Anna-Kaisa Tuomaala
lastenendokrinologi, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri

Diabeteksen hoito mullistuu
teknologian kehittyessä

Kaupallinen yhteistyö

Julkaistu 12.04.2021
Kirjoittaja Medtronic

Diabeetikot ja tyypin 1 diabetesta sairastavien lasten vanhemmat ovat vaativan hoidon äärellä annostellessaan insuliinia. Nyt hoitoa voidaan helpottaa älykkäällä insuliinipumpulla, jota kutsutaan myös keinotekoiseksi haimaksi.

Tyypin 1 diabetekseen sairastutaan yleensä jo lapsena, mutta yhä enenevästi myös aikuisena. Sairaudessa on kyse autoimmuunitulehduksesta, jonka seurauksena insuliinin tuotanto loppuu asteittain soluissa. – Oireina ovat yleensä kova jano, tihentynyt virtsaaminen, yökastelu sekä laihtuminen, sanoo lastenendokrinologi Anna-Kaisa Tuomaala Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä.

Diabetes todetaan veri- tai virtsakokeella. Tyypin 1 diabetes diagnoosin jälkeen potilaalle aloitetaan insuliinin korvaushoito.

– Insuliinia ei voi ottaa suun kautta, sillä insuliini on peptidihormoni, joka menee vatsassa rikki. Sen vuoksi insuliinia pitää pistää, Tuomaala selventää.

Lääkäri kertoo, että elimistössä on hieno mekanismi insuliinin eritykseen, mutta silloin kun ihminen pistää insuliinin itse, on vaarana, että verensokerissa tulee nousuja tai laskuja aterioiden jälkeen.

Näin syntyi älykäs insuliinipumppu, joka laskee glukoosisensorikäyrän mukaan verensokerin ennusteen viiden minuutin välein.

Älykäs insuliinipumppu annostelee insuliinin usein

Kaikkien ihmisten insuliinin tarpeeseen vaikuttavat monet eri asiat, kuten rasvat, proteiinit, hormonit, jopa sen hetkiset tunteet.

– Tyypin 1 diabeteksen hoitamisessa ei siis pidä paikkansa se, että riittää, kun vain pistää insuliinin. Ihmisen insuliinin
todellista tarvetta on hyvin vaikea laskea.

Laitevalmistajat ovat jo pitkään kehittäneet älykästä insuliinipumpputeknologiaa tuoden markkinoille vaihe vaiheelta kehittyneempiä laitteita. Tyypin 1 diabeteksen hoitamisen hankaluuden vuoksi syntyi myös We are not waiting -niminen diabeetikkojen ja diabetesta sairastavien lasten vanhempien järjestö.
Sen tavoitteena oli kehittää algoritmi, joka mahdollistaisi insuliinin todellisen tarpeen laskemisen paremmin.

– Nyt markkinoille on saatu älykäs insuliinipumppu, joka laskee glukoosisensorikäyrän mukaan verensokerin ennusteen viiden minuutin välein. Sen mukaan se antaa tai on antamatta insuliinia.

Älykkään insuliinipumpun uusin kaupallinen versio on Medtronicin MiniMed 780G -insuliinipumppujärjestelmä. Se annostelee perusinsuliinin lisäksi tarvittaessa myös korjausannosta, jolloin esimerkiksi ateriasta saatavia hiilihydraatteja ei tarvitse laskea tarkkaan etukäteen.

Kun laite annostelee insuliinia pienen määrän lyhyin väliajoin, lopputulos on huomattavasti stabiilimpi kuin kerralla suuremman määrän pistettäessä. Tuomaalan mukaan Medtronicin MiniMed 780G -insuliinipumppujärjestelmän avulla päästään jo lähelle terveitä verensokeriarvoja.

Medtronic

Medtronic on johtava lääketieteellisen teknologian kehittäjä, jonka tuotteet auttavat miljoonia ihmisiä ympäri maailmaa lievittäen kipua, edistäen terveyttä ja pidentäen elinikää.

Medtronic on ollut diabeteksen hoidon edelläkävijä jo 30 vuoden ajan. Tuotevalikoimiimme kuuluvat MiniMed™-insuliinipumput ja jatkuvatoimiset glukoosinseurannan laitteet (CGM), joiden avulla voit hallita diabetesta paremmin ja ehkäistä siihen liittyviä komplikaatioita eläen täyttä, aktiivista elämää.

MiniMed™ 780G -järjestelmä on basalinsuliinia itsesäätelevä insuliinipumppujärjestelmä uudella automaattisen korjausboluksen toiminnolla. MiniMed™ 780G- järjestelmä säätelee insuliiniannostelua ja korjaa korkeita automaattisesti, tarpeen mukaan, 5 minuutin välein.

Laajasta infuusiosetti- ja tarvikevalikoimastamme löydät myös omaan elämätyyliisi sopivimmat vaihtoehdot.

Lue lisää yrityksen omilta verkkosivuilta