Tulehdukselliset suolistosairaudet, eli Crohnin tauti ja colitis ulcerosa, ovat tulleet viime vuosina suomalaisille yhä tutummiksi niiden yleistymisen myötä. Tällä hetkellä IBD:tä sairastaa Suomessa yli 50 000 ihmistä ja diagnoosin saa vuosittain noin 2000 henkilöä. *IBD:n tunnettuuden eteen on kuitenkin tehtävä vielä paljon töitä päästäksemme perinteisten suomalaisten kansansairauksien, kuten sydän- ja verisuonitautien, tunnettuuden tasolle.

Tietoisuuden lisääminen on tärkeää monesta näkökulmasta. Tärkeintä tietysti on, että IBD:n oireita itsellään tunnistavat henkilöt rohkaistuvat hakeutumaan hoidon piiriin. Sairaus on ulkopuolisille näkymätön ja ihmiset saattavat elää oireiden kanssa pitkäänkin hakeutumatta tutkimuksiin. Aikainen diagnoosi olisi kuitenkin tärkeää hoidon kannalta. IBD:hen voi sairastua missä iässä tahansa, mutta yleisimmin 16–30 vuoden iässä*, jolloin ajatus kroonisesta suolistosairaudesta saattaa tuntua todella epämiellyttävältä.

IBD:hen liittyy valitettavasti edelleen paljon stigmaa, sillä sairaus koetaan usein kiusalliseksi. Sairauden yleistyessä on tärkeää, että esimerkiksi opiskelu- ja työpaikoissa ymmärretään, kuinka IBD saattaa vaikuttaa arkeen. Hyvän ja oikea-aikaisen hoidon avulla pystytään ylläpitämään työ- ja toimintakykyä.

IBD-viikon kampanja tavoitti hyvin suomalaiset

Tietoisuuden lisäämiseksi Crohn ja Colitis ry järjestää vuosittain muun muassa IBD-viikon kampanjan joulukuun ensimmäisellä viikolla. Viime vuoden kampanja järjestettiin yhteistyössä Takedan ja Pfizerin kanssa ja sen tavoitteena oli tietoisuuden lisäämisen lisäksi auttaa ihmisiä ymmärtämään IBD:tä sairastavien arkea.

Kampanja tavoitti puoli miljoonaa suomalaista sekä somessa että julkisten kulkuvälineiden mainonnan kautta. Lisäksi sekä tv- että printtimediat tarttuivat aiheeseen.

Jatkamme työtämme IBD:n paremman tunnettuuden eteen tänäkin vuonna – pysy kuulolla!

Lue lisää IBD:stä.

---

Ulla Suvanto, Toiminnanjohtaja, Crohn ja Colitis ry

Ulla Suvanto toimii Crohn ja Colitis ry:n toiminnanjohtajana. Crohn ja Colitis ry on valtakunnallinen IBD:tä eli tulehduksellisia suolistosairauksia sekä muita suolistosairauksia sairastavien järjestö.

Twitter

---

Lähteet:

*Kolho & Färkkilä, Duodecim 2017; 1323: 1701–9

FI/MAC/0120/0006