Uudet teknologiat ja etähoito tukevat diabeteksen hoitoa

Päijät-Hämeen keskussairaalassa diabeetikoiden hoitoa visualisoi myös Hobispuu. Kuvassa Pia Salosen lisäksi sairaanhoitaja Tanja Saari (vas.) ja diabeteshoitaja Maarit Vesanto.

Kaupallinen yhteistyö

Julkaistu 24.05.2021
Kirjoittaja Medtronic

Insuliinipumpun keräämät tiedot siirtyvät kotoa lääkärille jopa automaattisesti – ”Etäyhteys antaa varmuutta hoitosuhteen alkuun ja tarjoaa joustavuutta jatkossa”

Etäyhteydet vyöryivät osaksi arkea keväällä 2020. Kun diabetespotilaat ja näiden perheet pelkäsivät tulla sairaalaan koronauutisten kiihtyessä, tai vastaanotolle pääsy oli estynyt karanteenin tai flunssaoireiden takia, Päijät-Hämeen keskussairaalassa tukeuduttiin jo tutuksi tulleeseen CareLink™-ohjelmistoon.

Medtronicin insuliinipumppuja käyttävät potilaat voivat seurata laitteen keräämiä historiatietoja CareLink™ Personal -ohjelmistossa. Kun tiedot puretaan insuliinipumpusta kotikoneelle, ne siirtyvät samalla hoitavan lääkärin käyttämään ja potilasversiota laajempaan CareLink™-järjestelmään. Lastentautien ja endokrinologian erikoislääkäri Pia Salonen sanoo, että jo vuosien ajan heillä käytetty CareLink™-ohjelmisto on tuonut joustavuutta poikkeusolosuhteisiin.

Sovittuja vastaanottoaikoja ei mielellään siirretä kahdesta syystä. Varsinainen käynti on tärkeä pitää sovittuna aikana. Lisäksi sen siirtyminen sekoittaa muita ajanvarauksia.

”Näen CareLinkistä tarkasti, miten hoito toteutuu. Jos perhe on tuttu, voin vain kuitata, että asiat ovat kunnossa, tai kerron mihin pitää kiinnittää huomiota”, Salonen sanoo.

Hän painottaa, että insuliinipumpun käytön ja diabeteksen hoidon aloittaminen vaatii tiiviin yhteyden lääkärin sekä potilaan ja nuoren potilaan perheen välille. Hoidon aloitusta ei voi tehdä etänä, vaan sairauden ja sen hoidon ymmärtäminen vaatii paljon kasvokkain tehtävää selittämistä. CareLink™-ohjelmisto pitää tätä yhteyttä yllä myös kontrollien välillä.

”On äärettömän kätevää aloittaa insuliinipumpun käyttö, sillä voimme sopia, että seuraan tilanteen etenemistä viikon kuluttua. Osa perheistä on pelokkaampia ja silloin on kiva tarjota tällainen mahdollisuus, jossa ohjaan tiiviimmin muutosten tekemistä.”

Etäopetus näkyi elämäntavoissa

Poikkeusolosuhteet näkyvät myös diabeteksen hoidossa lapsilla ja nuorilla: arkiliikunta on vähäisempää, etäopetusjaksoilla ruokailurytmi voi poiketa koulun ruokatunneista ja toisin kuin koulussa, makeat herkut ovat helposti saatavilla.

”Joskus sanonkin nuorille, että kuule, minä näen CareLinkistä mitä teet siellä kotona”, Salonen naurahtaa.

”Ja tottahan se on. Jos historiatiedoista näkee, että sokerit nousevat aina kahden-neljän välillä iltapäivällä, niin jotain sellaista siellä kotona syödään, mitä ei muuten kerrota.”

Kontrollikäynnin lähestyessä Salonen katsoo tavallisesti ensin kahden viikon raportit. Kun CareLink™-järjestelmässä katsoo ensin glukoosin keskiarvon ja glukoosin vaihtelun päällekkäisistä käyristä, yleiskuva on helppo hahmottaa. Tämän jälkeen Salonen tutustuu vuorokausikohtaisiin raportteihin.

”Tilanteesta kertoo paljon se, ottaako potilas pumpun ehdotuksen mukaiset bolukset, vai muokkaako hän niitä itse, ja ottaako hän niitä säännöllisesti.”

Näiden tietojen ansiosta on mahdollista selvittää taustalla olevia syitä.

”Jotkut kouluikäiset lapset eivät ehkä halua, että muut näkevät insuliinipumpun ja sen voi nähdä lounasajan tuloksissa. Yritän aika herkästi kysellä, onko jotain erityistä ja siten päästä käsittelemään mitä asioita arkeen kuuluu.”

CareLink™-ohjelmisto voi mahdollistaa lisää etäkontrolleja tulevaisuudessa

Insuliinipumpun keräämien tietojen etäanalysointi ja käytön ohjaus tukevat hoitosuhteen alkua. Kun sen käytöstä tulee arkipäivää ja diabeteksen hoidossa saavutetaan hyvä tasapaino, Salonen arvioi, että osa kontrollikäynneistä voitaisiin muuttaa etätapaamisiksi.

Hän sanoo, että ajoittain kontrolleissa käydään varsin nopeasti läpi pumpun purku ja todetaan, että kaikki on kunnossa. Tällöin vastaanoton parasta antia on positiivisen palautteen antaminen perheelle.

”Jos asiat ovat kunnossa, mielelläni suon heille, ettei aina tarvitse lähteä kesken työpäivän matkaan. Lapsilla kontrolleja voi olla tiheästikin, joten jos CareLink™ näyttää asioiden olevan kunnossa, näin voidaan keventää perheiden kuormitusta.”

CareLink™-ohjelmisto sisältää kaksi versiota: hoitopaikoille tarkoitun CareLink™-järjestelmän ja potilaille tarkoitetun CareLink™ Personal -ohjelmiston. CareLink™ Personal -tili voidaan linkittää hoitopaikan CareLink™-järjestelmän kanssa jolloin tiedot siirtyvät hoitopaikkaan automaattisesti. Lue lisää

Medtronic

Medtronic on johtava lääketieteellisen teknologian kehittäjä, jonka tuotteet auttavat miljoonia ihmisiä ympäri maailmaa lievittäen kipua, edistäen terveyttä ja pidentäen elinikää.

Medtronic on ollut diabeteksen hoidon edelläkävijä jo 30 vuoden ajan. Tuotevalikoimiimme kuuluvat MiniMed™-insuliinipumput ja jatkuvatoimiset glukoosinseurannan laitteet (CGM), joiden avulla voit hallita diabetesta paremmin ja ehkäistä siihen liittyviä komplikaatioita eläen täyttä, aktiivista elämää.

MiniMed™ 780G -järjestelmä on basalinsuliinia itsesäätelevä insuliinipumppujärjestelmä uudella automaattisen korjausboluksen toiminnolla. MiniMed™ 780G- järjestelmä säätelee insuliiniannostelua ja korjaa korkeita automaattisesti, tarpeen mukaan, 5 minuutin välein.

Laajasta infuusiosetti- ja tarvikevalikoimastamme löydät myös omaan elämätyyliisi sopivimmat vaihtoehdot.

Lue lisää yrityksen omilta verkkosivuilta