Laura Hollanti
Toimitusjohtaja, Sailab – MedTech Finland ry

Terveydenhuollon uusi aikakausi on alkanut – oletko valmis?

Kaupallinen yhteistyö

Julkaistu 17.10.2022
Kirjoittaja Sailab – MedTech Finland ry

Terveysteknologian aikakausi on alkanut. Se on yhtä merkittävä muutos terveydenhuollolle kuin lääkehoitojen ja lääkehuollon kehittyminen. 

Vuonna 1922 lääkärin ja hoitajan työ oli otaksuttavasti epätoivoista. Pienikin haava tai nuhakuume saattoi olla potilaalle fataali. Peruslastentaudit veivät pienet helposti hautaan radikaaleistakin hoitotoimista huolimatta. Sairaudet, jotka ovat nykyään täysin arkipäiväisiä, tappoivat ihmisiä kuin kärpäsiä.

Voi vain kuvitella helpotuksen tunnetta, kun antibiootit ja rokotukset saatiin käyttöön. Mutta ei niiden merkitys ole vieläkään kadonnut minnekään. Edelleen rokotukset säästävät vuosittain miljoonia ihmishenkiä. Antibiootit ovat pidentäneet ihmisen keskimääräistä elinikää yli 20 vuodella. Näistä tärkeistä asioista on vain tullut arkisia. Nykyään ne ovat osa terveydenhuollon ja sairaanhoidon perustoimintoja.

Terveysteknologiasta arkisuus on puolestaan usein kaukana. Viitisen vuotta sitten vaikutuin suuresti ihmiseen implantoitavasta robottikädestä, jota rintalihaksen hermosto oppii liikuttamaan. Pari vuotta sitten yllätyin Oulun tekonivelroboteista. Sitten häkellyin keinohaimasta, tekoälyn hyödyntämisestä ja 3D-mallinnuksesta. Tänä keväänä yllätyin metaversesta, joka syntyy universumin rinnalle.

Lääkinnällisten laitteiden ja in vitro -diagnostiikkaan tarkoitettujen lääkinnällisten laitteiden kehitys on tahdiltaan hurjaa. Ei kukaan ehkä uskonut sikainfluenssan aikaan, että koronan iskiessä voimmekin suht helposti ja edullisesti kartoittaa viruksen perinnöllisen informaation. Ihmisen geenikartoitus on ihan arkipäiväistä. Ihminen voi vaan pistää tikun postiin ja saada USA:sta tiedon omasta etnisyydestään ja terveysriskeistään. 

Tämä kehitys on hyvä asia. Terveydenhuoltomme janoaa muutosta – monestakin, pääosin brutaaleista syistä. Meillä ei ole ikääntyvässä maassa rahaa, aikaa eikä muitakaan resursseja hoitaa läheisiämme tai edes itseämme vanhoilla tavoilla. Emme voi jatkaa hyvin työvoimaintensiivisellä ja/tai sairauden hoitoon keskittyvällä tavalla. Pelkästään hoitajia tarvittaisiin vuoteen 2035 mennessä rapiat 125 000 henkilöä. Rahasta puolestaan ei kannata edes puhua.

Ainoa ratkaisu on uudistuminen maailmaan, jossa terveysteknologia on tunnistettu ja tarvittava osa sosiaali- ja terveydenhuoltoa. Terveysteknologia on ainoa keino, joka siirtää painopisteen sairauksien, liitännäissairauksien tai haittojen ennaltaehkäisyyn. Terveysteknologian avulla hoidetaan, nostetaan, syötetään tai seurataan ikäihmisiä helpommin ja vähemmän kuormittavasti. Terveysteknologia on muuttanut syövänhoitoa, kirurgiaa, haavanhoitoa tai vaikkapa avannepotilaiden tilannetta jo nyt merkittävästi. Muutos jatkuu.

Oletko sinä valmis muutokseen? Uudenlaiseen maailmaan, jossa antibioottien, rokotteiden ja lääkkeiden rinnalla on entistä vahvemmin terveysteknologia. Ala, joka vie eteenpäin yhtä pienin ja yhtä suurin askelin kuin Neil Armstrongin aikoinaan tekemä matka. 

Lisää terveysteknologiasta, sen hyödystä ja talousvaikutuksista voit lukea terveysteknologian toimialajärjestön Sailab – MedTech Finland ry:n verkkosivuilta www.sailab.fi.