AHCL-älypumpun algoritmi on tehokkain

HUS:n lastenendokrinologin Anna-Kaisa Tuomaalan mukaan on mahdollista, että jatkossa älypumppuja voidaan käyttää entistä nuoremmilla lapsilla. Meneillään oleva tutkimus on antanut hyviä tuloksia jo nyt.

Kaupallinen yhteistyö

Julkaistu 25.05.2022
Kirjoittaja Medtronic
Kuvat Tiina Somerpuro

Tyypin 1 diabeteksen hoitoon kehitetyssä AHCL-älypumpussa on tähän mennessä tarkin algoritmi. Tarvittaessa se annostelee insuliinia viiden minuutin välein.

Diabeteshoidon ensimmäinen HCL (Hybrid Closed Loop) -älypumppu, MiniMed™ 670G, tuli Suomeen vuonna 2018. Siitä on menty iso harppaus eteenpäin.

”Vuonna 2020 markkinoille tullut AHCL (Advanced Hybrid Closed Loop) -älypumppu eli MiniMed™ 780G -järjestelmä antaa tarvittaessa pieniä korjausboluksia perusinsuliinin säädön lisäksi. AHCL-pumpun algoritmi laskee insuliiniannoksen jatkuvan glukoosisensorin avulla ja annostelee tarvittaessa insuliinia viiden minuutin välein”, kertoo HUS:n lastenendokrinologi Anna-Kaisa Tuomaala.

Älypumput ovat mullistaneet diabeteksen hoidon. Medtronicin MiniMed™ 780G -järjestelmä on basalinsuliinia itsesäätelevä insuliinipumppujärjestelmä uudella automaattisen korjausboluksen toiminnolla. Uusi älypumppu säätelee ja korjaa automaattisesti insuliiniannostelua viiden minuutin välein  eli tarvittaessa korjaa korkeita ja suojaa matalilta verensokereilta.

Älypumppu reagoi ihmistä nopeammin

Parasta uutuudessa on, että se reagoi ihonalaiskudoksen glukoosipitoisuuteen nopeasti ja tarkasti – nopeammin kuin ihmisen itsensä hoitaessa annostelua.

”Insuliinitarve vaihtelee eri aikoina, vaikka päivät olisivat samankaltaisia. Uusi AHCL-älypumppu pystyy entistä paremmin tarttumaan vaihteluihin ja pitää sokeriarvot tasaisina.”

Tuomaalan mukaan AHCL-älypumppu soveltuu kaikille, joilla insuliinin kokonaismäärä on riittävä. Määrän tulee olla vähintään kahdeksan yksikkö vuorokaudessa, jotta algoritmi toimii. Pienemmällä määrällä automaattia ei voi käyttää.

Insuliinipumppuhoidossa sensori vaihdetaan kerran viikossa ja infuusiosetti 3 tai 7 vuorokauden välein. Toistaiseksi vain Medtronicin valikoimassa on 7 vuorokauden infuusiosetti, jota käytettäessä infuusiosetin vaihtoväli on vain kerran viikossa, esimerkiksi aina samaan aikaan sensorin vaihdon kanssa.

Hyviä tuloksia tutkimuksesta

Suomessa lasten diabetes on yleisempi kuin missään muualla maailmassa. Joka vuosi Suomessa sairastuu noin 500 alle 15-vuotiasta ja 1500 yli 15-vuotiasta tyypin 1 diabetekseen.

”Diabeteksen esiintyvyyden kärkimaihin kuuluvassa Suomessa on paljon pieniä diabeetikoita. Vuosikausien tutkimuksesta huolimatta, syytä siihen ei tiedetä. Tuskin yksittäistä syytä edes löydetään, koska sairaus on monen tekijän summa. Siihen vaikuttavat muun muassa geneettiset tekijät ja ympäristötekijät, kuten enterovirusinfektiot”, kertoo Tuomaala.

Tuomaala sanoo, että mitä pienempi lapsi on, sitä enemmän hän hyötyy tekniikasta, koska lapsen sokereiden hoitaminen on vaikeaa. Insuliinipumput ovat tärkeitä ja elämää huomattavasti helpottavia laitteita.

”Laitteet ovat indikoitu seitsemänvuotiaasta ylöspäin, mutta teemme nyt tällä laitteella tutkimusta 2-6-vuotiailla. Tutkimus kestää vuoden ja ensimmäisen kolmen kuukauden tuloksen ovat oikein hyviä. Laite toimii, ja vanhemmat ovat tyytyväisiä.”

Edullista suhteessa elinkomplikaatioihin

Diabeteksen hoito on aloitettava mahdollisimman tehokkaasti heti diagnoosin jälkeen. Ja sitä tulee jatkaa koko eliniän.

”Elinkomplikaatiot, kuten munuaisten vajaatoiminta ja sen hoito, ovat kalliita. Dialyysi maksaa noin 70 000 euroa vuodessa. Pumppuhoito maksaa 6 600 euroa vuodessa”, kertoo Tuomaala.

Suomessa tyypin 1 diabeetikot eivät kustanna hoitoaan itse.

”Hyvinvointialueiden tulee varmistaa eri hoitomuotojen mahdollisuus jokaiselle, koska sairauden puhkeamiseen ei voi itse vaikuttaa. Olemme pystyneet hoitamaan lasten asiat melko hyvin, mutta rahaa tarvitaan yhä”, Tuomaala muistuttaa.

Tutustu tarkemmin älykkääseen insuliinipumppujärjestelmään >

MiniMed™ 780G -järjestelmä, Guardian™ 4 -sensori ja Medtronic Extended -infuusiosetti

Medtronic

Medtronic on johtava lääketieteellisen teknologian kehittäjä, jonka tuotteet auttavat miljoonia ihmisiä ympäri maailmaa lievittäen kipua, edistäen terveyttä ja pidentäen elinikää.

Medtronic on ollut diabeteksen hoidon edelläkävijä jo 30 vuoden ajan. Tuotevalikoimiimme kuuluvat MiniMed™-insuliinipumput ja jatkuvatoimiset glukoosinseurannan laitteet (CGM), joiden avulla voit hallita diabetesta paremmin ja ehkäistä siihen liittyviä komplikaatioita eläen täyttä, aktiivista elämää.

MiniMed™ 780G -järjestelmä on basalinsuliinia itsesäätelevä insuliinipumppujärjestelmä uudella automaattisen korjausboluksen toiminnolla. MiniMed™ 780G- järjestelmä säätelee insuliiniannostelua ja korjaa korkeita automaattisesti, tarpeen mukaan, 5 minuutin välein.

Laajasta infuusiosetti- ja tarvikevalikoimastamme löydät myös omaan elämätyyliisi sopivimmat vaihtoehdot.

Lue lisää yrityksen omilta verkkosivuilta