpo Pakkala.

  • 16.2. 10:52

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kenen vastuulla on ajoterveyden arvioiminen?

Kuljettajien terveys on asia, joka ei kosketa pelkästään ikääntyvää väestönosaa. Se koskettaa eri-ikäisiä kuljettajia, heidän lähiomaisiaan, poliiseja ja lääkäreitä. Kun rajapinta on niin laaja, kenellä on viimekädessä vastuu ihmisen ajoterveydestä ja sen arvioinnista? Miten ajoterveysasioiden käsittelyä voisi helpottaa? Liikenneturva kerää lääkäreiden kokemuksia ajoterveyden arvioinneista. Vastaa ja vaikuta.

  • 28.12.2017 08:00

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
TyöSyke Oy

Lääkäriä

TyöSyke Oy on kanta-hämäläisten kuntaorganisaatioiden omistama yhtiö, joka tuottaa työterveyshuollon palveluja pääosin omistaja-asiakkailleen. Toimimme neljässä toimipisteessä Kanta-Hämeen alueella. Palvelujemme piirissä on lähes 11 000 työntekijää.

Siun sote

TOIMIALUEJOHTAJAN VIRKA

Siun sote tuottaa sosiaali- ja terveyshuollon integroituja palveluja koko Pohjois-Karjalan maakunnan alueelle sekä Heinävedelle Etelä-Savoon. Olemme Pohjois-Karjalan suurin työnantaja ja meillä työskentelee noin 7000 sote-alan ammattilaista. Tarjoamme Sinulle mielenkiintoisen työn suuressa ja kehittyvässä organisaatiossa!

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos vankiterveydenhuollon yksikkö

ALUEYLILÄÄKÄRIN VIRKA

Vankiterveydenhuollon yksikkö on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen alainen itsenäinen yksikkö, joka organisoi vankien terveydenhuollon Suomen vankiloissa. Yksikkö vastaa vankien terveydenhuollon kehittämisestä tavoitteena tehokkaat, toimivat ja kattavat palvelut.

Satakunnan keskussairaala

1 ERIKOISTUVA LÄÄKÄRI

Tarjoamme sinulle mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattitehtävissä ja monenlaisissa ison organisaation muissa tehtävissä. Potilaan hyvän hoidon takaamiseksi haluamme panostaa työntekijöiden hyvinvointiin. Meillä on viihtyisä ja välitön työilmapiiri. Meillä voit osallistua myös tutkimustoimintaan, johon tarjoamme vahvan tuen. Tule meille, meillä et jää yksin!

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.

Elina Heino elina.heino@mediuutiset.fi

Ruotsi sitoi etälääkärien käsiä

Ruotsissa tehtiin kansallinen suositus sille, mitä infektiotauteja ei sovi diagnosoida ja lääkitä antibiooteilla etälääkärin vastaan­otolla. Oliko se tarpeen?

  • 9.2.

Nina Airisto

Työterveyshuolto etsii paikkaansa

Vaikka tekeillä olevat lakimuutokset eivät kosketa työterveysjärjestelmää, työterveyshuolto on sote-uudistuksessa merkittävä tekijä.

  • 2.2.