Diabeetikko Susanna Hujanen ulkoisti hoidon älykkäälle insuliinipumpulle: ”Välillä unohdan koko diabeteksen, koska nyt voin vaan elää.”

Kaupallinen yhteistyö

Julkaistu 25.01.2022
Kirjoittaja Medtronic

Diabeteksen omahoito on haastavaa. Nyt hoitoa voidaan helpottaa älykkäällä insuliinipumpulla, jota kutsutaan myös keinotekoiseksi haimaksi. Vauhdikasta arkea elävä Susanna Hujanen kertoo nyt, miten hänen elämänsä on muuttunut MiniMed™ 780G -järjestelmän ja 7 vuorokauden Medtronic Extended -infuusiosetin käyttöönoton jälkeen.

Susanna Hujanen sai diabetesdiagnoosin 3-vuotiaana ja ensimmäisen insuliinipumppunsa jo 10-vuotiaana. Tarkkuudesta huolimatta nyt kolmekymppisen Hujasen matkalle on mahtunut haasteita, mm. insuliinin heikon imeytymisen, hoitoväsymyksen ja ruuhkavuosienkin myötä. Uutinen MiniMed™ 780G -järjestelmästä ja uudesta 7 vuorokauden Medtronic Extended -infuusiosetistä otettiin ilolla vastaan kiireistä arkea elävässä Hujasten perheessä.

”Kun kuulin ensimmäisen kerran tällaisesta 7 vuorokauden infuusiosetistä, ajattelin että eihän se voi olla totta – eihän mikään infuusiosetti voi toimia kokonaista viikkoa. Kun selvisi, että tottahan se on, ajattelin että voi kunpa se toimisi ja voi kunpa sen saisi käyttöön.”

Nyt Hujasella on ollut uusi insuliinipumppujärjestelmä käytössä reilun vuoden ja vastaanotto on innostunut: ”Välillä unohdan koko diabeteksen, koska nyt voin vaan elää!”

MiniMed™ 780G -järjestelmä on basalinsuliinia itsesäätelevä insuliinipumppujärjestelmä uudella automaattisen korjausboluksen toiminnolla. Järjestelmä siis säätelee insuliiniannostelua ja korjaa korkeita automaattisesti ja tarpeen mukaan, jopa 5 minuutin välein.

Medtronic Extended on uusi 7 vuorokauden infuusiosetti, joka vaihdetaan vain kerran viikossa, tyypillisen 3 vuorokauden vaihtovälin sijaan.

Auttaa pysymään tavoitealueella ja saavuttamaan HbA1c-tavoitteen

Hujasen pitkäaikainen sokeriarvo on ollut melko hyvä jo pitkään, mutta harmia ovat aiheuttaneet toistuvat hypoglykemiat. Tämä onkin tuttu tilanne monelle hyvään HbA1c-arvoon pyrkivälle diabeetikolle.

”Minulla oli paljon todella matalia arvoja ja mehua kului sen mukaisesti. Nyt kun matalia ei enää ole, hoitotasapaino on parantunut huomattavasti ja verensokeri on tavoitealueella yli 80 prosenttisesti. Myös painonhallinta on helpottunut.”

Joskus kiireessä hiilihydraatit vain unohtuu merkitä. Uuden pumpun SmartGuard™-teknologia ennaltaehkäisee ja korjaa korkeita arvoja automaattisesti jo varhaisessa vaiheessa, ennen kuin niitä edes esiintyy. Pumppu annostelee perusinsuliinin lisäksi tarvittaessa myös korjausannosta.

”Esimerkiksi eilen töissä oli hirvittävän kiire päivä ja lounaalla unohdin merkitä hiilihydraatit pumpulle. Aikaisemmin tämä olisi johtanut hillittömään sokereiden nousuun, mutta nyt pumppu korjasi tilanteen pikkuhiljaa puolestani, eikä verensokeri ehtinyt edes käydä korkealla.”

Helpotusta arkeen

Uusi Medtronic Extended infuusiosetti vaihdetaan vain kerran viikossa, joten nyt vaihdon voi tehdä itselle sopivana viikonpäivänä ja vuorokaudenaikana. Pidempi vaihtoväli ja se, että insuliini imeytyy nyt ongelmitta, on tuonut huomattavaa helpotusta Hujasen perheen arkeen.

”Etenkin silloin kun kaksoset olivat pieniä, he saattoivat herätä useita kertoja yössä. Kun parin tunnin unipätkän jälkeen vielä pumppu varoittaa, että sokerit ovat korkealla insuliinin imeytymisongelman vuoksi, arki alkaa olla aika kuormittavaa. Vitsailimmekin silloin, että insuliinipumppu on kolmas lapsemme, kun se alkoi huutamaan juuri kun kaksi ensimmäistä oli saatu nukkumaan.”

Hujasen työhön kuuluu yövuoroja sairaalassa. Ongelmana oli aikaisemmin se, ettei insuliinin imeytymiseen voinut luottaa ja tilannetta piti seurata itse aktiivisesti.

”Saatoin yövuorossa huomata, ettei insuliini imeytynyt ja sokerit vain nousivat. Jatkuva sokereiden seuraamisen tarve aiheutti stressiä. Ja sairaalamaailmassa infuusiosetin vaihtaminen ei aina hygieniasyistäkään ole mahdollista. 7 vuorokauden Medtronic Extended -infuusiosettiin siirtymisen jälkeen näitä ongelmia ei ole enää ollut.  Käytän nyt Medtronic Extended -settiä 9 mm kanyylilla, joka auttaa insuliinin imetymisessä. Nyt voin luottaa siihen, että insuliini imeytyy ja sokeritasapaino pysyy hyvänä. Ja setin vaihto tapahtuu joka viikko lauantaina, minulle sopivana aikana.”

Hyvästi hoitoväsymys

Diabeteksen hoitaminen arjen muuttuvissa tilanteissa on vaativaa ja pitkään sairastaneen on vaikea välttyä ajoittaiselta hoitoväsymykseltä. Myös Hujasella on ollut aikoja, jotka ovat tuntuneet siltä kuin koko elämä olisi pelkkää diabeteksen hoitoa. Kehittynyt teknologia on kuitenkin tuonut ratkaisun myös tähän.

”Olen voinut ulkoistaa hoidon älykkäälle insuliinipumpulle. Minun ei enää tarvitse tehdä sormenpäämittauksia, ollenkaan, koska uusi Guardian™ 4 -sensori ei vaadi edes kalibrointeja. Hoitoväsymystä ei vain voi enää tulla, koska minä vain syötän hiilihydraatit ja vaihdan sensorin ja infuusiosetin kerran viikossa, uusi insuliinipumppu hoitaa kaiken muun puolestani.”

Hujanen kannustaa muitakin diabeetikkoja kokeilemaan MiniMed™ 780G -järjestelmää.

”En kyllä keksi kuka tästä ei hyötyisi. Voin melkeinpä vakuuttaa, että vaihto kannattaa!”

Tutustu tarkemmin älykkääseen insuliinipumppujärjestelmään >

MiniMed™ 780G -järjestelmä, Guardian™ 4 -sensori ja Medtronic Extended -infuusiosetti

Medtronic

Medtronic on johtava lääketieteellisen teknologian kehittäjä, jonka tuotteet auttavat miljoonia ihmisiä ympäri maailmaa lievittäen kipua, edistäen terveyttä ja pidentäen elinikää.

Medtronic on ollut diabeteksen hoidon edelläkävijä jo 30 vuoden ajan. Tuotevalikoimiimme kuuluvat MiniMed™-insuliinipumput ja jatkuvatoimiset glukoosinseurannan laitteet (CGM), joiden avulla voit hallita diabetesta paremmin ja ehkäistä siihen liittyviä komplikaatioita eläen täyttä, aktiivista elämää.

MiniMed™ 780G -järjestelmä on basalinsuliinia itsesäätelevä insuliinipumppujärjestelmä uudella automaattisen korjausboluksen toiminnolla. MiniMed™ 780G- järjestelmä säätelee insuliiniannostelua ja korjaa korkeita automaattisesti, tarpeen mukaan, 5 minuutin välein.

Laajasta infuusiosetti- ja tarvikevalikoimastamme löydät myös omaan elämätyyliisi sopivimmat vaihtoehdot.

Lue lisää yrityksen omilta verkkosivuilta