Vinkkejä stressittömämpään arkeen

Kaupallinen yhteistyö

Julkaistu 22.10.2021
Kirjoittaja Preeco

Stressi on monille ihmisille osa arkea. Pitkittynyt stressi aiheuttaa niin fyysisiä, psyykkisiä kuin sosiaalisiakin haittoja, joten stressiä kannattaa alkaa helpottamaan mahdollisimman aikaisissa vaiheissa.

Hetkellisellä stressillä voi olla myönteisiä vaikutuksia etenkin vaaratilanteissa, sillä sen avulla tarkkaavaisuus sekä keskittymis- ja suorituskyky virittyvät äärimmilleen. Pitkittyneenä stressi on kuitenkin terveydelle haitallista. Arkisella stressillä on usein monia aiheuttajia, joiden kumulatiivinen vaikutus vaikuttaa stressin ilmenemiseen ja sen kestoon.

Stressitilat kannattaa pyrkiä purkamaan mahdollisimman nopeasti. Alla on muutamia vinkkejä, joilla arkistressiä voi yrittää helpottaa. Kannattaa myös huomioida, että omat niksit eivät aina riitä, ja silloin kannattaa hakea apua ystäviltä tai ammattilaisilta.

Liikunnasta apua arjessa jaksamiseen

Monipuolinen liikunta auttaa monella tapaa arjessa jaksamiseen. Parempi fyysinen kunto auttaa kaikissa askareissa sekä työpaikalla, eikä heti töistä kotiin tultua iske väsy puseroon. Liikunta voi oikein harrastettuna olla myös aputie pois stressistä.

Palauttava treenaaminen on harjoittelua, jossa ei puristeta hampaat irvessä, eikä pyritä mitään varsinaista maalia kohden. Liian kuormittava treeni saattaa pahimmillaan pahentaa stressitilaa ja uupumusta, joten mukaan on syytä ottaa myös rennompia harjoituspäiviä.

Kevyttä, kropalle ja mielelle palauttavaa treeniä, saa esimerkiksi kävelyillä. Lenkkipolku kannattaa valita mahdollisuuksien mukaan luonnon keskeltä, ja tahdiksi vauhti, joka ei nostata sykettä liiaksi. Sadekelien ja paukkupakkastenkaan ei tarvitse olla kävelypäivien esteenä. Kotiin on helppo ostaa juoksumatto, jonka saa helposti taitettua pieneenkin tilaan. Vaikka laitteen nimi kannustaakin vauhdikkaampiin treeneihin, käyvät juoksumatot erittäin hyvin myös hitaampaan tepasteluun.

Uni on tärkeää stressistä huolimatta

Unen tärkeyttä ei voi tarpeeksi painottaa, kun puhutaan ihmisten hyvinvoinnista. Nukkuessa lepää paitsi kroppa, myös mieli. Univajeella on kielteisiä vaikutuksia muun muassa oppimiseen, mielialaan ja tarkkaavaisuuteen. Siis asioihin, joita useimmissa töissäkin tarvitaan.

Riittävä unen määrä aikuisilla on 7–9 tuntia. Jatkuvasti tätä vähemmän nukkuvien palautuminen kärsii, ja voi lopulta johtaa uupumukseen. Toisille nukahtaminen on vaikeampaa, joka saattaa usein johtua omista elämäntavoista. Esimerkiksi Työterveyslaitos tarjoaa kattavan listauksen seikkoja, joihin kiinnittää huomiota unien parantamiseksi.

Unen laatua ja nukahtamisen nopeutta voi yrittää myös parantaa painopeitolla. Painopeitto on tavallista peittoa painavampi, painaen noin 8–12 % käyttäjän painosta. Painopeitot on suunniteltu lievittämään stressi- ja jännitystiloja, sekä nopeuttamaan nukahtamista ja pidentämään syvän unen vaihetta.

Painopeittojen nopea yleistyminen on myös nopeasti laskenut niiden hintoja. Muutamia vuosia sitten painopeitosta saattoi joutua pulittamaan reilusti yli sata euroa, mutta nyt esimerkiksi Preeco.fi verkkokauppa myy peittoja alle 50 euron hinnalla.

Painopeittojen todellisesta toimivuudesta on nykyään vielä lähinnä kokemuskohtaista näyttöä, mutta monet ovat löytäneet peitosta vastauksen uniongelmiin.

Helpotusta arjen kiireisiin roboteilla

Toisille siivoaminen saattaa olla jopa se jokin rentouttava puuhastelu, jonka parissa pääsee rentoutumaan, mutta toisille imuroiminen on taas yksi asia, joka on pakko hoitaa. Nykyaikaisin teknologioin tähänkin voidaan puuttua.

Robotti-imurien avulla kodin siivoamisesta saadaan ainakin yksi askare poistettua, ja se vapauttaa aikaa esimerkiksi kävelylenkeille, tai perheen kanssa touhuamiselle.

Robotti-imurit voidaan ajastaa toimimaan juuri silloin kuin haluat, joten ne putsaavat lattiat siisteiksi myös silloin kun et ole kotona. Joissakin malleissa on jopa moppausominaisuus.

Älykäs robotti-imuri tunnistaa esteet, huonekalut ja pudotukset, ja navigoi itsenäisesti asunnossa pitäen huolen, ettei pölyä kerry nurkkiin. Puhtaaseen kotiin on aina kiva palata. Omaan asuntoon sopivaa mallia kannattaa etsiä esimerkiksi EVX storen valikoimasta.