SISÄILMAOIREILU

Kiinnostava löytö – Suomalaiset paljastivat lupaavan mittarin homesairaiden tutkimiseen

  • 8.9.2017 11:12

Elina Heino

Kuva: Colourbox

Kosteus- ja homevaurioille altistuneiden kliinistä tutkimista varten löytyi lupaava immunologisen vasteen mittari.

Se seuloutui esiin toisen tutkimuksen sivupolkuna Helsingin yliopiston, Turun yliopiston ja IndoorAid-yrityksen tutkimushankkeessa, jota rahoitti Työsuojelurahasto.

IndoorAidin omistaa Turun yliopiston työterveyshuollon ja ympäristölääketieteen professori Tuula Putus.

Lupaava mittari on veren seeruminäytteestä saatava hormonin kaltainen FGF21-proteiini (fibroblastinen kasvutekijä-21), joka kuvaa solun mitokondrioiden toimintaa ja hyvinvointia.

 

Mitokondriot ovat soluelimiä, joissa soluhengitys tapahtuu. Ne tuottavat suurimman osan solun tarvitsemasta energiasta. Niiden hyvinvointi on ihmiselle elintärkeä.

Jos nämä energiakeskukset voivat huonosti, ne lakkaavat toimimasta, turpoavat ja voivat räjähtää.

Aikaisemmassa professori Mirja Salkinoja-Salosen tutkimuksessa on todettu mitokondrioiden turpoavan ja rikkoutuvat home- ja bakteerimyrkkyjen vaikutuksesta.

– Meidän löydöksemme täydentää näitä havaintoja, Putus sanoo Työsuojelurahaston tiedotteessa.

 

Alustavien tulosten mukaan FGF21-proteiini korreloi vahvasti sekä kosteus- ja homevaurioille altistumiseen että niihin liitettyyn oireiluun.

– Tämä mittari näyttää kuvaavan ja selittävän sitä väsymystä, josta kosteus- ja homevaurioille altistuneet kertovat, Putus sanoo.

Yksi tutkimus ei kuitenkaan riitä yhteyden varmistamiseen.

– Löydöksen merkityksen arviointi edellyttää jatkotutkimusta suuremmilla aineistoilla sekä toistettavuuden ja validisuuden tarkempaa arviointia, Putus sanoo.

 

Tehdyssä tutkimuksessa käytiin läpi 317 työntekijän terveydentila oirekyselyin. Veri-, seerumi- ja ulostenäytteitä tutkittiin kliinisesti 175 henkilöltä.

Myös heidän työympäristönsä vertailukohteineen tutkittiin.

FGF21-tason mittaaminen ei Putuksen mukaan korvaa rakennusten tutkimista, kun epäillään kosteus- ja homevaurioille altistumista.

Syy on se, että FGF21:n arvo nousee myös useissa muissa sairauksissa ja tiloissa. Sitä on aiemmin käytetty esimerkiksi sydänsairauksien, diabeteksen ja maksasairauksien tutkimisessa.

– FGF21 on kuitenkin objektiivinen osoitus solutason tapahtumista, Putus sanoo.

 

Tutkimuksessa oli mukana sekä mies- että naisvaltaisilla aloilla työskenteleviä.

Julkisessa keskustelussa tapaa usein väitteen, että sisäilmaoireilu on naisvaltaisten työpaikkojen ongelma. Putuksen mukaan tutkimus osoitti, että oireilua on myös miesvaltaisilla työpaikoilla.

Hän asettaa kyseenalaiseksi myös joitakin muita sisäilmakeskustelun väitteitä.

– Tutkimuksen psykososiaalinen osio osoitti myös, että oireita ilmenee niissäkin työpaikoissa, joissa työ on innostavaa, vaikutusmahdollisuuden hyviksi koettuja, vertaistuki erinomaista ja stressiä vain vähän.

 

 

 

 

 

 

Uusin lehti

Tapahtumat

14.-25.2.2018 Mediuutisten #kiitäkollegaa -kampanja terveysalan työpaikoille. Onko kollegasi työyhteisösi helmi? Oletko saanut häneltä apua tai onko hän vaikuttanut positiivisella tavalla työyhteisöösi? Kiitä hyvää työkaveriasi ja Mediuutiset välittää kiitoksesi perille.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄTOIMITTAJALTA

Psykiatrien äärimmäisen vaikea tehtävä

Kaikki lääkärit ovat vallankäyttäjiä suhteessa potilaisiin, kun he diagnosoivat sairauksia ja ohjaavat potilaita jatkohoitoon, kirjoittaa päätoimittaja Anna Niemelä.

  • 16.2. 10:53

KOLUMNI

Tiimalasin sietämätön keveys

Millaista lääkärin työ olisi, jos se riisuttaisiin turhasta sälästä? Siirtyisikö aika potilaille, heidän kuuntelemiselleen, kysyy kolumnissaan endokrinologi Helena Miettinen.

  • 16.2. 10:52

TOIMITUKSELTA

Tekoäly, etsi paras lääke

Toivottavasti yritys ja erehdys pian vaihtuvat varmuudeksi tekoälyn, geenitestauksen ja tietoaltaiden avulla, kirjoittaa toimituspäällikkö Erpo Pakkala.

  • 16.2. 10:52

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kenen vastuulla on ajoterveyden arvioiminen?

Kuljettajien terveys on asia, joka ei kosketa pelkästään ikääntyvää väestönosaa. Se koskettaa eri-ikäisiä kuljettajia, heidän lähiomaisiaan, poliiseja ja lääkäreitä. Kun rajapinta on niin laaja, kenellä on viimekädessä vastuu ihmisen ajoterveydestä ja sen arvioinnista? Miten ajoterveysasioiden käsittelyä voisi helpottaa? Liikenneturva kerää lääkäreiden kokemuksia ajoterveyden arvioinneista. Vastaa ja vaikuta.

  • 28.12.2017 08:00

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
TyöSyke Oy

Lääkäriä

TyöSyke Oy on kanta-hämäläisten kuntaorganisaatioiden omistama yhtiö, joka tuottaa työterveyshuollon palveluja pääosin omistaja-asiakkailleen. Toimimme neljässä toimipisteessä Kanta-Hämeen alueella. Palvelujemme piirissä on lähes 11 000 työntekijää.

Siun sote

TOIMIALUEJOHTAJAN VIRKA

Siun sote tuottaa sosiaali- ja terveyshuollon integroituja palveluja koko Pohjois-Karjalan maakunnan alueelle sekä Heinävedelle Etelä-Savoon. Olemme Pohjois-Karjalan suurin työnantaja ja meillä työskentelee noin 7000 sote-alan ammattilaista. Tarjoamme Sinulle mielenkiintoisen työn suuressa ja kehittyvässä organisaatiossa!

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos vankiterveydenhuollon yksikkö

ALUEYLILÄÄKÄRIN VIRKA

Vankiterveydenhuollon yksikkö on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen alainen itsenäinen yksikkö, joka organisoi vankien terveydenhuollon Suomen vankiloissa. Yksikkö vastaa vankien terveydenhuollon kehittämisestä tavoitteena tehokkaat, toimivat ja kattavat palvelut.

Satakunnan keskussairaala

1 ERIKOISTUVA LÄÄKÄRI

Tarjoamme sinulle mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattitehtävissä ja monenlaisissa ison organisaation muissa tehtävissä. Potilaan hyvän hoidon takaamiseksi haluamme panostaa työntekijöiden hyvinvointiin. Meillä on viihtyisä ja välitön työilmapiiri. Meillä voit osallistua myös tutkimustoimintaan, johon tarjoamme vahvan tuen. Tule meille, meillä et jää yksin!

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.

Elina Heino elina.heino@mediuutiset.fi

Ruotsi sitoi etälääkärien käsiä

Ruotsissa tehtiin kansallinen suositus sille, mitä infektiotauteja ei sovi diagnosoida ja lääkitä antibiooteilla etälääkärin vastaan­otolla. Oliko se tarpeen?

  • 9.2.

Nina Airisto

Työterveyshuolto etsii paikkaansa

Vaikka tekeillä olevat lakimuutokset eivät kosketa työterveysjärjestelmää, työterveyshuolto on sote-uudistuksessa merkittävä tekijä.

  • 2.2.