Toimitukselta

Keskusta sai Meri-Lapissa maistaa omaa lääkettään

  • 15.11.2017 10:39

Minna Pihlava

Kuva: Jussi Helttunen

Meri-Lapin sote-ulkoistus on ennennäkemätön käänne sote-uudistuksen takkuisella tiellä. Kemin, Keminmaan, Simon ja Tornion valtuustot hyväksyivät maanantaina yhteisyrityksen, joka alkaisi pyörittää 15 vuoden ajan paitsi kuntien perusterveydenhuoltoa, käytännössä koko nykyistä Länsi-Pohjan keskussairaalaa.

Keväällä järjestetyn kilpailutuksen voitti Mehiläinen, joka omistaa kaavailujen mukaan 81 prosenttia yhteisyrityksestä. Sopimuksen vuosihinta on alkuun noin 74 miljoonaa euroa. Summasta ehtii 15 vuodessa kertyä yli miljardi.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon (kesk.) kommenttien perusteella ministeriö ei jätä kiveä kääntämättä selvittääkseen, onko Meri-Lapin aikeissa jokin porsaanreikä, jolla suunnitelman voi estää. Saarikko ilmaisi myös Helsingin Sanomien haastattelussa, että yhteiskunnan kokonaisetu pitää ottaa huomioon.

Valtuutettujen äänet eivät menneet valtakunnallisten jakolinjojen mukaisesti. Maakunnat ovat Keskustalle tärkeitä. Meri-Lapin kuntien valtuustossa useimmat keskustalaiset äänestivät kuitenkin yhteisyrityksen puolesta, vaikka se pistää kapuloita rattaisiin sote-uudistuksen järjestelyille Lapin maakunnassa. Oppositiopuolue Vasemmistoliiton valtuutetuista useimmat äänestivät yhteisyritystä vastaan ja siten hallituksen sote-uudistuksen hengen mukaisesti. Demariäänet hajaantuivat, mutta moni SDP:n valtuutettu äänesti kuitenkin ulkoistuksen puolesta, vaikka valtakunnan politiikassa yksityiset terveyspalvelut eivät ole puolueen suosiossa.

Arvelen, että tilanne herättää Keskustan ulkopuolella ajatuksen siitä, että Keskusta sai Meri-Lapin kuviossa maistaa omaa lääkettään. Että tällaista se on, kun alueelliset intressit menevät kokonaisedun edelle. Moni asiantuntija on pitänyt yliopistosairaaloiden ympärille rakentuvaa viittä järjestäjäaluetta parempana kuin Keskustan ajamaa 18 maakuntaa.

Tilanteen selvittely jatkuu monella rintamalla. Viime viikolla asetetut selvityshenkilöt tekevät selvitystä Lapin sote-kuvioista valtuustojen päätöksistä riippumatta.

On syytä muistaa, että päätökset eivät ole lainvoimaisia. Varsinainen hankintapäätöskin on vielä tekemättä. Se on Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin käsittelyssä perjantaina.

Uusin lehti

Tapahtumat

14.-25.2.2018 Mediuutisten #kiitäkollegaa -kampanja terveysalan työpaikoille. Onko kollegasi työyhteisösi helmi? Oletko saanut häneltä apua tai onko hän vaikuttanut positiivisella tavalla työyhteisöösi? Kiitä hyvää työkaveriasi ja Mediuutiset välittää kiitoksesi perille.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄTOIMITTAJALTA

Psykiatrien äärimmäisen vaikea tehtävä

Kaikki lääkärit ovat vallankäyttäjiä suhteessa potilaisiin, kun he diagnosoivat sairauksia ja ohjaavat potilaita jatkohoitoon, kirjoittaa päätoimittaja Anna Niemelä.

  • 16.2. 10:53

KOLUMNI

Tiimalasin sietämätön keveys

Millaista lääkärin työ olisi, jos se riisuttaisiin turhasta sälästä? Siirtyisikö aika potilaille, heidän kuuntelemiselleen, kysyy kolumnissaan endokrinologi Helena Miettinen.

  • 16.2. 10:52

TOIMITUKSELTA

Tekoäly, etsi paras lääke

Toivottavasti yritys ja erehdys pian vaihtuvat varmuudeksi tekoälyn, geenitestauksen ja tietoaltaiden avulla, kirjoittaa toimituspäällikkö Erpo Pakkala.

  • 16.2. 10:52

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kenen vastuulla on ajoterveyden arvioiminen?

Kuljettajien terveys on asia, joka ei kosketa pelkästään ikääntyvää väestönosaa. Se koskettaa eri-ikäisiä kuljettajia, heidän lähiomaisiaan, poliiseja ja lääkäreitä. Kun rajapinta on niin laaja, kenellä on viimekädessä vastuu ihmisen ajoterveydestä ja sen arvioinnista? Miten ajoterveysasioiden käsittelyä voisi helpottaa? Liikenneturva kerää lääkäreiden kokemuksia ajoterveyden arvioinneista. Vastaa ja vaikuta.

  • 28.12.2017 08:00

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
TyöSyke Oy

Lääkäriä

TyöSyke Oy on kanta-hämäläisten kuntaorganisaatioiden omistama yhtiö, joka tuottaa työterveyshuollon palveluja pääosin omistaja-asiakkailleen. Toimimme neljässä toimipisteessä Kanta-Hämeen alueella. Palvelujemme piirissä on lähes 11 000 työntekijää.

Siun sote

TOIMIALUEJOHTAJAN VIRKA

Siun sote tuottaa sosiaali- ja terveyshuollon integroituja palveluja koko Pohjois-Karjalan maakunnan alueelle sekä Heinävedelle Etelä-Savoon. Olemme Pohjois-Karjalan suurin työnantaja ja meillä työskentelee noin 7000 sote-alan ammattilaista. Tarjoamme Sinulle mielenkiintoisen työn suuressa ja kehittyvässä organisaatiossa!

Satakunnan keskussairaala

1 ERIKOISTUVA LÄÄKÄRI

Tarjoamme sinulle mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattitehtävissä ja monenlaisissa ison organisaation muissa tehtävissä. Potilaan hyvän hoidon takaamiseksi haluamme panostaa työntekijöiden hyvinvointiin. Meillä on viihtyisä ja välitön työilmapiiri. Meillä voit osallistua myös tutkimustoimintaan, johon tarjoamme vahvan tuen. Tule meille, meillä et jää yksin!

Satakunnan keskussairaala

2 ERIKOISLÄÄKÄRIÄ

Tarjoamme sinulle mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattitehtävissä ja monenlaisissa ison organisaation muissa tehtävissä. Potilaan hyvän hoidon takaamiseksi haluamme panostaa työntekijöiden hyvinvointiin. Meillä on viihtyisä ja välitön työilmapiiri. Meillä voit osallistua myös tutkimustoimintaan, johon tarjoamme vahvan tuen. Tule meille, meillä et jää yksin!

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.

Uutinen

Tiina Aisla tiina.aisla@mediuutiset.fi

Genetiikka mullistaa epilepsian hoidon

Kehitteillä olevan geenipaneelin avulla potilas voi saada yksilöllistä ja nopeaa hoitoa vaikeaan epilepsiaan.

  • 16.2.