BREXIT

Euroopan lääkeviraston uusi paikka ratkesi, mutta kuka ottaa hoitaakseen Britannian hoitamat EU:n lääkeasiat?

  • 22.11.2017 13:38

Minna Pihlava

Kuva: Susanna Sunila-Eklund / Lääketeollisuus ry

Euroopan lääkeviraston EMAn uusi sijaintipaikka ratkesi maanantaina Amsterdamin hyväksi, mutta vielä ei ole tiedossa, kuka hoitaa tulevaisuudessa Iso-Britannian kansallisen lääkeviraston tähän asti hoitamat EU-tehtävät.

–Britannialla on ollut iso rooli keskitetyissä myyntiluvissa. Sille työlle täytyy löytää jatkaja, sanoo lääkepoliittinen johtaja Sirpa Rinta Lääketeollisuus ry:stä.

Kyse on siitä, että EMA on eräänlainen katto-organisaatio. Uusien myyntilupien arviointityön tekevät EMAn toimeksiannosta jäsenmaiden kansalliset viranomaiset. Ne hoitavat myös esimerkiksi vanhojen myyntilupien ylläpidon. Niitä on Britannialle isona lääketeollisuusmaalle kertynyt huomattava määrä. Britannian lääkevirastossa on yli 1200 työntekijää. Esimerkiksi Fimeassa on reilu 200 työntekijää ja EMA:ssa noin 900.

–Lääkeyritysten ja lääkeviranomaisten koko Euroopassa on yhdessä mietittävä, että lupamenettelyistä ei synny tulppaa lääkkeiden saatavuudelle, Rinta sanoo.

Hänen mielestään Fimealla on hyvät mahdollisuudet osansa jaettavasta työstä, josta myös maksetaan erikseen. Fimealla on hänen mukaansa hyvä maine ja Suomessa on uusien lääkekehityskuvioiden kuten geeniteknologioiden puitteissa hyvää osaamista Suomessa.

EMAn on määrä muuttaa Amsterdamiin viimeistään maaliskuussa 2019. Nopea muuttoaikataulu huolettaa Sirpa Rintaa. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun toimiva, iso EU-virasto siirtyy kokonaan toiseen maahan.

–On relevantti huoli, miten toimiva virasto kaikessa menossa olevissa prosesseissa siirretään, hän sanoo.

Uusien lääkkeiden myyntilupaprosessit kestävät vähintään seitsemän kuukautta.

–Yritykset joutuvat tosi tarkkaan miettimään nyt jätettävissä hakemuksissa, mikä virasto hyväksytään arvioijaksi, ettei toiminta lamaannu siirtovaiheessa, Rinta sanoo.

Suomen terveysala sai Sirpa Rinnan mielestä hyvää mainosta Helsingin EMA-kampanjan aikana, vaikka virasto ei Suomeen päätynytkään.

–Meillä oli mahdollisuus korostaa sitä, miten hyvä tilanne Suomessa on, miten luotettavasti hommat hoituvat täällä ja miten korkeatasoinen terveysalan toimintaympäristö meillä on, hän sanoo.

Hän on tämän vuoksi samaa mieltä sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilan (sin.) kanssa, että Suomen hakuprosessi vahvisti Euroopan laajuisia lääkealan toimijoiden verkostoja.

Uusin lehti

Tapahtumat

14.-25.2.2018 Mediuutisten #kiitäkollegaa -kampanja terveysalan työpaikoille. Onko kollegasi työyhteisösi helmi? Oletko saanut häneltä apua tai onko hän vaikuttanut positiivisella tavalla työyhteisöösi? Kiitä hyvää työkaveriasi ja Mediuutiset välittää kiitoksesi perille.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄTOIMITTAJALTA

Psykiatrien äärimmäisen vaikea tehtävä

Kaikki lääkärit ovat vallankäyttäjiä suhteessa potilaisiin, kun he diagnosoivat sairauksia ja ohjaavat potilaita jatkohoitoon, kirjoittaa päätoimittaja Anna Niemelä.

  • 16.2. 10:53

KOLUMNI

Tiimalasin sietämätön keveys

Millaista lääkärin työ olisi, jos se riisuttaisiin turhasta sälästä? Siirtyisikö aika potilaille, heidän kuuntelemiselleen, kysyy kolumnissaan endokrinologi Helena Miettinen.

  • 16.2. 10:52

TOIMITUKSELTA

Tekoäly, etsi paras lääke

Toivottavasti yritys ja erehdys pian vaihtuvat varmuudeksi tekoälyn, geenitestauksen ja tietoaltaiden avulla, kirjoittaa toimituspäällikkö Erpo Pakkala.

  • 16.2. 10:52

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kenen vastuulla on ajoterveyden arvioiminen?

Kuljettajien terveys on asia, joka ei kosketa pelkästään ikääntyvää väestönosaa. Se koskettaa eri-ikäisiä kuljettajia, heidän lähiomaisiaan, poliiseja ja lääkäreitä. Kun rajapinta on niin laaja, kenellä on viimekädessä vastuu ihmisen ajoterveydestä ja sen arvioinnista? Miten ajoterveysasioiden käsittelyä voisi helpottaa? Liikenneturva kerää lääkäreiden kokemuksia ajoterveyden arvioinneista. Vastaa ja vaikuta.

  • 28.12.2017 08:00

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
TyöSyke Oy

Lääkäriä

TyöSyke Oy on kanta-hämäläisten kuntaorganisaatioiden omistama yhtiö, joka tuottaa työterveyshuollon palveluja pääosin omistaja-asiakkailleen. Toimimme neljässä toimipisteessä Kanta-Hämeen alueella. Palvelujemme piirissä on lähes 11 000 työntekijää.

Siun sote

TOIMIALUEJOHTAJAN VIRKA

Siun sote tuottaa sosiaali- ja terveyshuollon integroituja palveluja koko Pohjois-Karjalan maakunnan alueelle sekä Heinävedelle Etelä-Savoon. Olemme Pohjois-Karjalan suurin työnantaja ja meillä työskentelee noin 7000 sote-alan ammattilaista. Tarjoamme Sinulle mielenkiintoisen työn suuressa ja kehittyvässä organisaatiossa!

Satakunnan keskussairaala

1 ERIKOISTUVA LÄÄKÄRI

Tarjoamme sinulle mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattitehtävissä ja monenlaisissa ison organisaation muissa tehtävissä. Potilaan hyvän hoidon takaamiseksi haluamme panostaa työntekijöiden hyvinvointiin. Meillä on viihtyisä ja välitön työilmapiiri. Meillä voit osallistua myös tutkimustoimintaan, johon tarjoamme vahvan tuen. Tule meille, meillä et jää yksin!

Satakunnan keskussairaala

2 ERIKOISLÄÄKÄRIÄ

Tarjoamme sinulle mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattitehtävissä ja monenlaisissa ison organisaation muissa tehtävissä. Potilaan hyvän hoidon takaamiseksi haluamme panostaa työntekijöiden hyvinvointiin. Meillä on viihtyisä ja välitön työilmapiiri. Meillä voit osallistua myös tutkimustoimintaan, johon tarjoamme vahvan tuen. Tule meille, meillä et jää yksin!

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.

Uutinen

Tiina Aisla tiina.aisla@mediuutiset.fi

Genetiikka mullistaa epilepsian hoidon

Kehitteillä olevan geenipaneelin avulla potilas voi saada yksilöllistä ja nopeaa hoitoa vaikeaan epilepsiaan.

  • 16.2.