BENECOL KUMPPANIBLOGI

Lääkärini sanoi Benecolin olevan humpuukia

  • 3.4.2014 09:45

Marja Vakkuri

"Viimeisimmässä mittauksessa kolesteroliarvoni olivat koholla. Lääkäri kirjoitti reseptin ja kehotti aloittamaan kolesterolilääkityksen. Ehdotin Benecol-tuotteiden käyttöä. Siihen hän totesi niiden olevan humpuukia, jonka tehoa ei ole osoitettu. Mitä te tähän sanotte? En haluaisi aloittaa lääkkeiden käyttöä."

Tällaisen viestin lähetti 56-vuotias mies kuluttajapalveluumme. Niinpä niin. Mitäpä tähän vastaisi? Terveellinen ruokavalio ja elämäntavat ovat dyslipidemioiden hoidon perusta. Käypä hoito -suosituksessa todetaan, että elämäntapamuutosten onnistumisen edellytys on potilaan hyvä motivaatio. Se kysymyksen lähettäneellä miehellä tuntuisi olevan kunnossa.

Potilaalle kehotetaan antamaan tietoa sopivista hoitomahdollisuuksista ja neuvottelemaan yhdessä, mitkä vaihtoehdot hänen tapauksessaan tulevat kysymykseen. Tämä osuus on vastaanotolla ehkä sivuutettu, mutta ei ole ensimmäinen kerta, kun huomaan työssäni terveydenhuollon kiireen ja resurssipulan. Välillä on pohdittu meihin yhteyttä ottaneen henkilön kanssa, mitä tarkoitetaan ennen tutkimuksia määrätyllä tyhjennysruokavaliolla. Saako syödä vehnänalkioita vai ei? Tai on mietitty vasta diagnoosin saaneen keliaakikon kanssa, mitä voisi syödä sen kuukauden aikana, kun odottaa aikaa ravitsemusterapeutin ohjaukseen.

Yhdestä asiasta olen eri mieltä lääkärin kanssa. Benecol ei ole humpuukia. Benecol-tuotteiden sisältämän kasvistanolin teho on osoitettu yli 70 kliinisessä tutkimuksessa. Kasvistanolit pienentävät seerumin LDL-kolesterolipitoisuutta keskimäärin kymmenen prosenttia. Tämä todetaan myös dyslipidemioiden Käypä hoito -suosituksissa. Kaikkein tehokkain, lähes lääkkeiden tasoinen, vaikutus saadaan yhdistämällä kasvistanolia sisältävät tuotteet muutenkin sydänystävälliseen ruokavalioon.

Benecol-tuotteiden pakkausmerkinnöissä kehotetaan keskustelemaan lääkärin kanssa, jos käytössä on kolesterolilääkitys. Tämä merkintä ei tarkoita sitä, että tuotteiden käytöstä olisi haittaa lääkityksen yhteydessä. Päinvastoin. Kun kasvistanoli yhdistetään statiiniin, saadaan tehokas yhteisvaikutus, joka on teholtaan suurempi kuin statiiniannoksen kaksinkertaistaminen.

Mitä siis vastasin kysyjälle? Kerroin, mihin Benecol-tuotteiden sisältämän kasvistanolin teho perustuu ja että tutkimusten mukaan se alentaa kolesteroliarvoja keskimäärin kymmenen prosenttia. Korostin myös, että lääkäri tietää parhaiten potilaan kokonaistilanteen. Jos lääke on määrätty, sen käytölle on myös peruste. Siitä olimme kaikki yksimielisiä, että kohonneiden kolesteroliarvojen alentamisesta on hyötyä terveydelle.

Kirjoittaja on laillistettu ravitsemusterapeutti ja toimii Raisio-konsernissa tuote- ja ravitsemusasiantuntijana. Hän on viisihenkisen perheen äiti, joka vapaa-ajallaan aktiivisen penkkiurheilun lomassa yrittää muistaa liikkua myös itse.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kenen vastuulla on ajoterveyden arvioiminen?

Kuljettajien terveys on asia, joka ei kosketa pelkästään ikääntyvää väestönosaa. Se koskettaa eri-ikäisiä kuljettajia, heidän lähiomaisiaan, poliiseja ja lääkäreitä. Kun rajapinta on niin laaja, kenellä on viimekädessä vastuu ihmisen ajoterveydestä ja sen arvioinnista? Miten ajoterveysasioiden käsittelyä voisi helpottaa? Liikenneturva kerää lääkäreiden kokemuksia ajoterveyden arvioinneista. Vastaa ja vaikuta.

  • 28.12.2017 08:00

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.

Uutinen

Tiina Aisla tiina.aisla@mediuutiset.fi

Genetiikka mullistaa epilepsian hoidon

Kehitteillä olevan geenipaneelin avulla potilas voi saada yksilöllistä ja nopeaa hoitoa vaikeaan epilepsiaan.

  • 16.2.

PÄÄTOIMITTAJALTA

Psykiatrien äärimmäisen vaikea tehtävä

Kaikki lääkärit ovat vallankäyttäjiä suhteessa potilaisiin, kun he diagnosoivat sairauksia ja ohjaavat potilaita jatkohoitoon, kirjoittaa päätoimittaja Anna Niemelä.

  • 16.2. 10:53

KOLUMNI

Tiimalasin sietämätön keveys

Millaista lääkärin työ olisi, jos se riisuttaisiin turhasta sälästä? Siirtyisikö aika potilaille, heidän kuuntelemiselleen, kysyy kolumnissaan endokrinologi Helena Miettinen.

  • 16.2. 10:52

TOIMITUKSELTA

Tekoäly, etsi paras lääke

Toivottavasti yritys ja erehdys pian vaihtuvat varmuudeksi tekoälyn, geenitestauksen ja tietoaltaiden avulla, kirjoittaa toimituspäällikkö Erpo Pakkala.

  • 16.2. 10:52

Parantola

Marjukka Myllärniemi 2017