BENECOL KUMPPANIBLOGI

Kokonaisuus ratkaisee, eivät yksityiskohdat

  • 17.4.2014 08:16

Fogelholm Mikael

Kannattaako leivälle laittaa margariinia voin sijasta? Onko liha epäterveellistä? Onko rypsiöljy parempaa kuin oliiviöljy? Ruokavalion yksityiskohdat kiinnostavat kuluttajia – ja usein myös ravitsemustieteen tutkijoita. Ravitsemustieteessä on haluttu pureutua yhä osiin, koko ruokavaliosta ruoka-aineryhmiin ja sieltä yksittäisiin elintarvikkeisiin. Rasvan kokonaissaannista kiinnostus suuntautui vertaamaan tyydyttyneitä ja tyydyttymättömiä, mutta nyt halutaan ymmärtää yksittäisten rasvahappojen ja niiden ketjujen pituuden merkitystä terveydelle.

Ravitsemussuosituksissa ei kuitenkaan ole väitetty, että yksityiskohdat ovat kokonaisuutta tärkeämpiä. Päinvastoin. Suositusten mukaan terveyttä edistävän ja ylläpitävän ruokavalion tunnusmerkkejä ovat runsas vihannesten hedelmien ja marjojen käyttö, runsas kalan käyttö, paljon kasviöljyjä, paljon täysjyväviljaa, sekä niukemmin lihaa, lihavalmisteita, sokeroituja ruokia ja juomia, ja myös niukasti suolaa. Koskaan ei ole esitetty, että ihmisen ja väestön terveys parani yhtä ainoaa asiaa muuttamalla.

Miksi yksityiskohtiin tuijottaminen voi johtaa harhaan? Ensiksikin jokin yksittäinen ravintoaine voi kertoa paljon muusta kuin siitä itsestään. Ravintokuitu on hyvä esimerkki. Suuri ruokavalion kuitumäärä ennustaa pitkällä aikavälillä hyvää terveyttä. Tämä voi johtua kuidusta itsestään, sen vaikutuksista suoliston mikrobeihin tai vaikkapa kolesterolin imeytymiseen ja erittymiseen. Mutta ruoassa on paljon muutakin kuin ravintoaineita, esimerkiksi runsaasti kuitua sisältävissä elintarvikkeissa on hapettumisenestoaineita, kuten flavonoideja. Niinpä on ihan mahdollista, että kuidun myönteinen yhteys terveyteen kertoo enemmän kuitupitoisen ruokavalion terveellisyydestä – ei suoraan kuidusta itsestään.

Ruokavaliossa monet asiat liittyvät toisiinsa. Esimerkiksi usein runsaaseen lihan käyttöön liittyy vähäinen kasvisten käyttö. Väestötutkimuksissa runsaasti lihaa syövien terveys näyttää huonommalta verrattuna vähän lihaa syöviin. Tämä voi tietysti johtua siitä, että lihassa itsessään on jotain epäterveellistä. Toisaalta on ihan yhtä mahdollista, että lihan runsas käyttö vain kertoo jostain muusta epäterveellisestä, jonka aiheuttamaa harhaa ei tutkimuksissa tilastotieteellisin menetelminkään saada poistettua.

Viimeiseksi pitää mainita ehkä tärkein syy, miksi meidän ei pidä olla liian kiinnostuneita yksityiskohdista: on epätodennäköistä, että yksi ainoa asia isossa ruokavalion kokonaisuudessa edes teoriassa voisi vaikuttaa terveyteen. Kun ihmisille on tutkimuksissa annettu pisteitä sen mukaan, kuinka hyvin he noudattavat ruokavaliosuosituksia, korkeammat pisteet ennustavat johdonmukaisesti parempaa terveyttä. Mutta jos pisteet jakautuvat vaikka yhdestä kymmeneen, ei täysi kymppi ole merkitsevästi parempi kuin kahdeksikko. Terveyden edistämiseksi ei tarvitse syödä ”täydellistä ruokavaliota”, jossa joka ikinen yksityiskohta on kunnossa. Voimme itse asiassa kohta kohdalta haastaa ravitsemussuositukset, jos haluamme. Kokonaisuuden haastaminen sen sijaan on vaikeaa.

Mutta kannattaako margariinia laittaa leivälle voin sijaan? Terveelliseen ruokavalioon kuuluu paljon kasviöljyjä ja tällä perusteella suosituksissa kehotetaan käyttämään margariinia. Mutta jos kaikki muut asiat ruokavaliossa ovat kunnossa, voi leivän päälle varmaan laittaa ihan mitä huvittaa.

Pohjoismaisten ravitsemussuositusten yhteydessä laadittuja systemaattisia katsauksia, jotka julkaistiin Food & Nutrition Research -lehdessä (kaikki avoimesti saatavissa):

Kuitu ja glykemiaindeksi

Proteiini

Pääkirjoitus suosituksista

Ruoka, ravintoaineet ja lihavuus

Ruoka-aineet pohjoismaisessa ruokavaliossa

Ruokakäyttäytyminen ja ruokavaliot

Sokeri

Täysjyvävilja

Kirjoittaja on toiminut ravitsemustieteen professorina Helsingin yliopistossa vuodesta 2011. Hän on erityisen kiinnostunut ruokavalion ja liikunnan merkityksestä lihavuuden ja sen liitännäissairauksien ehkäisyssä. Vapaa-ajallaan (mikä se on?) Mikael juoksee, suunnistaa, pyöräilee maantiellä ja maastossa sekä soittaa pianoa ja ulkoiluttaa koiraa.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kenen vastuulla on ajoterveyden arvioiminen?

Kuljettajien terveys on asia, joka ei kosketa pelkästään ikääntyvää väestönosaa. Se koskettaa eri-ikäisiä kuljettajia, heidän lähiomaisiaan, poliiseja ja lääkäreitä. Kun rajapinta on niin laaja, kenellä on viimekädessä vastuu ihmisen ajoterveydestä ja sen arvioinnista? Miten ajoterveysasioiden käsittelyä voisi helpottaa? Liikenneturva kerää lääkäreiden kokemuksia ajoterveyden arvioinneista. Vastaa ja vaikuta.

  • 28.12.2017 08:00

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.

Uutinen

Tiina Aisla tiina.aisla@mediuutiset.fi

Genetiikka mullistaa epilepsian hoidon

Kehitteillä olevan geenipaneelin avulla potilas voi saada yksilöllistä ja nopeaa hoitoa vaikeaan epilepsiaan.

  • 16.2.

PÄÄTOIMITTAJALTA

Psykiatrien äärimmäisen vaikea tehtävä

Kaikki lääkärit ovat vallankäyttäjiä suhteessa potilaisiin, kun he diagnosoivat sairauksia ja ohjaavat potilaita jatkohoitoon, kirjoittaa päätoimittaja Anna Niemelä.

  • 16.2. 10:53

KOLUMNI

Tiimalasin sietämätön keveys

Millaista lääkärin työ olisi, jos se riisuttaisiin turhasta sälästä? Siirtyisikö aika potilaille, heidän kuuntelemiselleen, kysyy kolumnissaan endokrinologi Helena Miettinen.

  • 16.2. 10:52

TOIMITUKSELTA

Tekoäly, etsi paras lääke

Toivottavasti yritys ja erehdys pian vaihtuvat varmuudeksi tekoälyn, geenitestauksen ja tietoaltaiden avulla, kirjoittaa toimituspäällikkö Erpo Pakkala.

  • 16.2. 10:52

Parantola

Marjukka Myllärniemi 2017