Uudet syöpähoidot yleistyvät vauhdilla Euroopassa, mutta eivät tasapuolisesti – Eurooppalainen potilasjärjestö on huolissaan myös Suomesta

Kaupallinen yhteistyö

Julkaistu 09.12.2019
Kirjoittaja MSD Finland Oy

Syövän hoitoa mullistaneiden immuunihoitojen käyttö on nopeassa kasvussa Länsi-Euroopassa, mutta Suomessa niitä käytettiin viime vuonna tilastojen mukaan muita länsimaita vähemmän. Eurooppalaisessa vertailussa Suomi on syövän immuunihoitojen käytössä vasta sijalla 13. Eurooppalainen keuhkosyövän potilasjärjestö on huolissaan suurista eroista Euroopan sisällä näiden uusien hoitojen saatavuudessa.

Lääketieteen Nobel-palkinnolla viime vuonna palkitut syövän immuunihoidot yleistyvät nopeasti Euroopassa. Lääkkeiden myyntiä tilastoivan IQVIAn vuoden 2018 tilastojen perusteella useat Länsi-Euroopan maat ja Pohjoismaat ovat jopa kolminkertaistaneet kahdessa vuodessa näiden hoitojen käytön syöpäpotilaille. Suomessa syövän immuunihoitojen käyttöönotto on edennyt hitaammin.

Kaikkein eniten näitä hoitoja käytettiin Euroopassa viime vuonna Sveitsissä, Itävallassa ja Saksassa. Pohjoismaista viiden eniten immuunihoitoja käyttävän joukkoon pääsivät Tanska ja Norja. Ruotsi on sijalla 7. Asiantuntijoita Suomen kehitys huolettaa.

– On hämmästyttävää, että Suomi on edelleen syövän immuunihoitojen käytön suhteen sellaisten maiden joukossa, jossa meidän ei pitäisi olla, sanoo keuhkosairauksien asiantuntijajärjestön Filhan pääsihteeri, keuhkosairauksien erikoislääkäri ja työelämäprofessori Tuula Vasankari.

Euroopan keuhkosyöpäpotilaiden kattojärjestön Lung Cancer Europen (LuCE) mukaan olisi ensisijaisen tärkeää, että kaikilla eurooppalaisilla syöpäpotilailla olisi yhtäläiset mahdollisuudet saada näitä uusia hoitoja. Järjestön puheenjohtajan mielestä koko Euroopassa olisi viimeistään nyt herättävä siihen, että maidemme välillä on merkittävä epätasa-arvo syöpähoitojen saatavuudessa.

– Näistä mullistavista lääkkeistä saadaan merkittävä hyöty vain, jos ne ovat kaikkien potilaiden saatavilla tasapuolisesti riippumatta asuinpaikasta tai siitä, missä heitä hoidetaan, sanoo LuCEn puheenjohtaja Stefania Vallone.

Potilaalle on tärkeää voida jatkaa arkea

Immuunihoitoja käytetään maailmalla useiden erilaisten syöpien hoidossa, joiden joukossa ovat muun muassa keuhkosyöpä, virtsarakon syöpä, melanooma ja munuaissyöpä.

– Noin viidesosa potilaista saa syövän immuunihoidoista pitkän hyödyn. Immuunihoitoja saavat potilaat ovat usein hoitojen aikana myös paremmassa kunnossa, sanoo Vaasan keskussairaalan syöpäyksikön ylilääkäri, professori Antti Jekunen.

Immuunihoidoissa potilaan arjesta voivat jäädä pois pahoinvointi, voimakas väsymys, vakavat limakalvovauriot sekä näkyvät haitat, kuten hiustenlähtö. Immuunihoidoillakin on haittoja, sillä elimistö voi hyökätä myös omia kudoksiaan vastaan ja aiheuttaa autoimmuunitautien oireita. Lievinä haittoina voi tulla esimerkiksi ihottumaa tai lämpöilyä. Osalle voi tulla myös vakavia haittavaikutuksia, kuten vaikeita suolisto- ja keuhkotulehduksia.

Filhan Vasankarin mielestä nimenomaan keuhkosyöpäpotilaille on hyötyä siitä, jos haittavaikutukset ovat vähäiset, sillä he ovat hoitojen alkaessa usein jo huonossa kunnossa. Eurooppalaisen LuCEn puheenjohtaja on samaa mieltä. Jos haittavaikutuksia on vähän, potilaiden on helpompi jatkaa arkeaan hoidoista huolimatta.

– Jos hoidoilla on vähän haittoja, potilaalla on paremmat mahdollisuudet jatkaa elämäänsä perheensä parissa, työelämässä ja sosiaalisissa ympyröissään. Sillä on suuri merkitys, Vallone sanoo.

Eurooppalainen potilasjärjestö: Eriarvoisuutta ei voi hyväksyä

Asiantuntijat ovat aiemminkin pohtineet syitä siihen, miksi immuunihoitojen käyttö on Suomessa verrattain vähäistä. Julkisessa sairaanhoidossa hintavammista hoidoista on aina sovittava erikseen sairaalan päättäjien kanssa. Raha ei kuitenkaan selitä kaikkea, sillä monissa köyhemmissä Euroopan maissa hoitojen käyttö on Suomea yleisempää. Asiantuntijoiden mielestä Suomea tulisi tarkastella nimenomaan suhteessa samalla taloudellisella tasolla oleviin Euroopan maihin.

– Jos katsotaan bruttokansantuotteen suhteen Suomeen verrattavia maita, on selvitettävä, mikä meidän hoitokäytännöissämme eroaa heistä, Vasankari sanoo.

Vasankarin mukaan menettely, jossa lääkäri joutuu keskustelemaan sairaalan johdon kanssa yksittäisen potilaan hoidon kustannuksista, lisää lääkäreiden henkilökohtaista vastuuta liikaa. Hänen mukaansa tilanne on erittäin huono, jos immuunihoitojen käyttö jää yksittäisten lääkäreiden vastuulle.

Jekunen on samoilla linjoilla siitä, että vastuu ei voi olla lääkäreillä.

– Kustannustietoisuus on tiettyyn rajaan asti hyvä, mutta jos se alkaa näkyä tuloksissa, se ei ole hyvä, Jekunen sanoo.

Italialaisen Vallonen mukaan raha ja sen puute näyttelevät suurta roolia immuunihoitojen hitaassa yleistymisessä nimenomaan Itä-Euroopan maissa.

– Eri Euroopan maissa on erilaiset resurssit. Siksi onkin erittäin tärkeää löytää sopivat potilaat näille hoidoille, jotta ei tuhlata rahaa ja aikaa. Nyt vallitseva eriarvoisuus näiden hoitojen saamisessa ei ole hyväksyttävää, ja siksi tämän asian eteen on tehtävä töitä, Vallone sanoo.

Syövän immuunihoidot eivät korvaa muita syöpähoitoja, ja usein niitä käytetäänkin yhdessä muiden hoitojen kanssa. Syövän muut tärkeät hoitomuodot ovat leikkaushoito, sädehoito, solunsalpaajahoidot (sytostaatit), täsmähoidot ja hormonaaliset hoidot. Syöpälääkkeitä on runsaasti erilaisia, ja niitä käytetään usein yhdistelmänä. Kaikkiin syöpälääkkeisiin liittyy myös haittavaikutuksia, joista osa voi olla myös vakavia. Kaikki hoitovaihtoehdot eivät sovi kaikille ja potilaiden tulisikin keskustella aina hoitavan lääkärinsä kanssa itselleen parhaiten sopivasta hoitovaihtoehdosta.


Artikkelissa käytetyt lähteet:

MSD

MSD on innovoinut ja kehittänyt lääkkeitä ja rokotteita useisiin maailman haastavimmista sairauksista jo 130 vuoden ajan. MSD:n toiminta tähtää lääkekehityksen edistämiseen tieteen ja tutkimuksen keinoin.

Yhtiömme keskeisenä toiminta-ajatuksena on suojella ja parantaa ihmisten elämää. Osoituksena potilaiden hoitoon ja kansanterveyden edistämisen sitoutumiseen, pyrimme parantamaan terveydenhuollon saatavuutta monialaisen yhteistyön avulla julkisen terveydenhuollon kanssa.

Keskeiset painopistealueemme ovat syöpäsairaudet, rokotteet, akuutti sairaalahoito, infektiosairaudet ja kardiometaboliset sairaudet.

Tällä sivustollamme voit lukea ajankohtaisia artikkeleita muun muassa syöpähoidoista ja rokotteista. Syövän immuunihoidot ovat lupaava syövän hoitomuoto, joka avaa uusia mahdollisuuksia vaikeimpien syöpäsairauksien hoidossa. Rokotteet taas ovat tasa-arvoinen ja kustannustehokas avain parempaan terveyteen.

MSD – Paremman elämän puolesta.