Rokotusohjelma

HPV-rokote tuli pitkän väännön jälkeen

  • 24.9.2012 10:00

Elina Heino

Riemukkuus on harvoin pinnassa rokotekeskusteluissa. Poikkeuksen teki Mediuutisten ja GlaxoSmithKlinen tiistaina 18.9. järjestämä rokotteiden Medi-ilta tiistaina Helsingissä.

Paikalle kokoontuneet lääkärit ja terveydenhuollon vaikuttajat näyttivät jakavan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen HPV-tautitaakkatyöryhmän suuren ilon siitä, että monimutkaisten vaiheiden jälkeen 12-vuotiaiden tyttöjen papilloomavirusrokote on todennäköisesti pääsemässä kansalliseen rokotusohjelmaan.

– Tämä on gynekologin urani huippukohta, sanoi työryhmän puheenjohtaja, Hyksin naistentautien klinikkaylilääkäri Pekka Nieminen.

Rokotusohjelman uutuudet

Lääketieteen tohtori, kansanedustaja Hanna Tainio (sd.) kertoi Medi-illassa, mitä uutta rokotusohjelmassa tapahtuu vielä tänä vuonna:

Kaikki välitöntä potilastyötä tekevät terveydenhuollon ja sosiaalialan ammattilaiset saavat tänä syksynä oikeuden ilmaiseen influenssarokotukseen.

THL julkistaa syksyllä kannanottonsa siitä, tuleeko vesirokkorokote liittää rokotusohjelmaan.

Rokotteiden korvattavuutta pohtiva työryhmä kertoo kantojaan vuoden lopussa.

Eduskunta käsittelee paraikaa ensi vuoden talousarvion yhteydessä STM:n esitystä tyttöjen HPV-rokotteen lisäämiseksi rokoteohjelmaan.

Mitkä väestöryhmät pitäisi rokottaa maksutta puutiaisaivotulehduksen varalta? THL julkistaa suosituksensa siitä maaliskuun alkuun mennessä.

Kesällä STM määräsi influenssarokotteen pakolliseksi puolustusvoimissa ja rajavartiolaitoksessa. Lisäksi niissä yritetään rokotteen avulla torjua hinkuyskää.

Eduskunta alkoi tällä viikolla käsitellä hallituksen ehdotusta valtion ensi vuoden budjetiksi. Siinä on mukana myös määräraha HPV-rokotuksiin.

Medi-illassa puhuttiin paljon rokottamisen halvasta hinnasta ja kustannusvaikuttavuudesta. Medaffconin konsultti Jarmo Hahl nosti esiin tulokulman ongelman.

– Tehokkaimmat teknologiat löytyvät, kun niitä kaikkia arvioidaan samoin kriteerein. On kohtuutonta vaatia rokotteiden säästävän yhteiskunnan varoja, jos sitä ei vaadita muiltakin hoidoilta, hän sanoi.

Lasten infektiolääkäri Tea Nieminen Hyksin lastenklinikasta on myös törmännyt työssään siihen, että rokotteiden hintaan suhtaudutaan ristiriitaisesti.

Perheet joutuvat kustantamaan vesirokkorokotteen itse, mikä joskus vaarantaa lasten rokottamisen. Vesirokko on atoopikoille niin vaikea, että Nieminen antaa lapselle rokotteen varmuuden vuoksi vastaanotollaan. Hän joutuu pyytämään siihen luvan ylilääkäriltä.

– Kalliimpia muita kokeita voin tehdä kyselemättä.

Laaja HPV-rokottaminen on silkkaa säästöä

Pekka Nieminen esitti Medi-illassa lukuja, jotka puhuvat vahvasti sen puolesta, että HPV-rokotteiden ottaminen rokotusohjelmaan säästää yhteiskunnan varoja. Se maksaa vuodessa noin kaksi miljoonaa euroa. Kohdunkaulan syövän ja sen ehkäisemisen vuosikustannukset sen sijaan ovat noin 42 miljoonaa euroa.

Niemisen mukaan estetyistä syöpätapauksista saadut säästöt ylittävät ohjelman kustannukset 20 vuoden kuluttua rokotusohjelman alkamisesta. Tautitilanteeseen rokote vaikuttaa jo 10–15 vuodessa. Nieminen ottaa esimerkin Ruotsista, joka alkoi rokottaa tyttöjä HPV:n varalta pari vuotta sitten.

– Siellä on jo nyt huomattu syövän esiasteiden selvä väheneminen.

Yleisöpuheenvuoroissa painotettiin muun muassa sitä, että päättäjien ei kannata kuvitella, että HPV-rokotteen ottaminen sairausvakuutuskorvauksen piiriin olisi parempi vaihtoehto kuin sen pääseminen kansalliseen rokotusohjelmaan. Samaa mieltä oli Pekka Nieminen: Kela-korvattu rokottaminen tulisi liki viisi kertaa kalliimmaksi kuin papilloomavirukselta suojautuminen kansallisen rokotusohjelman kautta.

MEDI-ILTA

Aivosairaudet käyvät kalliiksi

Neurologiset ja psykiatriset häiriöt kulkevat usein käsi kädessä. Potilaat tarvitsevat yksilöllistä hoitoa.

  • 15.9.2014 15:06

RYTMIHÄIRIÖ

Lempeys vahvistaa sydäntä

Meditaatio lisäsi koehenkilöiden ilon ja läheisyyden tunteita ja paransi vagushermon toimintaa

  • 11.6.2013 11:52

Uusin lehti

Tapahtumat

14.-25.2.2018 Mediuutisten #kiitäkollegaa -kampanja terveysalan työpaikoille. Onko kollegasi työyhteisösi helmi? Oletko saanut häneltä apua tai onko hän vaikuttanut positiivisella tavalla työyhteisöösi? Kiitä hyvää työkaveriasi ja Mediuutiset välittää kiitoksesi perille.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄTOIMITTAJALTA

Psykiatrien äärimmäisen vaikea tehtävä

Kaikki lääkärit ovat vallankäyttäjiä suhteessa potilaisiin, kun he diagnosoivat sairauksia ja ohjaavat potilaita jatkohoitoon, kirjoittaa päätoimittaja Anna Niemelä.

  • 16.2. 10:53

KOLUMNI

Tiimalasin sietämätön keveys

Millaista lääkärin työ olisi, jos se riisuttaisiin turhasta sälästä? Siirtyisikö aika potilaille, heidän kuuntelemiselleen, kysyy kolumnissaan endokrinologi Helena Miettinen.

  • 16.2. 10:52

TOIMITUKSELTA

Tekoäly, etsi paras lääke

Toivottavasti yritys ja erehdys pian vaihtuvat varmuudeksi tekoälyn, geenitestauksen ja tietoaltaiden avulla, kirjoittaa toimituspäällikkö Erpo Pakkala.

  • 16.2. 10:52

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kenen vastuulla on ajoterveyden arvioiminen?

Kuljettajien terveys on asia, joka ei kosketa pelkästään ikääntyvää väestönosaa. Se koskettaa eri-ikäisiä kuljettajia, heidän lähiomaisiaan, poliiseja ja lääkäreitä. Kun rajapinta on niin laaja, kenellä on viimekädessä vastuu ihmisen ajoterveydestä ja sen arvioinnista? Miten ajoterveysasioiden käsittelyä voisi helpottaa? Liikenneturva kerää lääkäreiden kokemuksia ajoterveyden arvioinneista. Vastaa ja vaikuta.

  • 28.12.2017 08:00

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
TyöSyke Oy

Lääkäriä

TyöSyke Oy on kanta-hämäläisten kuntaorganisaatioiden omistama yhtiö, joka tuottaa työterveyshuollon palveluja pääosin omistaja-asiakkailleen. Toimimme neljässä toimipisteessä Kanta-Hämeen alueella. Palvelujemme piirissä on lähes 11 000 työntekijää.

Siun sote

TOIMIALUEJOHTAJAN VIRKA

Siun sote tuottaa sosiaali- ja terveyshuollon integroituja palveluja koko Pohjois-Karjalan maakunnan alueelle sekä Heinävedelle Etelä-Savoon. Olemme Pohjois-Karjalan suurin työnantaja ja meillä työskentelee noin 7000 sote-alan ammattilaista. Tarjoamme Sinulle mielenkiintoisen työn suuressa ja kehittyvässä organisaatiossa!

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos vankiterveydenhuollon yksikkö

ALUEYLILÄÄKÄRIN VIRKA

Vankiterveydenhuollon yksikkö on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen alainen itsenäinen yksikkö, joka organisoi vankien terveydenhuollon Suomen vankiloissa. Yksikkö vastaa vankien terveydenhuollon kehittämisestä tavoitteena tehokkaat, toimivat ja kattavat palvelut.

Satakunnan keskussairaala

1 ERIKOISTUVA LÄÄKÄRI

Tarjoamme sinulle mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattitehtävissä ja monenlaisissa ison organisaation muissa tehtävissä. Potilaan hyvän hoidon takaamiseksi haluamme panostaa työntekijöiden hyvinvointiin. Meillä on viihtyisä ja välitön työilmapiiri. Meillä voit osallistua myös tutkimustoimintaan, johon tarjoamme vahvan tuen. Tule meille, meillä et jää yksin!

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.

Elina Heino elina.heino@mediuutiset.fi

Ruotsi sitoi etälääkärien käsiä

Ruotsissa tehtiin kansallinen suositus sille, mitä infektiotauteja ei sovi diagnosoida ja lääkitä antibiooteilla etälääkärin vastaan­otolla. Oliko se tarpeen?

  • 9.2.

Nina Airisto

Työterveyshuolto etsii paikkaansa

Vaikka tekeillä olevat lakimuutokset eivät kosketa työterveysjärjestelmää, työterveyshuolto on sote-uudistuksessa merkittävä tekijä.

  • 2.2.