LEAN

Hus karsi hukka-ajan lihavuusleikkauksista

  • 12.6.2017 11:07

Erpo Pakkala

Kuva: Kimmo Haapala

Hus on onnistunut parantamaan lihavuusleikkausten laatua merkittävästi.

Viiden viime vuoden aikana leikkauksen jälkeiset komplikaatiot ja varhaisvaiheen uusintaleikkaukset ovat vähentyneet, vaikka leikkausten määrä on tasaisesti kasvanut.

Vs. osastonylilääkärin, gastrokirurgi Anne Juutin mukaan yhtenä syynä onnistumisten taustalla on lean-metodin käyttö toiminnan sujuvoittamisessa.

– Lihavuuskirurgia muutti viime vuonna Peijaksen sairaalasta Meilahden tornisairaalaan. Aloitimme Meilahdessa kahdella leikkauksella päivässä. Ja nyt teemme neljäkin leikkausta päivässä virka-ajassa ja yhdessä salissa, Juuti sanoo.

Leikkaussaliaika on lyhentynyt, koska potilasvaihdot ovat entistä sujuvampia ja koska kaikki kolme kirurgia tekevät toimenpiteet aina standardoidusti samalla tekniikalla.

– Näin leikkauksissa on mahdollisimman vähän muuttujia, eikä tule hukka-aikaa. Tätä kautta komplikaatioidenkin määrä on vähentynyt, Juuti sanoo.

Miniohitusleikkaus on tehokkaampi

Hus tekee Oysin kanssa tutkimusta, jossa vertaillaan tavanomaista mahalaukun ohitusleikkausta niin sanottuun miniohitusleikkaukseen.

Aiempien tutkimusten mukaan miniohitusleikkauksessa tulee vähemmän kirurgisia komplikaatioita, koska siinä tehdään kahden saumaliitoksen sijaan vain yksi saumaliitos.

– Näyttää myös siltä, että se on tehokkaampi painonpudotuksessa ja kakkostyypin diabeteksen korjaamisessa, Anne Juuti sanoo.

Tutkimuksessa on tarkoitus leikata yhteensä 120 potilasta.

– Nyt miniohitusleikkauksia on tehty 30, ja toistaiseksi näyttää hyvältä. Ensimmäinen välianalyysi tehdään syksyllä, kun olemme saaneet leikattua puolet potilaista.

Miniohitusleikkauksia on Juutin mukaan tehty Pohjoismaissa toistaiseksi vain vähän. Muualla Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Aasiassa niitä tehdään jo huomattavasti enemmän.

Lihavuusleikkauspotilaan kokonaisleikkausaika lopputoimet ja heräämöaika mukaan lukien on Meilahdessa nyt Suomen lyhin, selvästi alle viisi tuntia. Muissa sairaaloissa kokonaisaika vaihtelee noin 5,5–8 tunnin välillä.

Toiminnan sujuvoitumisen myötä Hus on myös pystynyt laskemaan leikkausten hintoja. Ne ovat laskeneet viidessä vuodessa noin kolmanneksen.

– Kun tulee vähemmän komplikaatioita, niin esimerkiksi kustannuksia aiheuttavan kuvantamisen tarve vähenee, Juuti sanoo.

Hintoja on saatu alaspäin Juutin mukaan myös kilpailuttamalla leikkaussalitarvikkeet yhtenä pakettina.

– Koska toimenpide on standardoitu, välineistö voidaan karsia minimiin ja välinepaketti kilpailuttaa.

Meilahdessa lihavuusleikkauksia tehtiin viime vuonna 228 ja koko maassa noin 900.

Juutin mukaan lihavuusleikkausten tarve on suurempi ja niitä voitaisiin tehdä Hus-alueella ja koko Suomessa enemmän.

– Optimaalinen määrä Hus-alueella olisi noin 400–600, jos verrataan siihen, miten paljon leikkauksia tehdään esimerkiksi Ruotsissa ja Norjassa. Ruotsissa tehdään 62 leikkausta vuodessa sataatuhatta ihmistä kohden, Suomessa noin 17.

Uusin lehti

Tapahtumat

14.-25.2.2018 Mediuutisten #kiitäkollegaa -kampanja terveysalan työpaikoille. Onko kollegasi työyhteisösi helmi? Oletko saanut häneltä apua tai onko hän vaikuttanut positiivisella tavalla työyhteisöösi? Kiitä hyvää työkaveriasi ja Mediuutiset välittää kiitoksesi perille.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄTOIMITTAJALTA

Psykiatrien äärimmäisen vaikea tehtävä

Kaikki lääkärit ovat vallankäyttäjiä suhteessa potilaisiin, kun he diagnosoivat sairauksia ja ohjaavat potilaita jatkohoitoon, kirjoittaa päätoimittaja Anna Niemelä.

  • 16.2. 10:53

KOLUMNI

Tiimalasin sietämätön keveys

Millaista lääkärin työ olisi, jos se riisuttaisiin turhasta sälästä? Siirtyisikö aika potilaille, heidän kuuntelemiselleen, kysyy kolumnissaan endokrinologi Helena Miettinen.

  • 16.2. 10:52

TOIMITUKSELTA

Tekoäly, etsi paras lääke

Toivottavasti yritys ja erehdys pian vaihtuvat varmuudeksi tekoälyn, geenitestauksen ja tietoaltaiden avulla, kirjoittaa toimituspäällikkö Erpo Pakkala.

  • 16.2. 10:52

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kenen vastuulla on ajoterveyden arvioiminen?

Kuljettajien terveys on asia, joka ei kosketa pelkästään ikääntyvää väestönosaa. Se koskettaa eri-ikäisiä kuljettajia, heidän lähiomaisiaan, poliiseja ja lääkäreitä. Kun rajapinta on niin laaja, kenellä on viimekädessä vastuu ihmisen ajoterveydestä ja sen arvioinnista? Miten ajoterveysasioiden käsittelyä voisi helpottaa? Liikenneturva kerää lääkäreiden kokemuksia ajoterveyden arvioinneista. Vastaa ja vaikuta.

  • 28.12.2017 08:00

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
TyöSyke Oy

Lääkäriä

TyöSyke Oy on kanta-hämäläisten kuntaorganisaatioiden omistama yhtiö, joka tuottaa työterveyshuollon palveluja pääosin omistaja-asiakkailleen. Toimimme neljässä toimipisteessä Kanta-Hämeen alueella. Palvelujemme piirissä on lähes 11 000 työntekijää.

Siun sote

TOIMIALUEJOHTAJAN VIRKA

Siun sote tuottaa sosiaali- ja terveyshuollon integroituja palveluja koko Pohjois-Karjalan maakunnan alueelle sekä Heinävedelle Etelä-Savoon. Olemme Pohjois-Karjalan suurin työnantaja ja meillä työskentelee noin 7000 sote-alan ammattilaista. Tarjoamme Sinulle mielenkiintoisen työn suuressa ja kehittyvässä organisaatiossa!

Satakunnan keskussairaala

1 ERIKOISTUVA LÄÄKÄRI

Tarjoamme sinulle mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattitehtävissä ja monenlaisissa ison organisaation muissa tehtävissä. Potilaan hyvän hoidon takaamiseksi haluamme panostaa työntekijöiden hyvinvointiin. Meillä on viihtyisä ja välitön työilmapiiri. Meillä voit osallistua myös tutkimustoimintaan, johon tarjoamme vahvan tuen. Tule meille, meillä et jää yksin!

Satakunnan keskussairaala

2 ERIKOISLÄÄKÄRIÄ

Tarjoamme sinulle mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattitehtävissä ja monenlaisissa ison organisaation muissa tehtävissä. Potilaan hyvän hoidon takaamiseksi haluamme panostaa työntekijöiden hyvinvointiin. Meillä on viihtyisä ja välitön työilmapiiri. Meillä voit osallistua myös tutkimustoimintaan, johon tarjoamme vahvan tuen. Tule meille, meillä et jää yksin!

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.

Uutinen

Tiina Aisla tiina.aisla@mediuutiset.fi

Genetiikka mullistaa epilepsian hoidon

Kehitteillä olevan geenipaneelin avulla potilas voi saada yksilöllistä ja nopeaa hoitoa vaikeaan epilepsiaan.

  • 16.2.