Tässä työssä on valtavan etuoikeutettu

Kaupallinen yhteistyö

Julkaistu 17.01.2022
Kirjoittaja Paula Pasanen

Tamperelainen psykiatrian erikoislääkäri Eeva Hakari aikoi ensin erikoistua yleislääketieteeseen, mutta sattuma ohjasi hänet psykiatrian pariin. Erikoistumisensa aikana hän työskenteli monipuolisesti psykiatrian eri yksiköissä ja löysi oman mielenkiinnon kohteensa psykoosin hoidosta.

Eeva Hakari työskentelee Taysin akuuttipsykiatrian osastolla Nokian Pitkäniemessä.

Ikinä en ole joutunut pelkäämään

Akuuttiosastolle saavutaan usein tarkkailulähetteellä ja valtaosaa hoidetaan tahdosta riippumatta. Hoidettavia sairauksia voi olla psykoosin ohella esimerkiksi persoonallisuushäiriö, mielialahäiriö tai päihdeongelmia.

-Saapuvien potilaiden oireisiin saattaa kuulua tietynlainen arvaamattomuus, mutta en ole koskaan pelännyt työssäni, sanoo Hakari.

-Meillä on erittäin hyvin miehitetty osasto, henkilökunta on kokenutta ja osaavaa, eikä potilaan kanssa koskaan olla yksin. Tiimin kokemus ja osaaminen auttaa meitä ennakoimaan tilanteita.

Vaikka lääkäri tekee hoitopäätökset, ratkaisuja tarkastellaan aina useista näkökulmista.

-Moniammatillisuus on työn suuri rikkaus. En tee arvioita yksin, vaan aina on joku, jonka kanssa peilata ja pohtia tilannetta. Työssä tarvitaan niin sosiaalityöntekijää, sairaanhoitajaa, psykologia kuin vaikkapa toimintaterapeuttia.

Vastakkainasettelusta kohti yhteistä suuntaa

Akuuttiosastolla pyritään tasapainottamaan potilaan tilanne. Oikean lääkehoidon lisäksi pyritään vakauttamaan myös vuorokausirytmi ja huolehtimaan ravitsemuksesta, hygieniasta, päihteettömyydestä, sosiaalisista asioista sekä kontaktista lähipiiriin.

Kun potilas saapuu hoitoon vasten tahtoaan, voivat lääkärin ja potilaan näkemykset olla aluksi kaukana toisistaan.

-On palkitsevaa, jos alun vastakkainasettelusta pääsemme potilaan kanssa lähemmäksi toistemme ajatuksia. Jos pystyn tarjoamaan hetken vakautta ja helpotusta jonkun tilanteeseen, tunnen tekeväni tärkeää ja joka kerta yhtä puoleensa vetävää työtä, kertoo Hakari.

Hakari rohkaisee myös nuoria kandeja erikoistumaan psykiatriaan.

-Tässä työssä on hyvin etuoikeutettu, pääsee lähelle ihmisten yksityisiä ajatuksia. Se on koskettavaa ja mielenkiintoista. Alalla yhdistyy keho ja mieli ja niiden yhteistoiminta, kuvailee Hakari.

Erikoistuvalle monipuoliset mahdollisuudet

Tays tarjoaa psykiatriaan erikoistuvalle monipuoliset mahdollisuudet perehtyä niin avohoidon palveluihin kuin sairaalahoitoon. Erikoistuvien ohjaukseen on panostettu mm. nimeämällä Suomen ensimmäiset koulutusvastuulääkärit jo vuonna 2019.

Hakarilla erikoistuminen on vielä tuoreessa muistissa, sillä hän valmistui syksyllä 2021, ja kiersi erikoistumisaikanaan laajasti eri psykiatrian osastoja.

-Täällä on tasokas ja kattava opetus. Tampereen yliopiston ja Taysin yhteistyö toimii sujuvasti. Täällä pyritään siihen, että erikoistuvalle suunnitellaan oma erikoistumispolku huomioiden erikoistuvan toiveet mahdollisimman hyvin.

Psykiatrialle rakenteilla uudet tilat Tampereen Kauppiin

Taysin aikuispsykiatrialla on pitkät perinteet Nokian Pitkäniemessä, mutta tulevaisuudessa toiminta siirtyy uusiin tiloihin Tays Keskussairaalan läheisyyteen Kaupin kampukselle. Uutta tilaa rakennetaan 29 000 m2, ja toiminta siellä alkaa alkuvuodesta 2024.

-On valtavan hienoa, että pääsemme siirtymään uusiin työtiloihin

Tays Keskussairaalan läheisyyteen. Somaattisen puolen hoito on huomattavasti lähempänä sen jälkeen, sanoo Hakari.