Tampereella hyviä kokemuksia joustavasta insuliinipumpun aloituksen hoitopolusta: ”Uskomme vaikuttavan osaamiseen ja sitä kautta myös hoidon jatkuvuuteen”

Kaupallinen yhteistyö
Tampereen yliopistollisen sairaalan endokrinologian klinikalla insuliinipumpun aloitus tehdään eri tavalla. Käytössä on joustava pumpun aloituksen hoitopolku, joka saa kiitosta niin diabeetikoilta kuin diabeteshoitajilta.
Marita Määttä ja Katriina Nummela ovat diabeteksen hoidon konkareita. Määtälle kokemusta on ehtinyt kertyä jo yli 30 vuotta ja Nummelallekin yli 10 vuonna.
”Kun aloitin diabeteksen hoidon, ei ollut esimerkiksi insuliinipumppuja. Olen nähnyt urani aikana hoidon koko kehityskaaren”, kertoo asiantuntijahoitaja Marita Määttä.
”Teknologian kehitys on ollut huimaa ja vaatii jatkuvaa osaamisen kehittämistä myös hoitohenkilökunnalta”, komppaa sairaanhoitaja Katriina Nummela.
Joustava insuliinipumpun aloituksen hoitopolku
Tyypillisesti insuliinipumpun valmistajan edustaja aloittaa pumpun. Tampereen yliopistollisessa sairaalassa hoitohenkilökunta aloittaa pumpun yhdessä potilaan kanssa, askel askeleelta ja potilaan yksilölliset tarpeet huomioiden.
Alla kuvattuna insuliinipumpun aloituksen hoitopolku, joka toteutetaan yhteistyössä potilaan, hoitohenkilökunnan ja Medtronicin edustajan kanssa. Kuvattu hoitopolku on ohjeellinen ja joustaa jokaisen potilaan henkilökohtaisten tarpeiden mukaan.
- Päätös insuliinipumppuhoidosta
- Insuliinipumppuvaihtoehtojen esittely
- Insuliinipumpun ja hoitotarvikkeiden tilaus
- Video-ohjeet ja ennakkotehtävät, toimitetaan sähköpostitse
- 1. tapaaminen: Laitetekninen koulutus Medtronicin opetushoitajan kanssa etänä
Tutustutaan insuliinipumpun perusteisiin, toimintoihin ja tarvikkeisiin sekä perustetaan tarvittavat käyttäjätilit. - 2. tapaaminen: Pumpun aloitus diabeteshoitajan kanssa poliklinikalla
Aloitetaan insuliinipumppu, sensorointi ja hoidon ohjaus, potilas antaa myös luvat hoitajille etäseurantaa varten. - Soitto 1 – 7 vuorokauden kuluttua
Sovitaan ylimääräinen tapaaminen diabeteshoitajan kanssa, tarvittaessa. - 3. tapaaminen: Medtronicin opetushoitajan kanssa etänä, tarvittaessa
MiniMed™ 780G -järjestelmän Smart Guard -toiminto käytössä.
Kun MiniMed™ 780G -järjestelmä aloitetaan, ollaan ensimmäiset 48 tuntia manuaalitilassa. Sen jälkeen voidaan siirtyä Smart Guard tilaan, jossa järjestelmä ennakoi jatkuvasti insuliinin tarvetta, säätelee insuliinin annostelua ja korjaa korkeita automaattisesti. Samalla se suojaa matalilta. - 3 – 6 kuukauden kuluttua lääkärin vastaanottokäynti poliklinikalla tai etänä.
Suurin osa tapaamisista voidaan järjestää etänä, videovastaanottoina. Määttä muistuttaakin, että diabeteksen omahoito toteutuu kotona, joten vastaanottokäynnitkin on usein luontevaa hoitaa kotona, tutussa hoitoympäristössä. Etätapaamiset on helpompi saada sopimaan potilaan, hoitohenkilökunnan ja Medtronicin edustajan kalentereihin, ja näin myös säästetään kaikkien kallisarvoista aikaa.
”Yhä useampi potilas valitsee etävastaanoton, koska hoitotiedot ovat nähtävissä CareLink™-tilin kautta hoitopaikassa”, Määttä kertoo.
Potilaslähtöisyys ja joustavuus parantaa hoidon jatkuvuutta
Määttä näkee hyötyjä siinä, että diabeteshoitaja tekee insuliinipumpun aloituksen laitevalmistajan edustajan sijasta.
”Laitevalmistajalla ei ole hoitosuhdetta potilaaseen, joten kyllä siinä olisi hyvä olla hoitajan läsnä. Insuliinipumpun aloituksessa opitaan puolin ja toisin. Hoitohenkilökuntakin saa hyödyllistä tietoa potilaan arjesta, ajatuksista ja tullaan tutuiksi potilaan kanssa. Sanoisin, että syvällisempi hoidon ohjaus syntyy näin.”
Vaiheittaisen käyttöönoton tavoitteena on, että potilas oppii pumpun käytön ja hänellä on turvallinen olo pumpun kanssa. Tuki ei lopu siihen kun pumppu on aloitettu, vaan potilaan on tärkeää hallita pumpun käyttö myös poikkeustilanteissa.
”Tukea tarvitaan erityisesti arjen haastavissa tilanteissa kuten ateriaboluksen oikea annostelu, sairauspäivät, matkustelu ja eri aikavyöhykkeet sekä mahdolliset ongelmatilanteet. Me olemme tukena myös näissä tilanteissa”, tarkentaa Nummela.
”Uskomme kunnon, vaiheittaisen perehdytyksen vaikuttavan osaamiseen ja sitä kautta myös hoidon jatkuvuuteen positiivisesti”, kiteyttää Määttä.

Etuja insuliinipumppupotilaille ja hoitohenkilökunnalle
Diabetesteknologia on kehittynyt viime vuosina nopeasti ja vaatii diabeteshoitajilta yhä laajempaa ja syvällisempää osaamista. Laitevalmistajan jatkuva koulutus ja tuki hoitohenkilökunnalle on tärkeää.
”Medtronic kouluttaa ja tukee myös meitä hoitajia. Kun uusi insuliinipumppu tulee markkinoille, Medtronicin edustaja kouluttaa hoitohenkilökunnan ja on niin pitkään mukana, kunnes osaamme varmasti pumpun käytön”, kertoo Määttä. ”Teknologia kehittyy koko ajan, näin ollen myös koulutuksen tulee olla jatkuvaa. Saamme myös konsultointiapua Medtronicilta aina tarvittaessa, nopeallakin aikataululla”, komppaa Nummela.
Lue lisää aiheesta

Medtronic
Medtronic on johtava lääketieteellisen teknologian kehittäjä, jonka tuotteet auttavat miljoonia ihmisiä ympäri maailmaa lievittäen kipua, edistäen terveyttä ja pidentäen elinikää.
Medtronic on ollut diabeteksen hoidon edelläkävijä jo 30 vuoden ajan. Tuotevalikoimiimme kuuluvat MiniMed™-insuliinipumput ja jatkuvatoimiset glukoosinseurannan laitteet (CGM), joiden avulla voit hallita diabetesta paremmin ja ehkäistä siihen liittyviä komplikaatioita eläen täyttä, aktiivista elämää.
MiniMed™ 780G -järjestelmä on basalinsuliinia itsesäätelevä insuliinipumppujärjestelmä uudella automaattisen korjausboluksen toiminnolla. MiniMed™ 780G- järjestelmä säätelee insuliiniannostelua ja korjaa korkeita automaattisesti, tarpeen mukaan, 5 minuutin välein.
Laajasta infuusiosetti- ja tarvikevalikoimastamme löydät myös omaan elämätyyliisi sopivimmat vaihtoehdot.
Jaa artikkeli