TERVEYSALAN 100 VAIKUTTAJAA

He ovat voittajia! – Ammattiryhmien raja-aidat rikkova Essoten päivystys toi vuoden vaikuttaja -palkinnon

  • 12.12.2017 09:39

Nina Airisto

Essoten päivystyspalvelujen ylilääkäri Santeri Seppälä ja Etelä-Savon lapsi- ja perhepalveluiden muutosagentti Katja Saukkonen palkittiin Terveydenhuollon Vuoden 2017 vaikuttajina.

Aluksi Essoten päivystyspalvelujen ylilääkäri Santeri Seppälä lukeutui skeptikkojen joukkoon. Suunnitelma Etelä-Savon monitoimijapäivystyksestä epäilytti häntä.

Suunnitelman ideana oli keskittää Mikkelin keskussairaalan yhteispäivystyksen yhteyteen seitsemän kunnan sosiaali- ja kriisipäivystykset sekä lastensuojelun päivystykset. Lisäksi samoihin tiloihin sijoittuisi myös mielenterveys- ja päihdepäivystys.

Seppälä ei ollut varma siitä, olisiko tällaisesta monitoimijuudesta todella hyötyä. Yhteispäivystyksessähän hoidetaan fyysisiä sairauksia ja tapaturmia.

FAKTA

Santeri Seppälä, 30

Essoten päivystyspalvelujen ylilääkäri.

LL, valmistuu alkuvuodesta sosiaali- ja terveysjohtamisen eMBA-ohjelmasta Tampereen yliopistosta.

Mutta aina somatiikan ammattilaisten tekemä työ ei riitä ratkomaan päivystyksen ovista tulevan tilannetta.

.

Oman ammattiorientaation kautta työskentely istuu sosiaali- ja terveydenhuollossa tiukassa.

Etelä-Savon lapsi- ja perhepalveluiden muutosagentti Katja Saukkonen tietää tämän. Hän toimi koordinaattorina hankkeessa, jossa Essoten monitoimijaista päivystysmallia kehitettiin.

Kaste-rahoitteinen Esso-hanke käynnistyi vuonna 2014. Sen tähtäimessä oli perusterveydenhuollon, erikoissairaanhoidon ja sosiaalihuollon toimintamallien integroiminen

Yksi konkreettisimmista tavoitteista liittyi sosiaali- ja kriisipäivystyksen kehittämiseen – tämän tavoitteen taustalla oli ajatus monitoimijapäivystyksestä.

– Hankkeen alussa avasimme erilaisia yhteispäivystyksen asiakastilanteita. Esiin alkoi nousta tapauksia, joissa olisi ollut tarvetta useamman toimijan osallisuudelle. Näihin liittyi usein mielenterveys- tai päihdeongelmaa tai väkivaltaa, Saukkonen kertoo.

FAKTA

Katja Saukkonen, 46

Yhteiskuntatieteiden maisteri, sosiaalityöntekijä.

Esso-hankkeen hankekoordinaattori, nykyisin lapsi- ja perhepalvelujen muutosohjelman Etelä-Savon muutosagentti.

.

Juuri päivystyksen potilastapausten lähempi tarkastelu sai Santeri Seppälän tekemään tärkeän havainnon ja muokkaamaan omaa ajatteluaan.

– Sosiaalihuollon tai mielenterveystyön asiantuntija olisi voinut auttaa monia potilaita lääkäriä paremmin, Seppälä toteaa.

Monitoimijuutta ryhdyttiin hivuttamaan päivystyksen arkeen vaiheittain. Ensin samoissa tiloissa alkoi viikonloppuisin työskennellä psykiatrinen sairaanhoitaja. Pian hän sai työparikseen sosiaalipäivystäjän.

Monitoimijainen työ puhututti ammattilaisia. Sekä sosiaali- että terveydenhuollon työntekijöitä mietitytti uudenlainen asiakastilanteiden jakaminen ja se, että eri ammattiryhmät tekevät työtä rinnakkain, jopa työpareina.

– Keskustelu käydään edelleen ja niin pitääkin tehdä, jotta yhteistyö toimii mahdollisimman hyvin. Monitoimijaisessa työssä ei tule koskaan valmista, Saukkonen toteaa.

.

Essoten monitoimijapäivystys aloitti toimintansa täydellä vauhdilla tämän vuoden alussa. Kaikki ammattiryhmät työskentelevät päivystyksessä nyt 24/7.

– Ajatusmaailmamme perustuu siihen, että ihmisen hätä – oli kyse sitten henkisistä tai sosiaalihuollon asioista tai perhetilanteesta – pyritään ratkaisemaan päivystyksessä, Santeri Seppälä sanoo.

Mediuutiset valitsi Seppälän ja Katja Saukkosen monitoimijapäivystysmallin kasvoina tämän vuoden terveysalan vuoden vaikuttajiksi.

Vaikka toimintamalli on vielä niin nuori, että sen vaikuttavuutta tarkastellaan varsinaisesti vasta vuoden päästä, on apua tarvitsevia ihmisiä pystytty ensimmäisen toimintavuoden perusteella ohjaamaan hyvin oikeiden ammattilaisten luo.

– Sosiaalipäivystyksen käyntimäärät ovat moninkertaistuneet ja matalan kynnyksen mielenterveysasiakkaiden määrä kasvanut, Seppälä mainitsee.

Mallin avulla pystytään tarjoamaan apua matalalla kynnyksellä ja siten ehkäisemään raskaampien palvelujen tarvetta niin sosiaali- kuin terveydenhuollon puolella. Siksi vaikuttavuuden tarkastelua kannattaa tulevaisuudessa tehdä koko järjestelmän laajuisesti.

Toimintamalli ei ole vielä valmis. Seuraavaksi päivystykseen halutaan tuoda päihdehuollon erityisosaamista.

– Tällä hetkellä näemme toiminnan kehittämisen suvantovaihetta. Kädet alkavat olla tehtävää täynnä, joten on hankala pysähtyä miettimään, miten mallia kehitetään, Seppälä sanoo.

.

Käynnissä olevaa sosiaali- ja terveydenhuollon lakiuudistusta ajettiin alun perin nimenomaan sosiaali- ja terveyspalvelujen integraationa. Tämä johtotähti on sittemmin himmennyt. Nyt keskustelua herättää enemmän esimerkiksi valinnanvapaus.

Saukkosen ja Seppälän mielestä tämä on sääli.

– Nythän näyttää siltä, että valinnanvapauden sisään sosiaalipuolelta ei tule oikeastaan mitään. Kuitenkin nimenomaan toiminnalliset integraatiot tuovat ratkaisuja, eivät hallinnolliset asiat, Saukkonen sanoo.

Seppälän Etelä-Savon oma mini-sote on vakuuttanut nimenomaan integraatioiden ja yhteistyön merkityksestä.

– Meillä on toimiva malli, eikä ole syytä, miksi malli ei toimisi muuallakin. Integroituja malleja pitäisi toteuttaa enemmän myös muualla terveydenhuollossa, ei vain päivystyksessä, Seppälä sanoo.

 

Lue myös Terveysalan 100 vaikuttajaa -listalla toiseksi ja kolmanneksi tulleiden haastattelut:

Sote-tietolaki avaa potilastiedot historiallisen laajaan käyttöön.

Valmennus täytti aukon lihavuuden hoidossa.

Terveysalan 100 vaikuttajaa TOP 10 lista löytyy täältä .

Koko Terveysalan sata vaikuttajaa -lista ja lisää haastatteluja luettavissa perjantaista 15.12. 2017 alkaen Mediuutisten nettisivuilla ja printtilehdessä.

 

 

Uusin lehti

Tapahtumat

14.-25.2.2018 Mediuutisten #kiitäkollegaa -kampanja terveysalan työpaikoille. Onko kollegasi työyhteisösi helmi? Oletko saanut häneltä apua tai onko hän vaikuttanut positiivisella tavalla työyhteisöösi? Kiitä hyvää työkaveriasi ja Mediuutiset välittää kiitoksesi perille.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄTOIMITTAJALTA

Psykiatrien äärimmäisen vaikea tehtävä

Kaikki lääkärit ovat vallankäyttäjiä suhteessa potilaisiin, kun he diagnosoivat sairauksia ja ohjaavat potilaita jatkohoitoon, kirjoittaa päätoimittaja Anna Niemelä.

  • 16.2. 10:53

KOLUMNI

Tiimalasin sietämätön keveys

Millaista lääkärin työ olisi, jos se riisuttaisiin turhasta sälästä? Siirtyisikö aika potilaille, heidän kuuntelemiselleen, kysyy kolumnissaan endokrinologi Helena Miettinen.

  • 16.2. 10:52

TOIMITUKSELTA

Tekoäly, etsi paras lääke

Toivottavasti yritys ja erehdys pian vaihtuvat varmuudeksi tekoälyn, geenitestauksen ja tietoaltaiden avulla, kirjoittaa toimituspäällikkö Erpo Pakkala.

  • 16.2. 10:52

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kenen vastuulla on ajoterveyden arvioiminen?

Kuljettajien terveys on asia, joka ei kosketa pelkästään ikääntyvää väestönosaa. Se koskettaa eri-ikäisiä kuljettajia, heidän lähiomaisiaan, poliiseja ja lääkäreitä. Kun rajapinta on niin laaja, kenellä on viimekädessä vastuu ihmisen ajoterveydestä ja sen arvioinnista? Miten ajoterveysasioiden käsittelyä voisi helpottaa? Liikenneturva kerää lääkäreiden kokemuksia ajoterveyden arvioinneista. Vastaa ja vaikuta.

  • 28.12.2017 08:00

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
TyöSyke Oy

Lääkäriä

TyöSyke Oy on kanta-hämäläisten kuntaorganisaatioiden omistama yhtiö, joka tuottaa työterveyshuollon palveluja pääosin omistaja-asiakkailleen. Toimimme neljässä toimipisteessä Kanta-Hämeen alueella. Palvelujemme piirissä on lähes 11 000 työntekijää.

Siun sote

TOIMIALUEJOHTAJAN VIRKA

Siun sote tuottaa sosiaali- ja terveyshuollon integroituja palveluja koko Pohjois-Karjalan maakunnan alueelle sekä Heinävedelle Etelä-Savoon. Olemme Pohjois-Karjalan suurin työnantaja ja meillä työskentelee noin 7000 sote-alan ammattilaista. Tarjoamme Sinulle mielenkiintoisen työn suuressa ja kehittyvässä organisaatiossa!

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos vankiterveydenhuollon yksikkö

ALUEYLILÄÄKÄRIN VIRKA

Vankiterveydenhuollon yksikkö on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen alainen itsenäinen yksikkö, joka organisoi vankien terveydenhuollon Suomen vankiloissa. Yksikkö vastaa vankien terveydenhuollon kehittämisestä tavoitteena tehokkaat, toimivat ja kattavat palvelut.

Satakunnan keskussairaala

1 ERIKOISTUVA LÄÄKÄRI

Tarjoamme sinulle mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattitehtävissä ja monenlaisissa ison organisaation muissa tehtävissä. Potilaan hyvän hoidon takaamiseksi haluamme panostaa työntekijöiden hyvinvointiin. Meillä on viihtyisä ja välitön työilmapiiri. Meillä voit osallistua myös tutkimustoimintaan, johon tarjoamme vahvan tuen. Tule meille, meillä et jää yksin!

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.

Elina Heino elina.heino@mediuutiset.fi

Ruotsi sitoi etälääkärien käsiä

Ruotsissa tehtiin kansallinen suositus sille, mitä infektiotauteja ei sovi diagnosoida ja lääkitä antibiooteilla etälääkärin vastaan­otolla. Oliko se tarpeen?

  • 9.2.

Nina Airisto

Työterveyshuolto etsii paikkaansa

Vaikka tekeillä olevat lakimuutokset eivät kosketa työterveysjärjestelmää, työterveyshuolto on sote-uudistuksessa merkittävä tekijä.

  • 2.2.