KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: TEKES

Visa Honkanen: tekoäly terveydenhuoltoon – sanoista tekoihin

 • 9.10.2017 08:00

Visa Honkanen / Tekes

 

 

Hyödyntämällä informaatioteknologiaa ja uusia matemaattisia menetelmiä hyvin, meillä on mahdollisuus tehdä potilaiden ja kansalaisten hyväksi hienoja ja hyödyllisiä asioita. Esimerkiksi tekoäly koneoppimisineen on käytössä jo monella elämänalueella, ja tekee vahvasti tuloaan myös terveydenhuoltoon. HUS:ssa kehitetään parasta aikaa muun muassa pienten keskosten hoitoa tekoälyn avulla. Lisäksi meneillään on lukuisia tekoälyä tutkivia projekteja. Olemme jo oppineet seuraavat asiat:

 1. Kehitystyössä on välttämätöntä saattaa yhteen kyseisen terveysongelman parhaat asiantuntijat, tietotekniikan osaajat ja analyysien taitajat.
 2. Ryhmässä pitää olla vahva kokemus ja kyvyt tehdä tieteellistä tutkimusta, sillä siitä terveydenhuollon tekoälyn kehittämisessä on kysymys.
 3. Eri asiantuntijoiden täytyy tehdä töitä yhdessä niin kauan, että he oppivat todella ymmärtämään toistensa osaamisalueita.
 4. Dataa - ja laadukasta sellaista - tarvitaan todella paljon ja ennen kaikkea käyttökelpoisessa muodossa. Esimerkiksi keskostutkimuksessa meillä oli käytössä satoja miljoonia datapisteitä, muun muassa 37 miljoonaa happipitoisuusmittausta.

Suomessa on kaikki ylläkuvatut kyvykkyydet. Kun ne saadaan yhteen, meillä on mahdollisuus maailmanluokan innovaatioihin, jotka auttavat potilaita ja synnyttävät menestyksellisiä vientituotteita. Innovaatio kun on edelleen 99 % perspiraatiota ja 1 % inspiraatiota.

Jotta voimme päästä sanoista tekoihin, olemme perustaneet CleverHealth Network -ekosysteemin, jossa Suomessa toimivat huippuluokan yritykset yhdessä HUS:n kanssa ja Tekesin tuella kehittävät terveydenhuoltoon uusia tiedon jalostukseen pohjaavia hoitoja. Nämä auttavat suomalaisia potilaita ja samalla saadaan Suomen terveysteknologian vienti aivan uuteen vauhtiin. Mukana on tällä hetkellä 14 yritystä, ja yhteistyö kansainvälisten huippukliinikoidemme ja yritysten välillä on jo alkanut. Vähintään yhtä tärkeä tavoite on, että CleverHealth Networkista muodostuisi ympäristö, jossa myös yritykset löytäisivät toisensa heitä itseään ja kansakuntaa hyödyttävällä tavalla.

Johtoajatuksena on avoin yhteisö, johon uudet tulijat ovat tervetulleita sitä mukaa kun projektit etenevät. Kyseessä ei ole kauppapaikka, vaan yhteisen kehittämistyön verkosto. Teknisesti HUS:n yhdessä Sitran kanssa rakentama tietoallas tulee tarjoamaan suurten tietomassojen jalostukseen pohjautuville kehityshankkeille erinomaiset edellytykset. Tällainen yhteistyö vaatii kuitenkin onnistuakseen kaikilta osapuolilta luottamusta ja valmiutta investoida niin henkistä kuin aineellista pääomaa.

Visa Honkanen, LT, dosentti, kehittämisjohtaja, HUS Kuntayhtymä

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kenen vastuulla on ajoterveyden arvioiminen?

Kuljettajien terveys on asia, joka ei kosketa pelkästään ikääntyvää väestönosaa. Se koskettaa eri-ikäisiä kuljettajia, heidän lähiomaisiaan, poliiseja ja lääkäreitä. Kun rajapinta on niin laaja, kenellä on viimekädessä vastuu ihmisen ajoterveydestä ja sen arvioinnista? Miten ajoterveysasioiden käsittelyä voisi helpottaa? Liikenneturva kerää lääkäreiden kokemuksia ajoterveyden arvioinneista. Vastaa ja vaikuta.

 • 28.12.2017 08:00

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.

Elina Heino elina.heino@mediuutiset.fi

Ruotsi sitoi etälääkärien käsiä

Ruotsissa tehtiin kansallinen suositus sille, mitä infektiotauteja ei sovi diagnosoida ja lääkitä antibiooteilla etälääkärin vastaan­otolla. Oliko se tarpeen?

 • 9.2.

Nina Airisto

Työterveyshuolto etsii paikkaansa

Vaikka tekeillä olevat lakimuutokset eivät kosketa työterveysjärjestelmää, työterveyshuolto on sote-uudistuksessa merkittävä tekijä.

 • 2.2.

PÄÄTOIMITTAJALTA

Psykiatrien äärimmäisen vaikea tehtävä

Kaikki lääkärit ovat vallankäyttäjiä suhteessa potilaisiin, kun he diagnosoivat sairauksia ja ohjaavat potilaita jatkohoitoon, kirjoittaa päätoimittaja Anna Niemelä.

 • 16.2. 10:53

KOLUMNI

Tiimalasin sietämätön keveys

Millaista lääkärin työ olisi, jos se riisuttaisiin turhasta sälästä? Siirtyisikö aika potilaille, heidän kuuntelemiselleen, kysyy kolumnissaan endokrinologi Helena Miettinen.

 • 16.2. 10:52

TOIMITUKSELTA

Tekoäly, etsi paras lääke

Toivottavasti yritys ja erehdys pian vaihtuvat varmuudeksi tekoälyn, geenitestauksen ja tietoaltaiden avulla, kirjoittaa toimituspäällikkö Erpo Pakkala.

 • 16.2. 10:52

Parantola

Marjukka Myllärniemi 2017