GSP-instrumentti automatisoi sote-sektorin korona-altistumisia selvittäneen tutkimuksen


Uuden äärellä. Altistumistutkimuksen toinen päätutkija, HLT Laura Lahdentausta ja LL Lotta Oksanen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä sekä PerkinElmerin Sales Specialist Marika Tallgren GSP-instrumenttia seuraamassa

Kaupallinen yhteistyö

Julkaistu 14.06.2021
Kirjoittaja PerkinElmer

Helsingin yliopiston suu- ja leukasairauksien osasto laitos on selvittänyt Helsingin kaupungin sote-sektorin ja HUS:n työntekijöiden korona-altistumista tutkimuksessa, joka etenee vertaisarviointiin kesän aikana. Siinä käytetty kuivaveri- ja kuivasylkinäytteisiin perustuva tutkimusmenetelmä mahdollistaa COVID-19 -vasta-ainetutkimukset väestöstä ilman laboratorionäytteitä. Hankkeessa työläs analysointivaihe on automatisoitu PerkinElmerin Suomessa kehittämällä ja valmistamalla GSP-instrumentilla, jota käytetään maailmanlaajuisesti vastasyntyneiden aineenvaihduntasairauksien seulontatutkimuksissa.

Tutkimusaineistona on yli 1200:n sosiaali- ja terveysalalla työskentelevän antamat näytteet. Toinen päätutkija Milla Pietiäinen ja vastuullinen tutkija, dosentti Pirkko Pussinen sanovat, että tutkimuksessa on kaksi päälinjaa: altistumiserojen selvittäminen eri ammattiryhmien välillä sekä tutkimusmenetelmien kehittäminen. Tarkat tulokset julkistetaan vertaisarvoinnin myötä, mutta eroja ammattiryhmien välillä löytyy.

”Työperäisten altistumisten merkitys korostuu. Toisin kuin voisi olettaa, hammashoidon henkilökunnalla koronatartunnat ja altistumiset ovat esimerkiksi sairaalalääkäreitä vähäisempiä.”

Alkupiste tutkimushankkeelle on ollut huolessa ja turhautumisessa. Pietiäinen molekyylibiologina ja Pussinen biokemistinä etsivät keinoja päästä auttamaan taistelussa pandemiaa vastaan, mutta se osoittautui vaikeaksi.

”Koronapandemian puhjettua tiesimme, että myös meillä on osaamista ja sylki on juuri hammaslääketieteen laitoksella tuttu näytetyyppi”, Pussinen sanoo.

Tutkijat kävivät samanaikaisesti läpi toista sylkeen liittyvää tutkimusprojektia PerkinElmerin Sales Specialist Marika Tallgrenin kanssa. Tämä sai yhtiön tuotekehittäjät kiinnostumaan hankkeesta ja PerkinElmer analysoi näytteet sen GSP-instrumentilla Turussa.

Tutkimusmenetelmä skaalautuu kansalliselle tasolle

Tutkimuksessa etsittiin IgG-, IgM- ja IgA -vasta-aineita. Tutkimuskiteistä IgG-määritys on IVD-merkittyä, IgM- ja IgA-määritys on mahdollista tutkimuskäytössä.

”Tutkimus antaa lisätietoa myös syljen käyttämisestä vasta-ainetutkimuksissa ja tulokset ovat lupaavia. Menetelmää pitää vielä optimoida, sillä kuivasylki on kuivaverinäytettä satakertaisesti laimeampaa.”

Tutkimuksen kauaskantoisin vaikutus voi olla kuivaveri- tai sylkinäytteiden ja GSP-instrumentin hyödyntämisen yhdistelmässä. Suomessa COVID-19 -vasta-aineita tutkitaan pääasiassa kyynärtaipeen laskimoverinäytteistä. Se vaatii erillisen ajanvarauksen näytteenottoon ja näytteenottajien aikaa. Kuivaverinäyte otetaan sormenpäästä, joten kuivaveri- ja sylkinäytteiden ottaminen onnistuu kotona ja molemmat säilyvät postituksen ajan.

Menetelmä mahdollistaa noin 3600:n näytteen analysoinnin vuorokaudessa. Pietiäisen ja Pussisen mukaan näin laajan tutkimusaineiston käsittely ei olisi ollut mahdollista ilman automaattista menetelmää.

Tallgren kertoo, että PerkinElmerillä on laaja valikoima Covid-testaukseen tarkoitettuja tuotteita, jotka ovat laajasti käytössä Suomessa ja maailmalla. GSP-laitteella tehtävät Covid vasta-ainemääritykset laajentavat entisestään testausvalikoimaa.

”Koronatilannetta voidaan seurata vasta-ainetasoista väestötasolla useisiin eri tarpeisiin. Näytteet voi ottaa kotona helposti, ne voi postittaa ja hinta on edullinen”, Tallgren listaa.

Pietiäinen huomauttaa, ettei vasta-aineiden tutkiminen kuivaveri- tai sylkinäytteistä kerro GSP-instrumentinkaan analysoimana yksilön immuniteetista. Tutkimusryhmän mielenkiinto onkin vasta-ainetasojen selvittämisessä laajemmassa populaatiossa.

”Rokotusten myötä on alkanut sen pohdinta, miten kauan rokotesuoja kestää – miten variantit vaikuttavat siihen ja onko tarve kolmannelle rokoteannokselle. Helppo näytteiden keräystapa ja nopea analysointi mahdollistavat tämän.”

  • Kotimainen tarjonta: sekä T&K että tuotanto Turussa
  • Laaja valikoima COVID-19-ratkaisuja: diagnostiset PCR-testit ja varianttitestit, serologiset vasta-ainetestit
  • Vuosikymmenten kokemus diagnostiikkalaitteiden ja reagenssien suuren mittakaavan tuotannossa

Turusta laitteita ja reagensseja sekä koronaviruksen että vasta-aineiden testaustarpeisiin

Turussa toimiva PerkinElmer Wallac Oy on tunnettu raskaudenaikaisen ja vastasyntyneiden seulonnan teknologiastaan. Näiden lisäksi Turussa on valmistettu DNA:n ja RNA:n eristämiseen tarkoitettuja laitteita, ja viimeisen vuoden aikana on kasvatettu merkittävästi COVID-19 -taudin diagnostiikkaan liittyvien ratkaisujen tuotantoa. PerkinElmer tarjoaa kokonaisratkaisut laboratorioiden automatisoinnista lähtien.

Turussa valmistetut PCR-teknologiaan perustuvat testit ovat mahdollistaneet jo lähes 30 miljoonaa testitulosta kansainvälisesti. Viime vuonna markkinoille tuotiin myös serologinen testi koronaviruksen IgG-vasta-aineelle.

Serologisilla testeillä havaitaan vasta-aineita, jotka muodostuvat sen jälkeen, kun immuunivaste taudinaiheuttajalle on muodostunut. Tällaisilla testeillä on yhä suurempi merkitys laajamittaisessa väestöseulonnassa, kun COVID-19-rokotteita otetaan käyttöön.

PerkinElmer on kehittänyt testejä myös uusien SARS-CoV-2 -virusvarianttien erotusdiagnostiikkaan, ja tuotevalikoimaan kuuluu lisäksi USA:n valvontaviranomaisen FDA:n herkimmäksi toteama testi. Lisäksi saatavilla on testi joka mahdollistaa SARS-CoV-2-viruksen, influenssavirusten A ja B sekä RS-viruksen erotusdiagnoosin yhdellä testillä.

PerkinElmer työskentelee aktiivisesti laboratorioiden, klinikoiden, sairaaloiden, yliopistomaailman sekä valtion laitosten kanssa pandemian torjumiseksi.

Lue lisää: www.perkinelmerfinland.fi

Lue lisää aiheesta täältä