Vuoden 2019 terveysalan sata vaikuttajaa julkistettiin tiistaina 19. kerran juhlavassa tilaisuudessa Finlandia-talossa. Valinnoilla Mediuutisten tiimi haluaa kiinnittää valtakunnallista huomiota merkittäviä uudistuksia tehneisiin terveysalan asiantuntijoihin, tutkijoihin ja johtajiin, jotka ovat visioillaan, rohkeudellaan, tarmokkuudellaan ja osaamisellaan saaneet aikaan muutoksia, joista lopulta hyötyy potilas, usein aika moni kollega ja työyhteisökin, koko yhteiskunnasta puhumattakaan.

"Keravan ihme" on siitä hyvä esimerkki. Pitkin syksyä paljon puhuttaneet perusterveydenhuollon ongelmat on ainakin suurelta osin saatu ratkaistua, jopa niin, että lääkärit pysyvät työssään ja ilmapiiri on hyvä.

Jussi Helttunen

Husin toiminnallisten häiriöiden poliklinikka puolestaan tarttuu niihin potilaisiin, jotka monesti muutoin jäävät hoidotta ja siten vaille kuntoutusta, mikä pahimmillaan johtaa syrjäytymiseen. Monet asiakkaista ovat nuoria. Toivottavasti toistaiseksi Suomen ainoan yksikön toiminta saa jatkua ja hoitojen vaikuttavuudesta kerättyä tietoa voidaan jalkauttaa laajemminkin.

Asiantuntijoiden oma ääni tässä ajassa on erittäin tärkeä, ja mitä ymmärrettävämpi viesti on, sitä vaikuttavampi se on. Asiantuntijoilla on nykyään valittavissaan kanavia, joista ei tätä vaikuttajien juhlaa perustettaessa vielä osattu haaveillakaan. Uudet kanavat tavoittavat myös uusia yleisöjä. Etenkin sosiaalisessa mediassa tutkittu tieto taklaa tehokkaasti uskomuksen. Tiedenaiset-yhteisön nuoret lääkärit jakavat ajantasaista terveystietoa väsymättä muun muassa Instagramissa.

Vaikuttajien tarinoita on yhtä monta kun valittujakin, mutta yhteisiä nimittäjiäkin on. Muutoksen voi saada aikaan, jos on tahtoa sekä kykyä nähdä mihin suuntaan on mentävä. Rikkinäisen ja puutteellisen voi korjata, mutta se vaatii sitoutumista, intohimoa ja päättäväisyyttä.

Mitä ymmärrettävämpi viesti on, sitä vaikuttavampi se on.

Vuoden 2019 vaikuttajien lista on pitkä ja ansiokas, tulevaisuuteen uskoa luova. Tiistaina vietetty juhla ja huomionosoitukset ovatkin kunnianosoitus sadalle maailmaa tänä vuonna paremmaksi tavalla tai toisella muuttaneelle suunnannäyttäjälle. Jokainen näistä sadasta vaikuttajasta on huomionosoituksen arvoinen. Kiitos hyvästä työstä!

Toivon osaltani, että Mediuutiset voi näin kannustaa ja auttaa jaksamaan silloinkin, kun usko tai horisontti on vaarassa kadota.

Monesti taustalla ovat myös kaiken mahdollistajat – esimiehet, jotka kannustavat ja tukevat, kollegat, jotka seuraavat mukana, rahoittajat, jotka hyötyvät tuloksista. Ennen kaikkea myös läheiset, jotka venyvät arjessa silloin, kun työ vie aikaa tavallista enemmän. Kiitos kuuluu myös kaikille heille.