ILMOITUS: BENECOL KUMPPANIBLOGI

Kyllä! Juuri sinä onnistut!

  • 16.10.2014 07:14

Hanna Partanen

Valitettavasti moni laihduttaja lihoo takaisin korkojen kera. Syy on huonossa tavassa pudottaa painoa. Muutosten tulisi olla alussa helppoja.

Tutkimusnäyttö puhuu karua kieltä: suurin osa laihduttajista lihoo takaisin lähtöpainoonsa ja usein saa muutaman kilon ”bonusta”. Vastaanotollani olen tavannut useamman niin sanotun ikuisen laihduttajan. Hän on kokeillut pussikeittokuureja, karppausta, painonvartijoita ja kaalisoppakuuria välillä onnistuen, mutta usein hetken innostuksen jälkeen masentuen.

Ohjaustyössä on tärkeää muistuttaa, että asiakas ei ole huono laihduttaja, vaan hänen kokeilemansa tavat ovat olleet huonoja tai hänelle sopimattomia. Historia opettaa, joten kannattaa käydä aikaisemmat laihdutuskuurit ja dieettikokeilut läpi ja pohtia lihomisen syitä.

Kun ihminen tulee vastaanotolleni, hän ei saa haluamaansa. Yleensä toive on jokin ruokalista, jota asiakas noudattaa ja jolla paino tippuu vähintään kilon viikossa. Sitten alkaakin minun työni perustella, miksi kannattaa nyt tehdä toisin. Voin vedota tutkimusnäyttöön: Mitä hitaammin paino tippuu, sen pysyvämmin se on poissa. Kaikki muutokset ovat matka muutoksen polulla – pikkuhiljaa pikavoittoja lunastamatta. Kerron usein muista asiakkaista anonyymisti esimerkkejä, kun jo 5-7 kilon pudotus on vaikuttanut kolesteroliarvoihin tai verensokerit ovat tasaantuneet puolessa vuodessa. Arjen muutokset ovat loppupeleissä olleet melko pieniä ja tuntuneet helpoilta.

On tärkeää, että ihmiset kuulevat myös onnistumistarinoita! Usein kysynkin onnistuneilta asiakkailtani, saanko käyttää heitä malliesimerkkeinä. Kaikki ovat suostuneet. Onnistuminen lisää onnistumista! Siksi pienet, alussa helpot muutokset luovat onnistumisen mahdollisuuden ja saavat parhaimmillaan aikaan oikean lumipalloefektin.

Joskus elämässä on mutkia matkassa eikä tavoitteemme esimerkiksi välipalan syömisestä tai pikaruokaketjun ohittamisesta ole onnistunut. Tuolloin kysyn asiakkaalta itseltään, mikä muutos onnistuisi 100-prosenttisen varmasti, vaikka nyt elämässä on muuten hektistä. Se voi olla vaikkapa hampurilaisateriassa ranskalaisten vaihtaminen lisukesalaattiin tai miniporkkanoihin.

Tällä muutoksella aloitti eräs asiakkaani, joka vajaassa kahdessa vuodessa pudotti 40 kiloa. Motivaatiota ei aluksi juuri ollut. Jälkikäteen sain kuulla, että juuri se ensimmäinen tapaaminen oli ollut tärkein. Alle 30-vuotiaalla naisella olivat jo kolesterolit sekä sokerit koholla, ja painoakin oli kertynyt 117 kg. Pyysin häntä miettimään edes kaksi pientä muutosta, jotka pitkällä tähtäimellä vaikuttaisivat painoon ja laboratorio-arvoihin. Lukko aukesi ja hän huomasi, että muutokset eivät olleetkaan kovin vaikeita. Mikä tärkeintä, minä uskoin, että hän pystyy siihen! Sanoin sen myös hänelle ääneen. Se oli ollut yksi ratkaiseva tekijä, että muutos oli tullut mahdolliseksi.

Vaikka laihdutushistoria olisi värikäs, ammattilaisen tehtävä on luoda positiivisen tekemisen meininki, coachata sekä tukea ja ennen kaikkea uskoa onnistumiseen ja sanoa se myös ääneen. Vaikkapa viimeisenä asiana, kun asiakas on ovella jo lähdössä. ”Kyllä! Sinä olet yksi onnistujista!” Kokeilkaapa!

Kirjoittaja on laillistettu ravitsemusterapeutti ja yrittäjä, joka kiertää ympäri Suomea luennoimassa sekä kouluttamassa. Lisäksi hän pitää ravitsemusterapian vastaanottoa pääkaupunkiseudulla Terveystalossa.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kenen vastuulla on ajoterveyden arvioiminen?

Kuljettajien terveys on asia, joka ei kosketa pelkästään ikääntyvää väestönosaa. Se koskettaa eri-ikäisiä kuljettajia, heidän lähiomaisiaan, poliiseja ja lääkäreitä. Kun rajapinta on niin laaja, kenellä on viimekädessä vastuu ihmisen ajoterveydestä ja sen arvioinnista? Miten ajoterveysasioiden käsittelyä voisi helpottaa? Liikenneturva kerää lääkäreiden kokemuksia ajoterveyden arvioinneista. Vastaa ja vaikuta.

  • 28.12.2017 08:00

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.

Uutinen

Tiina Aisla tiina.aisla@mediuutiset.fi

Genetiikka mullistaa epilepsian hoidon

Kehitteillä olevan geenipaneelin avulla potilas voi saada yksilöllistä ja nopeaa hoitoa vaikeaan epilepsiaan.

  • 16.2.

PÄÄTOIMITTAJALTA

Psykiatrien äärimmäisen vaikea tehtävä

Kaikki lääkärit ovat vallankäyttäjiä suhteessa potilaisiin, kun he diagnosoivat sairauksia ja ohjaavat potilaita jatkohoitoon, kirjoittaa päätoimittaja Anna Niemelä.

  • 16.2. 10:53

KOLUMNI

Tiimalasin sietämätön keveys

Millaista lääkärin työ olisi, jos se riisuttaisiin turhasta sälästä? Siirtyisikö aika potilaille, heidän kuuntelemiselleen, kysyy kolumnissaan endokrinologi Helena Miettinen.

  • 16.2. 10:52

TOIMITUKSELTA

Tekoäly, etsi paras lääke

Toivottavasti yritys ja erehdys pian vaihtuvat varmuudeksi tekoälyn, geenitestauksen ja tietoaltaiden avulla, kirjoittaa toimituspäällikkö Erpo Pakkala.

  • 16.2. 10:52

Parantola

Marjukka Myllärniemi 2017