Mielenterveys- ja päihdeosaaminen hyödyksi missä vain

Kaupallinen yhteistyö

Julkaistu 16.11.2020
Kirjoittaja Espoon kaupunki

Mielenterveys- ja päihdepalvelujen lääkärit toimivat mielenkiintoisella näköalapaikalla MTP:n ja terveysasematoiminnan rajamaastossa. Erikoistuvalle lääkärille työ mielenterveys- ja päihdepuolella tuo varmuutta potilaiden hoitoon.

Koronapandemian vuoksi terveyspalvelut ympäri maailmaa ovat joutuneet isoon myllerrykseen. Espoon mielenterveys- ja päihdepalvelujen ammattilaiset ovat kohdanneet ja hoitaneet espoolaisia normaalisti läpi poikkeuksellisen ajan. ”Verrattuna aikaisempaan, me olemme ottaneet käyttöön etävastaanotot sekä tietysti turvaetäisyyden ja maskit fyysisillä vastaanotoille”, kommentoi ylilääkäri Kirsi Riihimäki. ”Etävastaanotolla vuorovaikutus voi olla luontevampaa kuin vastaanotolla, sillä nuori, aikuinen tai perhe on kotiloissaan enemmän oma itsensä.” kuvaa Riihimäki.

Näköalapaikka MTP:n ja terveysasematoiminnan rajamaastossa

Kirsi Riihimäki on työskennellyt Espoossa runsaat kolme vuotta. Hän on psykiatrian erikoislääkäri, joka on tehnyt väitöstyönsä perusterveydenhuollon masennuspotilaista. Hän toimii mielenterveys- ja päihdepalvelujen ylilääkärinä Espoon terveyspalveluissa. ”Työ perusterveydenhuollossa on monipuolista ja merkityksellistä eikä koskaan tiedä, mitä mielenkiintoista tänään on vastassa.” Kirsi kertoo. ”Hoitovalikoima on laaja ja monipuolinen: Yksilövastaanotot, ryhmät, kokemusasiantuntijat, tasavirtahoito, nettiterapiat, yhteistyö järjestöjen kanssa ja niin edelleen.” hän listaa.

MTP:n lääkärit toimivat Espoossa mielenkiintoisella näköalapaikalla MTP:n ja terveysasematoiminnan rajamaastossa. Työ on itsenäistä ja omaa osaamistaan saa käyttää laaja-alaisesti. Omaa työtään pääsee kehittämään ja työkavereina ovat innostuneet esimiehet ja kollegat sekä moniammatilliset tiimit.

Arvokasta oppia mielenterveys- ja päihdepalveluista yleislääketieteen erikoistumisessa

Essi Tuominen on yleislääketieteeseen erikoistuva lääkäri, joka on kesäkuusta alkaen työskennellyt mielenterveys- ja päihdepalveluissa. Tuominen hakeutui töihin mielenterveys- ja päihdepalveluihin, koska hän halusi syventää ja laajentaa osaamistaan. ”Halusin oppia lisää erityisesti päihteitä käyttävien potilaiden hoidosta, mikä ei ollut paljoakaan esillä lääkärikoulutuksen aikana.” Tuominen sanoo.

Tuomisen puolivuotinen MTP:ssa alkoi Nuorisopoliklinikka Nupolista, jossa hän pääsi hyppäämään itselleen tuntemattomalle maaperälle alaikäisten mielenterveysongelmien parissa. ”Oli yllättävää huomata, miten huonovointisiakin nuoria on hoidossa perusterveydenhuollossa.” Tuominen kertoo. ”Onneksi yhteistyö hoitajien ja Nupolin muiden työntekijöiden kanssa on ollut erittäin hyvää ja tiivistä”. Hän kertoo, että työntekijät seuraavat potilaan hoidon edistymistä aktiivisesti potilastietojärjestelmän viestien avulla. Välillä potilaan oma työntekijä on ollut mukana myös lääkärin vastaanotolla ja tämän Essi on kokenut todella hyödylliseksi.

Pitkillä vastaanotoilla enemmän aikaa potilaille

Espoossa MTP:n vastaanottokäynnit kestävät tunnin. Tätä Essi kiittelee. ”On hyvä, kun potilaalle on enemmän aikaa. Terveysaseman lyhyemmillä vastaanotoilla tuli harvoin keskustelua laajemmin päihteiden käytöstä, jos potilas ei sitä itse tuonut esille.” Tällä hetkellä suurin osa Tuomisen potilaista on aikuisia mielenterveys- ja päihdepotilaita. ”Joku on saattanut hoitaa masennustaan alkoholilla tai muilla päihteillä ja kun vyyhtiä pääsee jostain kohdasta purkamaan, potilaan tilanne ja vointi saattaa kohentua paljonkin. Tällaiset onnistumiset ovat ehdottomasti työssä parasta.” hän kertoo.

Riihimäki ja Tuominen ovat molemmat sitä mieltä, että mielenterveys- ja päihdeosaaminen on hyödyksi melkein missä vain. ”Meillä oppii alan koko kirjon monipuolisesti laidasta laitaan.” sanoo Riihimäki. Tuominen puolestaan on tyytyväinen siihen, että oppimansa perusteella hän osaa jatkossa ottaa esimerkiksi päihdeasioita esille myös terveysaseman vastaanotolla. ”Tämä on ollut todella tärkeä jakso ja olen saanut paljon varmuutta mielenterveys- ja päihdepotilaiden hoitoon.”

Webinaari ke 25.11. klo 14-16: 1. Päihteitä käyttävän nuoren hoito: miten, missä ja milloin? 2. Uupunut lääkäri

Espoon terveyspalvelujen ja HUS akuutin järjestämässä webinaarissa keskustellaan tämän hetken haasteista terveydenhuollossa.

Aikataulu:
klo 14.00-14.20 Tilaisuuden avaus
Espoon ylilääkäri Anu Mustakari ja HUS akuutin osastonylilääkäri Emil Heinäaho

klo 14.20-15.00 Päihteitä käyttävän nuoren hoito: Miten, missä, milloin?
Mitä tehdä, kun vastaanotolla tai päivystyksessä on päihtynyt nuori? Luennolla opit nuorten päihteiden käytön erityispiirteitä ja epidemiologiaa sekä päihdehäiriöiden diagnostiikkaa, tunnistamista ja hoitoa
LKT, ylilääkäri, A-Klinikka Oy ja THL Margareeta Häkkinen

klo 15.00-15.40 Kun auttajan mieli särkyy – lääkärin mielenterveyden haasteet
Poikkeusolot ja pandemia ovat kuormittaneet terveydenhuollon ammattilaisten mieltä vielä aiempaakin enemmän. Kerron omasta elämästäni masennuksen ja työuupumuksen kanssa. Miten voisimme muuttaa terveydenhuollon työympäristöä mielenterveyden kannalta kestävämpään suuntaan?
LL, somevaikuttaja Anni Saukkola

klo 15.40-16.00 Loppukeskustelu ja chat-kysymysten läpikäynti

Ilmoittaudu mukaan täällä: https://dclive.fi/register/Espoo/MTPwebinaari

Webinaarissa ovat puhujina Margareeta Häkkinen ja Anni Saukkola.

Espoon kaupunki

Espoo on yli 280 000 ihmisen kotikaupunki. Suomen toiseksi suurimpana kaupunkina Espoo on elävä, kasvava, kehittyvä ja viihtyisä asuinpaikka. Espoossa yhdistyvät huippuosaaminen, monipuolinen luonto, viihtyisät ja turvalliset asuinalueet, monipuoliset palvelut, hyvät liikenneyhteydet, hyvin hoidetut viher- ja ulkoilualueet, hyvät koulutusmahdollisuudet, laajat kulttuuripalvelut ja monet muut hyvinvoinnille tärkeät asiat.

Tarjoamme kannustavan työympäristön, jossa on erinomaiset mahdollisuudet työskennellä ja kehittyä. Muita työsuhde-etujamme ovat mm. tuettu ruokailu, työsuhdematkalippu, maksuton uinti sekä Sportti- ja Kulttuuripassi. Tervetuloa kehittymään maan parhaiden osaajien joukossa. Espoon kaupunki on savuton työpaikka!