TOIMITUKSELTA

Viileä kesä suojaa virukselta

  • 13.6.2017 08:59

Elina Heino

Voiko eurooppalaisista hyttysistä saada zikavirustartunnan?

Kyllä ja ei.

Helsingin yliopisto toimitti saksalaisille tutkijoille viruskantaa asian selvittämiseksi. Tulokset julkaistiin vuodenvaihteessa.

Zikan tärkeintä levittäjää keltakuumehyttystä (Aedes aegypti) esiintyy Euroopassa vain yksittäisissä eteläisissä paikoissa, kuten Portugaliin kuuluvalla Madeiralla.

Sen vuoksi saksalaisten tutkimus keskittyi Euroopassa yleisempään Aasian tiikerihyttyseen (Aedes albopictus), jonka tiedetään pystyvän levittämään ainakin denguevirusta ja chikungunyaa.

Helsingin yliopiston zoonoosivirologian professori Olli Vapalahti kertoi, mitä Saksassa saatiin selville: Aasian tiikerihyttynen ei välitä zikavirusta 18 lämpöasteessa, mutta se pystyy siihen, jos lämpö kohoaa 27 asteeseen.

Hellekeleillä osa eurooppalaisistakin hyttysistä voi siis – teoriassa – osoittautua zikapommeiksi.

Suomalaiset ovat kesäisin kokeneita hyttysten häätäjiä.

Olemme kuitenkin kaukana hyttyssodasta, jollaista käydään zika- ja denguevirusten suosikkialueilla.

Australiassa Melbournen yliopisto on kehittänyt Wolbachia-bakteerista aseen, jolla heikennetään hyttysten kykyä välittää viruksia.

Bakteeria kantavia hyttysiä on helppo levittää ihmisten asuinalueille. Vapalahden mukaan niitä voivat "vaikka lapset viedä ämpärissä takapihalleen".

Denguekuume on vähentynyt osin tämän seurauksena ainakin pohjoisessa Queenslandin alueella.

Toinen uudenlainen hyttyskarkotin on geenimuunneltu keltakuumehyttynen, jonka on kehittänyt brittiläinen yhtiö Oxitec.

Sen on tarkoitus paritella luonnonhyttysen kanssa ja tuottaa elinkelvottomia jälkeläisiä.

Hyttyskantaa on tällä keinolla koemielessä kutistettu Caymansaarilla, Malesiassa, Panamassa ja Brasiliassa, jossa Piracicaban alueella denguekuume väheni vuodessa 91 prosenttia.

Floridan Key Westissä keinoa harkittiin viime vuonna.

Lääkeviranomainen FDA katsoi elokuussa, että sille ei ole ympäristöestettä.

Asukkaiden vastustus oli kuitenkin niin kovaa, että paikalliset viranomaiset luopuivat kokeilusta.

Uusin lehti

Tapahtumat

14.-25.2.2018 Mediuutisten #kiitäkollegaa -kampanja terveysalan työpaikoille. Onko kollegasi työyhteisösi helmi? Oletko saanut häneltä apua tai onko hän vaikuttanut positiivisella tavalla työyhteisöösi? Kiitä hyvää työkaveriasi ja Mediuutiset välittää kiitoksesi perille.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄTOIMITTAJALTA

Psykiatrien äärimmäisen vaikea tehtävä

Kaikki lääkärit ovat vallankäyttäjiä suhteessa potilaisiin, kun he diagnosoivat sairauksia ja ohjaavat potilaita jatkohoitoon, kirjoittaa päätoimittaja Anna Niemelä.

  • 16.2. 10:53

KOLUMNI

Tiimalasin sietämätön keveys

Millaista lääkärin työ olisi, jos se riisuttaisiin turhasta sälästä? Siirtyisikö aika potilaille, heidän kuuntelemiselleen, kysyy kolumnissaan endokrinologi Helena Miettinen.

  • 16.2. 10:52

TOIMITUKSELTA

Tekoäly, etsi paras lääke

Toivottavasti yritys ja erehdys pian vaihtuvat varmuudeksi tekoälyn, geenitestauksen ja tietoaltaiden avulla, kirjoittaa toimituspäällikkö Erpo Pakkala.

  • 16.2. 10:52

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
TyöSyke Oy

Lääkäriä

TyöSyke Oy on kanta-hämäläisten kuntaorganisaatioiden omistama yhtiö, joka tuottaa työterveyshuollon palveluja pääosin omistaja-asiakkailleen. Toimimme neljässä toimipisteessä Kanta-Hämeen alueella. Palvelujemme piirissä on lähes 11 000 työntekijää.

Siun sote

TOIMIALUEJOHTAJAN VIRKA

Siun sote tuottaa sosiaali- ja terveyshuollon integroituja palveluja koko Pohjois-Karjalan maakunnan alueelle sekä Heinävedelle Etelä-Savoon. Olemme Pohjois-Karjalan suurin työnantaja ja meillä työskentelee noin 7000 sote-alan ammattilaista. Tarjoamme Sinulle mielenkiintoisen työn suuressa ja kehittyvässä organisaatiossa!

Satakunnan keskussairaala

1 ERIKOISTUVA LÄÄKÄRI

Tarjoamme sinulle mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattitehtävissä ja monenlaisissa ison organisaation muissa tehtävissä. Potilaan hyvän hoidon takaamiseksi haluamme panostaa työntekijöiden hyvinvointiin. Meillä on viihtyisä ja välitön työilmapiiri. Meillä voit osallistua myös tutkimustoimintaan, johon tarjoamme vahvan tuen. Tule meille, meillä et jää yksin!

Satakunnan keskussairaala

2 ERIKOISLÄÄKÄRIÄ

Tarjoamme sinulle mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattitehtävissä ja monenlaisissa ison organisaation muissa tehtävissä. Potilaan hyvän hoidon takaamiseksi haluamme panostaa työntekijöiden hyvinvointiin. Meillä on viihtyisä ja välitön työilmapiiri. Meillä voit osallistua myös tutkimustoimintaan, johon tarjoamme vahvan tuen. Tule meille, meillä et jää yksin!

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.

Uutinen

Tiina Aisla tiina.aisla@mediuutiset.fi

Genetiikka mullistaa epilepsian hoidon

Kehitteillä olevan geenipaneelin avulla potilas voi saada yksilöllistä ja nopeaa hoitoa vaikeaan epilepsiaan.

  • 16.2.