SYÖPÄSEULONNAT

Halpa ratkaisu! – Uutta tietoa suolistosyövän seulonnan hinnasta

  • 5.12.2017 13:12

Erpo Pakkala

Kuva: Colourbox

Suolistosyövän seulonta pitäisi saada Suomessa lakisääteiseksi, kuten kohdunkaulan syövän ja rintasyövän seulonnat, sanoo Suomen Syöpärekisterin johtaja Nea Malila.

Asiaa on pohdittu muun muassa sosiaali- ja terveysministeriön kanssa.

– Seulonnat tulee järjestää kaikissa kunnissa samalla tavalla järjestelmällisesti laadusta ja seurannasta huolehtien. Esimerkiksi pääkaupunkiseudun suuret kunnat eivät monista suostutteluista huolimatta olleet mukana aiemmissa seulonnoissa, Malila sanoo.

Euroopan unioni on Malilan mukaan suositellut suolistosyövän seulontaa jo 15 vuotta.

– Vaikea kuvitella, että asia olisi Suomessakaan kovassa vastatuulessa, varsinkin kun seulonnan hinta on murto-osa siitä, mitä potilaan hoito maksaa.

 

Keski-Suomen keskussairaalan gastrokirurgi, professori Jukka-Pekka Mecklin uskoo, että suolistosyövän seulonta saataisiin Suomessa kattavaksi ilman pakkoakin, jos sote-uudistus toteutuu ehdotetusti.

Jos päätös on yksittäisten kuntien kontolla, on riski, että ne jättävät seulonnat tekemättä kustannussyistä, Mecklin sanoo.

– Uskon, että tulevat 18 maakuntaa osallistuvat seulontoihin, kun niillä on tarpeellinen tutkimustieto käytössä.

 

Uutta kustannusvaikuttavuustietoa löytyy esimerkiksi tänä vuonna Acta Oncologica -lehdessä julkaistusta tutkimuksesta, jossa  Mecklin oli mukana.

Tutkimuksesssa eroteltiin jokaisen syöpätyypin hoitokustannukset Suomessa.

– Tutkimuksemme avulla voidaan tehdä laskelmat siitä, mikä seulontakeino on tehokkain syövän ehkäisyssä, Mecklin sanoo.

Ulosteveriseulonnalla ei hänen mukaansa vähennetä yhtään paksusuolen syöpiä verrattuna kolonoskopiaan, jolla seulomalla syöpää ei edes kehity.

Uusin lehti

Tapahtumat

14.-25.2.2018 Mediuutisten #kiitäkollegaa -kampanja terveysalan työpaikoille. Onko kollegasi työyhteisösi helmi? Oletko saanut häneltä apua tai onko hän vaikuttanut positiivisella tavalla työyhteisöösi? Kiitä hyvää työkaveriasi ja Mediuutiset välittää kiitoksesi perille.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄTOIMITTAJALTA

Psykiatrien äärimmäisen vaikea tehtävä

Kaikki lääkärit ovat vallankäyttäjiä suhteessa potilaisiin, kun he diagnosoivat sairauksia ja ohjaavat potilaita jatkohoitoon, kirjoittaa päätoimittaja Anna Niemelä.

  • 16.2. 10:53

KOLUMNI

Tiimalasin sietämätön keveys

Millaista lääkärin työ olisi, jos se riisuttaisiin turhasta sälästä? Siirtyisikö aika potilaille, heidän kuuntelemiselleen, kysyy kolumnissaan endokrinologi Helena Miettinen.

  • 16.2. 10:52

TOIMITUKSELTA

Tekoäly, etsi paras lääke

Toivottavasti yritys ja erehdys pian vaihtuvat varmuudeksi tekoälyn, geenitestauksen ja tietoaltaiden avulla, kirjoittaa toimituspäällikkö Erpo Pakkala.

  • 16.2. 10:52

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kenen vastuulla on ajoterveyden arvioiminen?

Kuljettajien terveys on asia, joka ei kosketa pelkästään ikääntyvää väestönosaa. Se koskettaa eri-ikäisiä kuljettajia, heidän lähiomaisiaan, poliiseja ja lääkäreitä. Kun rajapinta on niin laaja, kenellä on viimekädessä vastuu ihmisen ajoterveydestä ja sen arvioinnista? Miten ajoterveysasioiden käsittelyä voisi helpottaa? Liikenneturva kerää lääkäreiden kokemuksia ajoterveyden arvioinneista. Vastaa ja vaikuta.

  • 28.12.2017 08:00

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
TyöSyke Oy

Lääkäriä

TyöSyke Oy on kanta-hämäläisten kuntaorganisaatioiden omistama yhtiö, joka tuottaa työterveyshuollon palveluja pääosin omistaja-asiakkailleen. Toimimme neljässä toimipisteessä Kanta-Hämeen alueella. Palvelujemme piirissä on lähes 11 000 työntekijää.

Siun sote

TOIMIALUEJOHTAJAN VIRKA

Siun sote tuottaa sosiaali- ja terveyshuollon integroituja palveluja koko Pohjois-Karjalan maakunnan alueelle sekä Heinävedelle Etelä-Savoon. Olemme Pohjois-Karjalan suurin työnantaja ja meillä työskentelee noin 7000 sote-alan ammattilaista. Tarjoamme Sinulle mielenkiintoisen työn suuressa ja kehittyvässä organisaatiossa!

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos vankiterveydenhuollon yksikkö

ALUEYLILÄÄKÄRIN VIRKA

Vankiterveydenhuollon yksikkö on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen alainen itsenäinen yksikkö, joka organisoi vankien terveydenhuollon Suomen vankiloissa. Yksikkö vastaa vankien terveydenhuollon kehittämisestä tavoitteena tehokkaat, toimivat ja kattavat palvelut.

Satakunnan keskussairaala

1 ERIKOISTUVA LÄÄKÄRI

Tarjoamme sinulle mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattitehtävissä ja monenlaisissa ison organisaation muissa tehtävissä. Potilaan hyvän hoidon takaamiseksi haluamme panostaa työntekijöiden hyvinvointiin. Meillä on viihtyisä ja välitön työilmapiiri. Meillä voit osallistua myös tutkimustoimintaan, johon tarjoamme vahvan tuen. Tule meille, meillä et jää yksin!

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.

Elina Heino elina.heino@mediuutiset.fi

Ruotsi sitoi etälääkärien käsiä

Ruotsissa tehtiin kansallinen suositus sille, mitä infektiotauteja ei sovi diagnosoida ja lääkitä antibiooteilla etälääkärin vastaan­otolla. Oliko se tarpeen?

  • 9.2.

Nina Airisto

Työterveyshuolto etsii paikkaansa

Vaikka tekeillä olevat lakimuutokset eivät kosketa työterveysjärjestelmää, työterveyshuolto on sote-uudistuksessa merkittävä tekijä.

  • 2.2.