BENECOL KUMPPANIBLOGI

Kahta en vaihda!

  • 15.5.2014 09:18

Hanna Partanen

Olen pitänyt ravitsemusterapian vastaanottoa kohta kymmenen vuotta. Useimmat vastaanotolle tulevista ovat valmiita tekemään paljonkin muutoksia, jotta lääkärin määräämiä reseptejä ei tarvitsisi lunastaa apteekista. Osalle muutokset ovat vaikeampia ja alussa saa kokea jopa vastarintaa. Silloin on tärkeää tulla yli puoleen väliin vastaan ja kertoa, että terveellisemmin syöminen ei tarkoita pelkästään luopumista, vaan vaikkapa tiettyjen ruoka-aineiden lisäämistä. Tämän jälkeen täytyy selvittää asiakkaan makumieltymyksiä sekä arjen mahdollisuuksia ja ehdottaa oikeanlaisia muutoksia.

Jotkut ovat ihastuneet Oivariinin makuun, toiset kymmenen prosenttia rasvaa sisältävään turkkilaiseen jogurttiin. ”Tästä en kyllä luovu” -kommentti saattaa hätkähdyttää terveydenhuollon henkilöstöä. On tärkeää muistaa, että ruokavalio on kokonaisuus ja keskittyä helpommalta tuntuviin muutoksiin. Voisiko esimerkiksi voin vaihtaa pullomargariiniin ruoanvalmistuksessa? Mahtuisiko kourallinen pähkinöitä kiireisen työpäivän välipalaksi? Kokeilisiko pientä lorausta rypsiöljyä aamupuuron joukkoon tuomaan ruokavalioon pehmeitä rasvoja tai pullollista kolesterolia alentavaa jogurttijuomaa, jos levite leivän päällä ei maistu. Kuinka saataisiin lisää kasviksia, hedelmiä ja marjoja päivittäiseen ruokavalioon? Kannattaisiko kokeilla helppoja uunijuuressekoituksia pakasteesta tai laittaa herne-maissi-paprikaa makaronilaatikon sekaan?

Yllättävän monet pyytävät minulta niin sanottua ruokalistaa tai tarkkaa suunnitelmaa siitä, miten tulisi syödä. Ruoan valintaan vaikuttavat kuitenkin monet eri tekijät kuten hinta, arvomaailma, ekologiset tekijät, eettiset tekijät, terveellisyys ja saatavuus. Useimpien mielestä ehkä tärkein on maku. Minun olisi vaikea suunnitella esimerkiksi viikon ruokalista vaikkapa sukulaiselleni, jonka mieltymykset ja arvomaailman hyvin tiedänkin. Etukäteen tulisi tietää koko viikon aikataulu ja se, milloin sukulaiseni käy kaupassa ja millaisessa kaupassa hän käy. Tulisi tietää myös, onko viikolla työmatkoja ja missä hän silloin syö, milloin hän käy kaupungilla shoppailemassa tai ystävän luona kylässä. Pitäisikö ystävän sitten tarjota sitä, mitä Hanna Partanen määrää? No ei tietenkään!

Järkevät, pysyvät muutokset ovat joustavia, helposti arjessa toteutettavia ja sopivat ihmisen arvomaailmaan. Tavoitteena ei ole luopua kokonaan esimerkiksi voista, makkaroista tai kermajuustosta. Yhdessä voidaan miettiä sopivaa määrää ja sitä, millaisissa tilanteissa kyseinen ruoka maistuu parhaimmalle.

Omasta motivaatiosta on kiinni se, kuinka innokkaasti lähtee kokeilemaan uusia vaihtoehtoja vanhojen tuotteiden tilalle. Makumieltymyksiimme kun vaikuttaa vahvasti myös ennakkoasenteemme. Ohjaustyössä suosittelen usein sellaisia tuotteita, joita olen itse maistanut ja joihin olen jäänyt jopa koukkuun. On helppo puhua sellaisten tuotteiden puolesta, jotka itsellekin maistuvat, mutta samalla kannattaa muistaa, että makumieltymyksiä on erilaisia.

Tärkeintä on kehottaa asiakasta kokeilemaan ja jatkamaan käyttöä, jos tuote maistuu. Jos ei pienen treenauksen jälkeen ala maistumaan, niin keksitään muita vaihtoehtoja. Mikään ruoka-aine ei ole ylitse muiden tai täysin korvaamaton ruokavaliossa. Kahta itselle tärkeintä tapaa tai tuotetta ei ole pakko muuttaa. Hyvän ruokavalion kokonaisuuden voi koostaa onneksi monista erilaisista elementeistä ilman tiukkoja rajoituksia ja ylimääräistä ruokastressiä.

Kirjoittaja on laillistettu ravitsemusterapeutti ja yrittäjä, joka kiertää ympäri Suomea luennoimassa sekä kouluttamassa. Lisäksi hän pitää ravitsemusterapian vastaanottoa pääkaupunkiseudulla Terveystalossa.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kenen vastuulla on ajoterveyden arvioiminen?

Kuljettajien terveys on asia, joka ei kosketa pelkästään ikääntyvää väestönosaa. Se koskettaa eri-ikäisiä kuljettajia, heidän lähiomaisiaan, poliiseja ja lääkäreitä. Kun rajapinta on niin laaja, kenellä on viimekädessä vastuu ihmisen ajoterveydestä ja sen arvioinnista? Miten ajoterveysasioiden käsittelyä voisi helpottaa? Liikenneturva kerää lääkäreiden kokemuksia ajoterveyden arvioinneista. Vastaa ja vaikuta.

  • 28.12.2017 08:00

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.

Uutinen

Tiina Aisla tiina.aisla@mediuutiset.fi

Genetiikka mullistaa epilepsian hoidon

Kehitteillä olevan geenipaneelin avulla potilas voi saada yksilöllistä ja nopeaa hoitoa vaikeaan epilepsiaan.

  • 16.2.

PÄÄTOIMITTAJALTA

Psykiatrien äärimmäisen vaikea tehtävä

Kaikki lääkärit ovat vallankäyttäjiä suhteessa potilaisiin, kun he diagnosoivat sairauksia ja ohjaavat potilaita jatkohoitoon, kirjoittaa päätoimittaja Anna Niemelä.

  • 16.2. 10:53

KOLUMNI

Tiimalasin sietämätön keveys

Millaista lääkärin työ olisi, jos se riisuttaisiin turhasta sälästä? Siirtyisikö aika potilaille, heidän kuuntelemiselleen, kysyy kolumnissaan endokrinologi Helena Miettinen.

  • 16.2. 10:52

TOIMITUKSELTA

Tekoäly, etsi paras lääke

Toivottavasti yritys ja erehdys pian vaihtuvat varmuudeksi tekoälyn, geenitestauksen ja tietoaltaiden avulla, kirjoittaa toimituspäällikkö Erpo Pakkala.

  • 16.2. 10:52

Parantola

Marjukka Myllärniemi 2017