Kolme syytä miksi Suomi on paras maa kehittää potilastietojärjestelmiä

Kaupallinen yhteistyö

Julkaistu 14.04.2023
Kirjoittaja CGI

Potilastietojärjestelmät herättävät paljon keskustelua. Yhdet uskovat korkean riskin tee-se-itse-kehittämiseen, toiset Amerikan ihmeisiin. Todellisuudessa parhaat ratkaisut löytyvät ääripäiden välistä.

Edustamani CGI on usean tunnetun sote-IT-järjestelmän kehittäjä, keihäänkärkenämme OMNI360. Tässä muutama syy, miksi kansainvälinen yhtiömme on valinnut juuri Suomen sote-IT:n osaamiskeskuksensa kotipesäksi.

Suomi on edelläkävijä

Suomi on edelläkävijä monissa digitaalisissa palveluissa – myös terveydenhuollossa. Esimerkiksi potilastiedot ovat olleet digitaalisessa muodossa jo vuosikymmeniä. Tällä hetkellä valjastetaan tekoälyä.

Palvelutuotantomme ytimessä on hoidon saatavuuden, laadun ja vaikuttavuuden optimointi. Arjessa on paljon hyviä käytäntöjä, jotka varmistavat kirjaimellisesti elintärkeän informaation kirjaamisen ja välittymisen hoitotyössä eteenpäin.

Kansallisia erityispiirteitä ei voi jättää huomioimatta, kun kehitetään tietojärjestelmiä. Nämä huomioiva järjestelmäkehitys mahdollistaa sekä vaikuttavan että tehokkaan palvelutuotannon.

Yhteistyö yliopistosairaaloiden kanssa

Jotta kansalliset tarpeet tulevat huomioiduksi hyvin, se edellyttää välitöntä ja sujuvaa yhteistyötä erityisesti yliopistosairaaloiden kanssa.

Varsinkin Turun, Tampereen ja Kuopion yliopistollisten sairaaloiden rooli soten digitaalisen kehittämisen ajureina on merkittävä. Näiden kanssa tehtävän yhteiskehittämisen avulla järjestelmät, kuten OMNI360, on kehitetty suomalaiseen terveydenhuoltoon.

HUS puolestaan on ollut edellä kävijä uusien innovaatioiden ajurina. Esimerkiksi HUSin käynnistämässä CleverHealth Network -ekosysteemissä on syntynyt useita maailmanluokan innovaatioita.

Yhteistoiminta ja jatkuva dialogi ohjaavat suoraan, mitä kehitystyössä painotetaan. Tarpeisiin ja toiveisiin vastaamisen lisäksi rikastamme kokonaisuutta innovaatioilla ja parhailla käytännöillä, joita tuomme muilta toimialoilta ja kansainvälisistä verkostoistamme.

Ratkaisuhakuinen ammattikulttuuri

Ihmiset ja heidän yhteistyökykynsä ratkaisee, onko organisaatioiden välisen yhteistyön lopputulos menestys vai erehdys. Yhteistyön jokapäiväisen sujuvuuden varmistamiseksi CGI:n tuotekehitysyksiköt sijaitsevat asiakkaiden lähellä mm. Turussa, Tampereella, Helsingissä ja Oulussa. Yhteistoimintaa helpottaa myös se, että kehitystyöhön osallistuu arjen vaatimukset tuntevia lääkäreitä ja hoitajia.

Nyt kun sote-uudistuksen tekeminen vasta todella alkaa, asiantunteva IT-hankintaosaaminen on tärkeämpää kuin koskaan. On tärkeää ymmärtää, ettei asiakas- ja potilastietojärjestelmien tuottaminen kansallisiin tarpeisiin onnistu ilman riittäviä paikallisia resursseja ja asiantuntemusta. Tästä syystä meilläkin on Suomessa yli 400 asiantuntijaa – vain Suomen sote-IT-tarpeisiin vastaamassa.

Kimmo Alaniska, johtaja, sote-IT-ratkaisut, CGI

Tutustu myös näihin: