KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: TEKES

Sisulla ja rohkeudella

  • 18.4.2017 12:01

Mirja Kaarlela / Tekes

 

Nykyisten suomalaisten terveys- ja hyvinvointialan saavutusten juuret ulottuvat liki sadan vuoden taakse. Ensimmäiset neuvolat perustettiin Arvo Ylpön aloitteesta 1920-luvulla. Ylppö oli myös vaikuttaja laajemminkin suomalaisessa lääketieteen ja talouselämän kehityksessä toimien mm. tänä vuonna 100 vuotta täyttävän Orionin johtokunnassa. Tuomas Vohlonen puolestaan keksi nestetäytteisen kompassin massatuotantomenetelmän 1936 ja näin syntyi Suunto, yksi maailman innovatiivisimmista urheilukellojen valmistajista.

Tänä päivänä Suomen terveysteknologian viennin arvo nousee jo 2 miljardiin euroon, ollen nopeimmin kasvava korkean teknologian vientiala. Ei ole sattumaa, että terveysteknologian viennin trendi on edelleen vakaasti kasvava ja odotukset koko hyvinvoinnin ja terveyden sektorin tulevaisuutta kohtaan ovat korkealla. Terveysalan kasvustrategian tiekartassa 2016–2018 todetaan, ettei terveysalan viime vuosien viennin ja tutkimusinvestointien kasvu ole sattumaa. Panostuksia ja investointeja on tietoisesti ja pitkäjänteisesti ohjattu koulutukseen ja tutkimukseen sekä yritysten innovaatiovetoiseen kasvuun ja uudistumiseen.

Jo Ylpön ajoista jatkunut vakaaseen, toimivaan ja luotettavaan osaamispohjaan panostaminen on luonut kivijalan, jolle Suomen hyvinvoinnin ja terveyden seuraavat 100 innovaatiota on helppo rakentaa. Digitaalisuuden mukanaan tuomat kaikki uudet teknologiset mahdollisuudet eivät kuitenkaan anna meille aikaa odottaa.

Meillä tulee nyt olla ylppömäistä käytännön uskoa yhdistää vakaa sisulla ja rohkeudella rakennettu osaamisemme ja tutkimuksemme kaikkialla läsnä olevaan teknologiaan. Ennakointitietojen mukaan olemme viimeiset kaksi vuotta nähneet vasta vilauksia esim. tekoälyn, lisätyn todellisuuden ja virtuaalitodellisuuden mahdollisuuksista: virtuaalilääkäri, pillerikamera, 3D-tulostettu lääke. Seuraavien 5+ vuoden aikana tulemme näkemään todelliset läpimurrot. Nämä läpimurrot tulevat haastamaan suomalaisia yrityksiä pysymään koko ajan innovaatiotoiminnan kärjessä ja vahvistamaan tutkimuksen avulla vaikuttavuuttaan.

Tämän kaiken innovoinnin keskellä on aina kuitenkin ihminen. Sinä ja minä. Vain harva meistä on vielä löytänyt omaa biohakkeriaan. Vain harva meistä osaa kuvitella, mistä osatekijöistä hyvinvointimme ja terveytemme muodostuu muutamien vuosien kuluttua, kun elämme hyvinvointiamme ja terveyttämme ennakoivassa ja edistävässä ympäristössä. Kodissamme jääkaapit, työmatkalla autot, vapaa-ajalla kuntosalit ja lopulta koko asuinympäristömme pitävät meistä huolta mitaten, analysoiden ja suositellen. Julkisen ja yksityisen tiedon käytön ja hyödyntämisen rajat hämärtyvät ja haastavat ajatteluamme ja käyttäytymistämme. Avoimuus ja kuluttajakeskeisyys tulevat valtaamaan yhä vaikuttavampaa ja määräävämpää roolia hyvinvoinnin ja terveyden sektorilla. Vaikuttavimmat ja laajavaikutteisimmat hyvinvoinnin ja terveyden innovaatiot tulevat olemaan yksilöllisiä, ihmisystävällisiä, täsmällisiä ja ennakoivia. Juuri sitä mitä sinä ja minä tarvitsemme, juuri silloin kun sen tarvitsemme.

Team Finlandissa haluamme kompassimme osoittavan tulevaisuuteen, kun suuntaamme palvelujamme ja rahoitustamme hyvinvoinnin ja terveyden innovaatioihin.  Sisulla vedämme yhtä köyttä, tunnistamme vahvuutemme, olemme rohkeasti näyttämässä tietä. Yhdessä asiakkaidemme kanssa muodostamme maailman parhaan ekosysteemin, jolla edistämme meidän kaikkien hyvinvointia ja terveyttä. 

Mirja Kaarlela
Terveys ja hyvinvointiteemasta vastaava johtaja
Tekes

Tervetuloa keskustelemaan Team Finlandin tarjonnasta Mediuutisten Terveysalan tutkimus- ja innovaatiopanostukset –tilaisuuteen 15.6.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kenen vastuulla on ajoterveyden arvioiminen?

Kuljettajien terveys on asia, joka ei kosketa pelkästään ikääntyvää väestönosaa. Se koskettaa eri-ikäisiä kuljettajia, heidän lähiomaisiaan, poliiseja ja lääkäreitä. Kun rajapinta on niin laaja, kenellä on viimekädessä vastuu ihmisen ajoterveydestä ja sen arvioinnista? Miten ajoterveysasioiden käsittelyä voisi helpottaa? Liikenneturva kerää lääkäreiden kokemuksia ajoterveyden arvioinneista. Vastaa ja vaikuta.

  • 28.12.2017 08:00

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.

Elina Heino elina.heino@mediuutiset.fi

Ruotsi sitoi etälääkärien käsiä

Ruotsissa tehtiin kansallinen suositus sille, mitä infektiotauteja ei sovi diagnosoida ja lääkitä antibiooteilla etälääkärin vastaan­otolla. Oliko se tarpeen?

  • 9.2.

Nina Airisto

Työterveyshuolto etsii paikkaansa

Vaikka tekeillä olevat lakimuutokset eivät kosketa työterveysjärjestelmää, työterveyshuolto on sote-uudistuksessa merkittävä tekijä.

  • 2.2.

PÄÄTOIMITTAJALTA

Psykiatrien äärimmäisen vaikea tehtävä

Kaikki lääkärit ovat vallankäyttäjiä suhteessa potilaisiin, kun he diagnosoivat sairauksia ja ohjaavat potilaita jatkohoitoon, kirjoittaa päätoimittaja Anna Niemelä.

  • 16.2. 10:53

KOLUMNI

Tiimalasin sietämätön keveys

Millaista lääkärin työ olisi, jos se riisuttaisiin turhasta sälästä? Siirtyisikö aika potilaille, heidän kuuntelemiselleen, kysyy kolumnissaan endokrinologi Helena Miettinen.

  • 16.2. 10:52

TOIMITUKSELTA

Tekoäly, etsi paras lääke

Toivottavasti yritys ja erehdys pian vaihtuvat varmuudeksi tekoälyn, geenitestauksen ja tietoaltaiden avulla, kirjoittaa toimituspäällikkö Erpo Pakkala.

  • 16.2. 10:52

Parantola

Marjukka Myllärniemi 2017