
Jollei jouluna ole hoitajia, voiko potilaita tullakaan?
Kaupallinen yhteistyö
Päällemme mätkähtänyt hoitajapula on kuin kuuluisa virtahepo olohuoneessa. Kaikki ovat tienneet siitä, mutta kukaan ei ole halunnut nähdä sitä, kuulla siitä eikä siitä puhuta. Se on saanut kasvaa ja kehittyä rauhassa. Suureksi.
Olemme Suomessa tienneet, että merkittävä joukko hoitajia on suurten ikäluokkien edustajia. Olemme tienneet, että suuret ikäluokat eläköityvät. Olemme tienneet, että pitkäikäisyyden lisääntyessä ja vanhusväestön määrän kasvaessa hoidon ja hoivan tarve tulee vääjäämättä kasvamaan.
On turhaa kysyä, mitä olisi pitänyt tehdä kymmenen tai viisitoista vuotta sitten. On kysyttävä mitä teemme nyt. Miten täytämme perustuslain kirjauksen riittävistä sosiaali- ja terveyspalveluista? Miten pidämme veronmaksajille palvelulupauksen vastineena maksetuista veroista?
Työvoimaintensiivinen, perinteinen tapa ei toimi. Tarvittavaa määrää hoitajia ei enää ole eikä sitä tule. Kahdesta syystä. Omat ikäluokkamme pienenevät. Lähes joka ala kärsii jo nyt työvoimapulasta. Toisekseen Suomen houkuttelevuus tai pitovoima koulutetulle ulkomaalaiselle työvoimalle ei ole erityisen hyvä.
Työtä terveydenhuollossa pitäisi ajatella aivan uudella tavalla. Uusi terveydenhuollon toimintatapa vaatii terveysteknologian, digitalisaation, robotisaation ja automatisaation hyödyntämistä. Isona askeleena muutos ei ole yksinkertainen ja helppo. Se vaatii resurssien uudelleen kohdentamista, julkisten hankintojen uudistamista ja eriyttämistä, koulutusta ja kouluttautumista. Todennäköisesti myös lakimuutoksia ja ihan puhdasta matematiikkaa. Lisäksi se vaatii kulttuurin ja asenteiden muutosta.
Miksi muutos pitää aloittaa välittömästi? Kerron esimerkin. Tuttavarouvalla on ruusu, joka iskee noin kerran vuodessa. Hänellä on ollut pari kertaa antibioottipumppu, johon hän oli kovin tyytyväinen. Nyt hän ei sitä jouluksi saanut. Se on kuulemma kallis. Jonkinlaisella käänteisellä Elon laskuopilla on järkevämpää ja halvempää, että ylityöllistetty hoitaja käy pistämässä häntä 3–5 kertaa päivässä.
Lyön vaikka vetoa, että vastaavia elävän elämän esimerkkejä löydätte itse kukin. Sellaisia, jotka syövät vähiä resursseja ja työaikaa. Jotka voisi nyt jo tehdä fiksummin.
Haastankin teidät, Mediuutisten lukijat, joulun ja uuden vuoden kunniaksi, pohdintahommiin. Mitä Sinä aiot tehdä ensi vuonna paremmin terveysteknologian avulla? Saa laittaa viestiä lupauksista ja ideoista laura.hollanti@sailab.fi
Jaa artikkeli