Kaupallinen yhteistyö

Terveysdata nopeuttaa uusien hoitojen löytämistä

 • 13.12.2016 14:00

MSD

Suomalaisten potilastiedot ovat hoitotilanteissa jo kattavasti hoitohenkilökunnan käytössä. Suuremman mittaluokan hyötyjä terveysdatasta aletaan saada siinä vaiheessa kun niiden avulla löydetään nopeammin uusia hoitoja.

Terveysdata tarkoittaa kaikkea yksittäisen potilaan terveydentilasta kerättyä tietoa ­– biologista ja genomidataa, potilaskertomuksia, henkilön itse eri mittalaitteilla keräämää tietoa – sekä väestödataa – esimerkiksi informaatiota tiettyjen väestöryhmien riskitekijöistä tai hoitovasteista.

Ensimmäinen ratkaiseva askel terveysdatan hyödyntämisessä terveydenhuollossa on otettu kun suomalaisten potilaskertomukset ovat tarvittaessa Kanta-palvelun kautta hoitohenkilökunnan käytössä. On oleellisen tärkeää, että tietyn potilaan tiedot eivät ole enää ainoastaan häntä hoitavan yksikön käytettävissä vaan mikä tahansa julkinen tai yksityinen palveluntarjoaja saa ne käyttöönsä potilaan suostumuksella. Yksityiset palveluntuottajat liittyivät Kanta-palveluun vuonna 2016 ja sosiaalihuollon asiakirjat tullaan liittämään siihen vuodesta 2018 alkaen.

Dataa hoitopäätösten tueksi

– Jo lähitulevaisuudessa reaaliaikainen terveysdata voi auttaa hoitavaa lääkäriä hoitopäätöksissä tuomalla tietoa samankaltaisista verrokkipotilaista: miten tällaisia tapauksia on aiemmin hoidettu ja miten hoito on onnistunut. Ensimmäiset kokeilut tästä ovat jo käynnissä syöpäpotilaiden hoidossa. Potilasdatan ansiosta saadaan nopeammin osviittaa siitä mitkä lääkkeet ja toimenpiteet ovat aiemmin olleet samassa sairaudessa vaikuttavimpia, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tietojohtaja Pekka Kahri.

Terveydenhoidon tietojärjestelmien yhteensopimattomuudesta on puhuttu viime vuosina paljon. Kahrin mukaan ongelmat on osittain jo ratkaistu. Kanta-palvelun ansiosta potilastiedot liikkuvat jo sujuvasti ja data on standardimuotoista. Se missä on vielä parannettavaa, on tietojen käytettävyys ja hyödynnettävyys. Myöskin terveydenhuollon etäpalvelut ovat vielä kokonaan toteuttamatta vaikka tekniset edellytykset niihin olisivat olemassa.

Tuotekehityspolku lyhyemmäksi

Kahrin mukaan seuraava iso askel terveysdatan hyödyntämiseksi otetaan uusien lääkkeiden ja hoitojen kehittämisessä sekä niiden vaikuttavuuden tutkimuksessa. Lääkkeiden tutkimus- ja tuotekehityspolku on nykyisin aivan liian pitkä. Terveysdatan ansiosta tätä polkua voidaan olennaisesti lyhentää.

– Terveystieto on aina myös hyvin arkaluontoista ja luottamuksellista, joten yksilön tietosuoja ja selkeät säännöt ovat itsestään selvä lähtökohta tietojen hyödyntämiselle. Jos luottamus menee, koko hommalta putoaa pohja, Kahri muistuttaa.

 

Lähde:

Haastattelu: Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tietojohtaja Pekka Kahri

MSD on johtava kansainvälinen lääkeyritys, joka tekee Suomessa lääkekehitystä ja monipuolista yhteistyötä suomalaisten terveydenhuollon ammattilaisten ja tutkijoiden kanssa. Lue lisää työstämme paremman elämän puolesta osoitteessa www.msd.fi 

CORP-1192767-0011 12/2016

NOPEAMMIN, OSUVAMMIN, VAIKUTTAVAMMIN

Ennen kehitettiin lääkkeitä, joiden toivottiin tehoavan mahdollisimman hyvin mahdollisimman monelle. Tulevaisuudessa tehdään lääkkeitä, jotka on tarkoitettu juuri tietyille potilaille.

Yksilöllisen lääkehoidon perusajatuksena on hyödyntää genomitietoa ja biopankkeja niin, että lääkehoito voidaan kohdentaa niille potilaille, jotka siitä eniten hyötyvät. Lääkkeitä myös kehitetään yhä yksilöllisemmiksi: tavoitteena voi olla esimerkiksi suomalaisille potilaille parhaiten vaikuttavien molekyylien löytäminen.

On mahdollista, että jo aivan lähitulevaisuudessa saavutetaan läpimurtoja kaikkien vakavimpien ja yhteiskunnalle eniten kustannuksia aiheuttavien sairauksien hoidossa.

Lue lisää yksilöllisen lääkehoidon uusista mahdollisuuksista täältä: www.msd.fi

08/2016 CORP-1192767-0004

Uusin lehti

Tapahtumat

14.-25.2.2018 Mediuutisten #kiitäkollegaa -kampanja terveysalan työpaikoille. Onko kollegasi työyhteisösi helmi? Oletko saanut häneltä apua tai onko hän vaikuttanut positiivisella tavalla työyhteisöösi? Kiitä hyvää työkaveriasi ja Mediuutiset välittää kiitoksesi perille.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Geenitutkimus kehittää syövänhoitoa

Yksilöllinen syövänhoito tarkoittaa potilaalle parhaimmillaan mahdollisimman tehokasta hoitoa mahdollisimman vähin sivuvaikutuksin. Geenitutkimus tuo jatkuvasti uusia mahdollisuuksia syövänhoidon kehittämiseen, sanoo Docrates Syöpäsairaalan johtava ylilääkäri Tom Wiklund.

 • 14.12.2017 09:18

Suomesta täsmälääketieteen huippumaa?

Suomella on kaikki edellytykset tulla yksilöllisen lääketieteen huippumaaksi. Meillä on valmiiksi maailman parasta genomi- ja it-osaamista. Myös biopankkimme ovat huippuluokkaa. Jotta Suomesta tulisi täsmälääketieteen edelläkävijä, seuraavien asioiden pitää kuitenkin vielä tapahtua:

 • 19.12.2016 11:53

Kohti kansallista biopankkia

Suomalaisista on kerätty viime vuosikymmenien aikana miljoonia bionäytteitä. Aikanaan ne on otettu diagnostiikan tueksi. Nyt nämä biopankkeihin kerätyt näytteet muodostavat tutkijoille aarrearkun, jonka täysimääräinen hyöty nähdään vasta tulevina vuosina.

 • 13.12.2016 14:13

Terveysdata nopeuttaa uusien hoitojen löytämistä

Suomalaisten potilastiedot ovat hoitotilanteissa jo kattavasti hoitohenkilökunnan käytössä. Suuremman mittaluokan hyötyjä terveysdatasta aletaan saada siinä vaiheessa kun niiden avulla löydetään nopeammin uusia hoitoja.

 • 13.12.2016 14:00

Lääketeollisuuden uusi logiikka: nopeammin, osuvammin, vaikuttavammin

Lääkeyritykset ovat haastavassa tilanteessa: lääkekehitys on yhä vaativampaa ja kalliimpaa, uusia lääkkeitä löytyy harvemmin, mutta vakavat sairaudet eivät ole maailmasta hävinneet. Nyt perinteisen lääkekehitysmallin rinnalle on kuitenkin tulossa uusi kevyempi tapa kehittää lääkehoitoja: yksilöllinen lääketiede avaa ohituskaistan, jolla nopeutetaan kalleinta ja aikaavievintä kehitysvaihetta, faasi 3 -tutkimuksia, ja hoito räätälöidään potilaan genotyypin mukaan.

 • 10.10.2016 11:01

Parantola

Marjukka Myllärniemi 2017

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.

Elina Heino elina.heino@mediuutiset.fi

Ruotsi sitoi etälääkärien käsiä

Ruotsissa tehtiin kansallinen suositus sille, mitä infektiotauteja ei sovi diagnosoida ja lääkitä antibiooteilla etälääkärin vastaan­otolla. Oliko se tarpeen?

 • 9.2.

Nina Airisto

Työterveyshuolto etsii paikkaansa

Vaikka tekeillä olevat lakimuutokset eivät kosketa työterveysjärjestelmää, työterveyshuolto on sote-uudistuksessa merkittävä tekijä.

 • 2.2.

PÄÄTOIMITTAJALTA

Psykiatrien äärimmäisen vaikea tehtävä

Kaikki lääkärit ovat vallankäyttäjiä suhteessa potilaisiin, kun he diagnosoivat sairauksia ja ohjaavat potilaita jatkohoitoon, kirjoittaa päätoimittaja Anna Niemelä.

 • 16.2. 10:53

KOLUMNI

Tiimalasin sietämätön keveys

Millaista lääkärin työ olisi, jos se riisuttaisiin turhasta sälästä? Siirtyisikö aika potilaille, heidän kuuntelemiselleen, kysyy kolumnissaan endokrinologi Helena Miettinen.

 • 16.2. 10:52

TOIMITUKSELTA

Tekoäly, etsi paras lääke

Toivottavasti yritys ja erehdys pian vaihtuvat varmuudeksi tekoälyn, geenitestauksen ja tietoaltaiden avulla, kirjoittaa toimituspäällikkö Erpo Pakkala.

 • 16.2. 10:52