TOIMITUKSELTA

Pikkulapsille porttikielto etälääkäriin?

  • 9.2. 11:09

Elina Heino

Etälääkärin vastaanotto kuulostaa äkkiseltään työmuodolta, joka sopii hyvin tähän digitalisoituvaan aikaan.

Haluamme hoitaa terveyshuolemme vaivatta koneelta kuten kaiken muunkin.

Etähoidolle on kysyntää: jospa se ratkoo pitkien etäisyyksien, vanhusten liikkumisvaikeuksien, soten säästötarpeen ja lääkäripulan ongelmia.

Suurin piirtein näin ajattelin lähtiessäni tekemään Mediuutisiin juttua siitä, mitä infektiotauteja voi tai ei voi diagnosoida etänä.

Kirjoitusprosessi toi pintaan muuta. Etävastaanottojen leviämisen tiellä on merkittäviä hidasteita.

On oikeastaan yllättävän vähän sairauksia, jotka voi diagnosoida etänä.

 

On toki jo olemassa hienoja apuvälineitä, kuten käteviä etäotoskooppeja korvien tutkimiseen ja tarkkoja stetoskooppeja sydänäänten tai keuhkojen kuuntelemiseen.

Sääli vain, että suurin osa etälääkäreistä ei voi niitä käyttää.

En nyt puhu laitteiden hinnasta, vaan siitä, että potilaat ottavat yhteyttä etälääkäriin usein kotoaan – eikä heillä ole edistynyttä etäteknologiaa käytössään.

 

Etälääkärin tärkein ja usein ainoa työkalu on potilaan jututtaminen.

Se on etähoidossa tehtävä erityisen konkreettisin kysymyksin, jos lääkäri ei saa näköhavaintoa potilaasta.

Paha vain, että osa aikuisista ja useimmat lapset eivät osaa kertoa selvästi tilanteestaan.

Siksi pienten lasten infektiotautien etähoitaminen on eettisesti väärin, sanookin Terveystalon Turun pään vastaava lääkäri Joni Suomi haastattelussani.

Mitä mieltä sinä olet?

 

Kirjoittaja on Mediuutisten toimittaja @elinaheino

Teksti julkaistiin Mediuutisten numerossa 5/2018, joka ilmestyi 9.2.2018.

Tekstiin on 12.2.2018 klo 10.46 tarkennettu Joni Suomisen osuuteen se, että kyse on infektiotautien etähoitamisesta.

Uusin lehti

Tapahtumat

14.-25.2.2018 Mediuutisten #kiitäkollegaa -kampanja terveysalan työpaikoille. Onko kollegasi työyhteisösi helmi? Oletko saanut häneltä apua tai onko hän vaikuttanut positiivisella tavalla työyhteisöösi? Kiitä hyvää työkaveriasi ja Mediuutiset välittää kiitoksesi perille.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄTOIMITTAJALTA

Psykiatrien äärimmäisen vaikea tehtävä

Kaikki lääkärit ovat vallankäyttäjiä suhteessa potilaisiin, kun he diagnosoivat sairauksia ja ohjaavat potilaita jatkohoitoon, kirjoittaa päätoimittaja Anna Niemelä.

  • 16.2. 10:53

KOLUMNI

Tiimalasin sietämätön keveys

Millaista lääkärin työ olisi, jos se riisuttaisiin turhasta sälästä? Siirtyisikö aika potilaille, heidän kuuntelemiselleen, kysyy kolumnissaan endokrinologi Helena Miettinen.

  • 16.2. 10:52

TOIMITUKSELTA

Tekoäly, etsi paras lääke

Toivottavasti yritys ja erehdys pian vaihtuvat varmuudeksi tekoälyn, geenitestauksen ja tietoaltaiden avulla, kirjoittaa toimituspäällikkö Erpo Pakkala.

  • 16.2. 10:52

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
TyöSyke Oy

Lääkäriä

TyöSyke Oy on kanta-hämäläisten kuntaorganisaatioiden omistama yhtiö, joka tuottaa työterveyshuollon palveluja pääosin omistaja-asiakkailleen. Toimimme neljässä toimipisteessä Kanta-Hämeen alueella. Palvelujemme piirissä on lähes 11 000 työntekijää.

Siun sote

TOIMIALUEJOHTAJAN VIRKA

Siun sote tuottaa sosiaali- ja terveyshuollon integroituja palveluja koko Pohjois-Karjalan maakunnan alueelle sekä Heinävedelle Etelä-Savoon. Olemme Pohjois-Karjalan suurin työnantaja ja meillä työskentelee noin 7000 sote-alan ammattilaista. Tarjoamme Sinulle mielenkiintoisen työn suuressa ja kehittyvässä organisaatiossa!

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos vankiterveydenhuollon yksikkö

ALUEYLILÄÄKÄRIN VIRKA

Vankiterveydenhuollon yksikkö on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen alainen itsenäinen yksikkö, joka organisoi vankien terveydenhuollon Suomen vankiloissa. Yksikkö vastaa vankien terveydenhuollon kehittämisestä tavoitteena tehokkaat, toimivat ja kattavat palvelut.

Satakunnan keskussairaala

1 ERIKOISTUVA LÄÄKÄRI

Tarjoamme sinulle mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattitehtävissä ja monenlaisissa ison organisaation muissa tehtävissä. Potilaan hyvän hoidon takaamiseksi haluamme panostaa työntekijöiden hyvinvointiin. Meillä on viihtyisä ja välitön työilmapiiri. Meillä voit osallistua myös tutkimustoimintaan, johon tarjoamme vahvan tuen. Tule meille, meillä et jää yksin!

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.

Elina Heino elina.heino@mediuutiset.fi

Ruotsi sitoi etälääkärien käsiä

Ruotsissa tehtiin kansallinen suositus sille, mitä infektiotauteja ei sovi diagnosoida ja lääkitä antibiooteilla etälääkärin vastaan­otolla. Oliko se tarpeen?

  • 9.2.

Nina Airisto

Työterveyshuolto etsii paikkaansa

Vaikka tekeillä olevat lakimuutokset eivät kosketa työterveysjärjestelmää, työterveyshuolto on sote-uudistuksessa merkittävä tekijä.

  • 2.2.