Digitaalinen hoidon tarpeen arviointi voisi tuoda miljoonien eurojen säästöt hyvinvointialueille

Aalto-yliopiston tutkimuksen mukaan Klinik Access digipalvelun kautta asioinut asiakas oli 14 % eli 31 euroa edullisempi kuin puhelinsoiton kautta asioinut asiakas.
Kuvassa Klinikin toimitusjohtaja LL Petteri Hirvonen.

Kaupallinen yhteistyö

Julkaistu 06.04.2023
Kirjoittaja Klinik Healthcare Solutions

Hyvinvointialueiden tulisi siirtää potilaat digitaaliseen yhteydenottoon, sillä digi sitoo tutkitusti vähemmän resursseja, säästää kustannuksia ja vähentää työn kuormitusta. Digikanava voisi tuoda miljoonien eurojen säästöt hyvinvointialueille, jos se otettaisiin pääasialliseksi yhteydenottomuodoksi. Tämä vaatii kuitenkin hyvinvointialueiden päättäjiltä rohkeutta muutokseen.

Tutkimusten mukaan puhelimessa tehty hoidon tarpeen arvio on aina kalliimpaa ja tehottomampaa kuin digitaalisesti hoidettu potilasepisodi. Aalto-Yliopiston tutkimus osoitti, että jo pilotointi vaiheessa Klinik Access -järjestelmä säästi 31 euroa per asiakas. Vantaan ehkäisyneuvolassa digitaalinen palvelupolku toi 100 hoitajatyöpäivän säästöt vuodessa.

Puhelimessa tehty hoidon tarpeen arvio on tehotonta ja kuormittavaa

Edelleen pääasiallinen asiointikanava terveydenhuoltoon on perinteinen puhelinsoitto. Vika ei ole suomalaisten digiosaamisessa, sillä suomalaiset loistavat digipalveluiden käytössä Euroopan kärjessä. Vaikka 90 % suomalaisista hoitaa vero- ja pankkiasiansa netissä, silti terveydenhuollon muutos digiin on hidasta. 

Hoitajalle puhelin on kuormittava työväline, jossa kiire ja aikapaine näyttelevät pääroolia. Takaisinsoittojonossa saattaa pahimmillaan olla tuhansia ihmisiä. Työuupumus vaivaa hoitoalaa eikä ihme, sillä hoitajien työpäivä saattaa kulua pelkästään hektiseen puhelintyöhön.

Digitaalinen hoidon tarpeen arviointi parantaa työssä jaksamista

Kustannussäästön lisäksi merkittävä hyöty digiin siirtymisessä syntyy työtyytyväisyyden parantumisesta. Ammattilaisten ajankäyttö kohdentuu olennaisempiin asioihin ja työssä jaksaminen kohenee, sillä heille jää aikaa käyttää ammattitaitoaan laajemmin ja keskittyen.

Klinik Access -järjestelmä tekee alustavan hoidon tarpeen arvion valmiiksi, mikä nopeuttaa prosesseja ja helpottaa hoidon suunnittelua. Järjestelmä priorisoi asiakkaat eli erottelee kiireettömät tapaukset kiireellisistä, jolloin hoitoon pääsy tapahtuu hoidon tarpeen eikä soittojärjestyksen perusteella. Oireperusteiset päivystystapaukset (n. 15 %) ohjataan suoraan päivystykseen.

Miten ja mistä digitaalinen hoidon tarpeen arviointi säästää? 

Aalto-yliopiston tutkimuksessa Klinik Access digipalvelun kautta asioinut asiakas oli 31 euroa edullisempi kuin puhelinsoiton kautta tapahtunut hoitoepisodi. Jos kaikki terveyspalveluiden asiakkaat olisi ohjattu digiin, pelkästään Vantaan Myyrmäen yksikössä olisi saavutettu 1,2 miljoonan euron säästöt vuodessa.

Klinik Accessin lääketieteellinen tekoäly tunnistaa noin 1000 oiretta ja vaivaa, mikä mahdollistaa kaikkien asiointityyppien siirtämisen digiasiointiin. Hoitoon hakeutuva asiakas täyttää yhteydenottopyynnön netissä visuaalisen oiretyökalun avulla.

Kuvassa: Klinik-asiointipalvelu, potilaan käyttöliittymä.

Digiratkaisun tuoma säästö perustuu siihen, että toisin kuin puhelimessa ja chat-kanavissa, asiakkaan ja ammattilaisen ei tarvitse yrittää saada toisiaan samaan aikaan ”langan päähän”. Hoidon tarpeen arviointi ja hoitosuunnitelma etenee asiakkaan odottaessa rauhassa kotonaan. Ammattilainen voi keskittyä kiireisen puhelintilanteen sijaan hoidon suunnitteluun.

Klinik Accessin tuomat säästöt perustuvat myös kysynnän parempaan hallintaan, suunnitelmallisuuteen ja hoidon oikea-aikaisuuteen. Tarpeettomat suorat tapaamiset potilaan ja hoitajan tai lääkärin välillä korvautuvat hoitajien digitaalisilla toimilla, jotka ovat yksikkökustannuksiltaan alhaisempia.

Lue lisää lataamalla Aalto-Yliopiston tutkimusraportti verkossa >>

Mikä on Klinik Access?

Klinik Access on lääkäreiden ja muiden terveydenhuollon ammattilaisten kehittämä älykäs yhteydenottojärjestelmä. Järjestelmä tunnistaa ja erottelee yli 1000 oiretta ja vaivaa, ja tekee alustavan hoidon tarpeen arvion ammattilaisen käyttöliittymään. Hoitopolun ensivaiheiden digitalisointi helpottaa hoidon suunnittelua ja säästää tutkitusti aikaa ja resursseja. Lue lisää >>