Haavanhoidon innovaatio lisää hoitoresursseja ja vähentää kuluja

Kaupallinen yhteistyö

Julkaistu 16.08.2021
Kirjoittaja OneMed

Tiesitkö, että vaikeasti paranevien haavojen hoito nakertaa jopa viisi prosenttia Suomen terveydenhoitokuluista*? Se tarkoittaa yhteensä yli 500 miljoonaa euroa vuodessa. Lisäksi kroonistuneiden haavojen hoitoajat saattavat olla pitkiä, ne sitovat hoitajaresursseja ja ovat potilaalle aina inhimillinen kärsimys. Krooniset haavat ovatkin terveydenhuollossa haaste, johon OneMed on innovoinut epäloogisen hyvän ratkaisun: haavanhoidon vaikuttavuusperusteinen koulutus- ja hankintamalli lisää hoitajaresursseja ja vähentää sairaanhoitopiirien kuluja.

Kroonisia, vaikeahoitoisia haavoja on usealla suomalaisella ja pelkästään painehaavoista kärsii vuodessa noin 80 000 henkilöä. Uuden mallin avulla krooniset haavat voi parantaa ajassa, joka on vain murto-osa nykyisestä. Käytännössä paranemisaikaa saadaan lyhennettyä kuukausista viikkoihin valitsemalla käyttöön aina haavakohtaiset hoitotavat. Näin myös sidosvaihdot harvenevat merkittävästi.

Samalla haavojen vaikuttavuusperusteinen hoitotapa mahdollistaa hoitajien resurssien kohdentamisen muuhun hoitotyöhön. Tehostetun hoidon myötä sairaanhoitopiirit säästävät kuluja ja mikä tärkeintä, inhimillistä kärsimystä voidaan vähentää. On arvioitu, että Suomessa voitaisiin poistaa satojatuhansia haavakipukuukausia vuodessa. 

Haavanhoidon vaikuttavuusperusteinen innovaatio mahdollistaa terveydenhuollon toimijalle keinoja kroonisten haavojen paranemisajan lyhentämiseen ja alhaisempiin hoitokuluihin.

Haavanhoidon koulutusinnovaation tulokset jo näkyvillä Suomessa

OneMedin vaikuttavuusperusteinen haavanhoitokoulutus on lähtöisin Ruotsista. Suomessa on tähän mennessä koulutettu lähes tuhat eri hoitoyksikön hoitajaa vaikuttavuusperusteisen haavanhoitokoulutuksen mukaisesti. Koulutusmallia on hyödynnetty kymmenellä eri paikkakunnalla muun muassa Saarikan alueella, Oulussa, Pihtiputaalla, Viitasaaressa, Kristiinankaupungissa ja Kuopiossa.

Tulokset koulutuskokonaisuuden toteuttaneissa yksiköissä ovat selkeitä: haavojen paranemisajan lyhentymisen lisäksi malli on vähentänyt haavanhoidon työaikaa sekä materiaali- ja matkakustannuksia noin 85 prosenttia. Eri paikkakuntien hoitoyksiköt ovat pystyneet vähentämään myös antibioottien käyttöä sekä välttämään ihonsiirteitä ja amputaatioita.

Vaikuttavuusperusteisella haavanhoidolla on saatu hyviä tuloksia ja koulutusinnovaatiosta on etua niin potilaalle, hoitajalle kuin hoitoyksikölle.

Haavalähtöinen koulutus tukee hoitoa jo perusterveydenhuollossa

Hyvän hoidon lisäksi haavanhoidon koulutusmallin tavoitteena on tukea hoitajien työtä. OneMedin tarjoama malli lisää hoitajien mahdollisuutta pitkäkestoiseen koulutukseen, sillä kroonistuneiden haavojen hoito on usein vaativaa. Koulutukset ovat valmistajariippumattomia ja ne räätälöidään aina hoitohenkilöstön tarpeiden mukaan. Haavalähtöinen koulutus tukee hoitoa jo perusterveydenhuollossa ja tarjoaa mobiilisovelluksen hoitajan vuorovaikutteiseen tukemiseen.

‒ Jopa 80 prosenttia haavoista voitaisiin hoitaa perusterveydenhuollossa erikoissairaanhoidon sijaan. Koulutusjakson aikana tuemme lähi-, perus- ja sairaanhoitajan päivittäistä työtä OneWound-mobiilisovelluksen avulla. CE-sertifioitu sovellus toimii myös johtamisen tukena. Sovelluksen avulla yksikön johtaja näkee koko yksikön haavatilanteen lukumäärinä ja tilastoina, OneMedin haavanhoidon asiantuntija ja kouluttaja Piia Grek-Stjernberg sanoo.

Tekoälypohjainen sovellus auttaa esimerkiksi kotikäynnillä käyvää hoitajaa haavakohtaisten hoitotapojen arvioinnissa. Hoitaja voi myös pyytää asiantuntijatukea hoitosuunnitelman päivittämiseen sovelluksen chat-palvelun kautta. OneWound-sovellus on luokan 1 lääkinnällinen laite.

Vaikuttavuusperusteisen haavanhoidon koulutusmallin kolme keskeisintä vaikutusta.

Sairaanhoitopiirit voivat muokata haavanhoitotuotteiden valikoimaa koko sopimuskauden ajan  

Käytännön työtä tukevan haavanhoitokoulutusmallin lisäksi haavanhoitotuotteita voi hankkia entistä joustavammin uuden hankintamallin avulla. Vaikuttavuusperusteinen hankintapäätös tarkoittaa sitä, että jokainen sairaanhoitopiiri voi määrittää tuttujen valmistajien tuotteista koostuvan tuotevalikoiman ja muokata sitä joustavasti koko sopimuskauden ajan.

‒ Vaikuttavuusperusteinen ja aina haavalähtöinen koulutus on osa niin sanottua kokonaishankintamallia, jossa yksi toimittajista toimii vastuutoimittajan roolissa. Entistä joustavamman hankintamallin avulla haavanhoitoa voi tehostaa. Vaikuttavuusperusteisessa hankinnassa voidaan pisteyttää tuotteiden kokonaishinta sekä menetelmä, jolla toimittaja parantaa hoitotuloksia ja vähentää kokonaiskuluja, haavanhoidon koulutusinnovaation Suomeen tuoneen OneMedin toimitusjohtaja Markus Henriksson sanoo.

*Lähde: Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim, 2020; 136 (15): 1702-4

Ota yhteyttä ja kysy lisää:

OneMedin haavanhoidon asiantuntija ja kouluttaja Piia Grek-Stjernberg, piia.grek@onemed.com, puh. 040 704 6244 tai OneMedin toimitusjohtaja Markus Henriksson, markus.henriksson@onemed.com, puh. 040 560 1872.

OneMed on Euroopan johtavia kumppaneita terveydenhoitoalalla. Konserni toimittaa lääkinnällisiä laitteita ja tarvikkeita sekä tukipalveluita eurooppalaiseen terveydenhoitoon 11 maassa. Yrityksen tuotevalikoima koostuu laajasta valikoimasta maailman johtavien valmistajien tuotteita. OneMed tarjoaa vaikuttavuusperusteisia terveydenhuoltopalveluita, jotta terveydenhoidon toimijat voivat tuottaa potilaille entistä laadukkaampaa hoitoa aiempaa pienemmin hoitokuluin. Ympäristöystävällisesti ja vastuullisesti.

Lisätietoja: www.onemed.fi/onewound