ASCO 2017

Geenitesti voi kertoa munasarjasyövän lääkevasteesta

  • 20.6.2017 10:23

Minna Pihlava

Kuva: Colourbox

Aggressiivista munasarjasyöpää sairastavien naisten vastetta lääkehoitoon voidaan tulevaisuudessa ennakoida verinäytteestä tehtävällä geenitestillä, mikäli Helsingin yliopiston ja Tyksin tutkimushanke etenee suotuisasti. Kyseessä on Suomen Akatemian rahoittama kärkihanke.

Alustavat tulokset ovat lupaavia.

– Olemme löytäneet muutamia sellaisia geenejä, joiden variantit kertovat siitä, että joillekin potilaille voi tulla vahvoja sivuvaikutuksia munasarjasyövän hoidossa käytetyistä lääkkeistä, kertoo postdoc-tutkija, gynekologi Anniina Färkkilä.

Sivuvaikutukset voivat olla esimerkiksi voimakasta neuropatiaa, anemiaa tai trombosytopeniaa. Jos alttius niille tiedetään, on mahdollista varautua niihin jo varhaisessa hoidon vaiheessa.

Tutkimuksessa testattiin 508 geeniä Tyksin munasarjasyöpäpotilaiden kasvain- ja verinäytteistä. Tähän mennessä tutkimuksessa on sekvenoitu 15 potilaan näytteet. Sekvenoinnin tekee kiinalainen geenisekvenointiyhtiö BGI ja datan analyysin systeemibiologian tutkimusryhmä Helsingin yliopistosta. Aiemmin tyypillinen tarkasteltujen geenien määrä on ollut Färkkilän mukaan 70–100.

– Munasarjasyövässä paneelin täytyy olla poikkeuksellisen laaja, koska kasvain on niin heterogeeninen, tutkimusrupeaman bostonilaisessa Dana Farber Cancer -instituutissa juuri aloittanut Färkkilä kertoo.

Suomessa aggressiiviseen HGSC-munasarjasyöpään sairastuu vuosittain noin 460 potilasta.

Tutkijat etsivät aineistosta myös tietoa siitä, ovatko joidenkin mutaatioiden kantajat alttiimpia kehittämään resistenssiä jollekin lääkehoidolle.

Tutkimuksessa verinäytteistä löytyi myös mutaatioita, joita vastaan on olemassa kohdennettu hoitomuoto.

Seuraamalla kasvaimen mutaatioita sarjoittaisilla verinäytteillä voidaan kehittyvä hoitoresistenssi tunnistaa ja reagoida tilanteeseen.

Nyt tehdyssä tutkimuksessa ei muutettu ensilinjan hoitoa.

– Seuraava työ olisi laajentaa potilasaineistoa ja tehdä tutkimus etenevästi niin, että reagoiminen olisi mahdollista, Färkkilä sanoo.

Tutkimus herätti keskustelua ASCOssa.

– Posterilla virisi mukavasti keskustelua sekä tutkijoiden että potilastyötä tekevien kliinikoiden kanssa siitä, kuinka veritestiä ja sen kliinisiä sovelluksia voisi edelleen kehittää.

Uusin lehti

Tapahtumat

14.-25.2.2018 Mediuutisten #kiitäkollegaa -kampanja terveysalan työpaikoille. Onko kollegasi työyhteisösi helmi? Oletko saanut häneltä apua tai onko hän vaikuttanut positiivisella tavalla työyhteisöösi? Kiitä hyvää työkaveriasi ja Mediuutiset välittää kiitoksesi perille.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄTOIMITTAJALTA

Psykiatrien äärimmäisen vaikea tehtävä

Kaikki lääkärit ovat vallankäyttäjiä suhteessa potilaisiin, kun he diagnosoivat sairauksia ja ohjaavat potilaita jatkohoitoon, kirjoittaa päätoimittaja Anna Niemelä.

  • 16.2. 10:53

KOLUMNI

Tiimalasin sietämätön keveys

Millaista lääkärin työ olisi, jos se riisuttaisiin turhasta sälästä? Siirtyisikö aika potilaille, heidän kuuntelemiselleen, kysyy kolumnissaan endokrinologi Helena Miettinen.

  • 16.2. 10:52

TOIMITUKSELTA

Tekoäly, etsi paras lääke

Toivottavasti yritys ja erehdys pian vaihtuvat varmuudeksi tekoälyn, geenitestauksen ja tietoaltaiden avulla, kirjoittaa toimituspäällikkö Erpo Pakkala.

  • 16.2. 10:52

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kenen vastuulla on ajoterveyden arvioiminen?

Kuljettajien terveys on asia, joka ei kosketa pelkästään ikääntyvää väestönosaa. Se koskettaa eri-ikäisiä kuljettajia, heidän lähiomaisiaan, poliiseja ja lääkäreitä. Kun rajapinta on niin laaja, kenellä on viimekädessä vastuu ihmisen ajoterveydestä ja sen arvioinnista? Miten ajoterveysasioiden käsittelyä voisi helpottaa? Liikenneturva kerää lääkäreiden kokemuksia ajoterveyden arvioinneista. Vastaa ja vaikuta.

  • 28.12.2017 08:00

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
TyöSyke Oy

Lääkäriä

TyöSyke Oy on kanta-hämäläisten kuntaorganisaatioiden omistama yhtiö, joka tuottaa työterveyshuollon palveluja pääosin omistaja-asiakkailleen. Toimimme neljässä toimipisteessä Kanta-Hämeen alueella. Palvelujemme piirissä on lähes 11 000 työntekijää.

Siun sote

TOIMIALUEJOHTAJAN VIRKA

Siun sote tuottaa sosiaali- ja terveyshuollon integroituja palveluja koko Pohjois-Karjalan maakunnan alueelle sekä Heinävedelle Etelä-Savoon. Olemme Pohjois-Karjalan suurin työnantaja ja meillä työskentelee noin 7000 sote-alan ammattilaista. Tarjoamme Sinulle mielenkiintoisen työn suuressa ja kehittyvässä organisaatiossa!

Satakunnan keskussairaala

1 ERIKOISTUVA LÄÄKÄRI

Tarjoamme sinulle mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattitehtävissä ja monenlaisissa ison organisaation muissa tehtävissä. Potilaan hyvän hoidon takaamiseksi haluamme panostaa työntekijöiden hyvinvointiin. Meillä on viihtyisä ja välitön työilmapiiri. Meillä voit osallistua myös tutkimustoimintaan, johon tarjoamme vahvan tuen. Tule meille, meillä et jää yksin!

Satakunnan keskussairaala

2 ERIKOISLÄÄKÄRIÄ

Tarjoamme sinulle mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattitehtävissä ja monenlaisissa ison organisaation muissa tehtävissä. Potilaan hyvän hoidon takaamiseksi haluamme panostaa työntekijöiden hyvinvointiin. Meillä on viihtyisä ja välitön työilmapiiri. Meillä voit osallistua myös tutkimustoimintaan, johon tarjoamme vahvan tuen. Tule meille, meillä et jää yksin!

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.

Uutinen

Tiina Aisla tiina.aisla@mediuutiset.fi

Genetiikka mullistaa epilepsian hoidon

Kehitteillä olevan geenipaneelin avulla potilas voi saada yksilöllistä ja nopeaa hoitoa vaikeaan epilepsiaan.

  • 16.2.