TOIMITUKSELTA

Onkohan se vaarallista?

  • 1.12.2017 12:23

Elina Heino

Sote-uudistus on suuri muutos, ja muutos väistämättä panee myös niin kutsutut valtasuhteet uusiksi.

Kaikkia suomalaisessa sosiaali- ja terveydenhuollossa taitaa hieman jännittää, keiden käsiin esimerkiksi tulevien maakuntien päättävät elimet päätyvät.

Niissä on mahtava valta jatkossa, paljon suurempi kuin nyt.

 

Tätä taustaa vasten tarkastelen päivän pientä uutista, joka tuli tiedotteena Uudenmaan Liitosta. Viisi maakuntaa, joissa sijaitsee yliopistollinen keskussairaala, tiivistävät yhteistyötään.

Aikomus on ollut tiedossa jo pitkään, mutta nyt nämä astuivat askeleen konkretiaan.

R5-yhteistyöksi itseään kutsuvat Uuudenmaan, Varsinais-Suomen, Pirkanmaan, Pohjois-Savon ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnat pitivät juuri ensimmäisen tapaamisensa.

Jatkossa maakuntahallitusten puheenjohtajat ja maakuntajohtajat aikovat tavata säännöllisesti kuukausittain, seuraavaksi Turussa.

Tapaamisten tavoitteena on "käydä keskustelua siitä, miten yhteisiä etuja voidaan edistää maakunta- ja sote-uudistuksessa".

 

Jos tälle porukalle löytyy yhteinen sävel, niin tässä on synnytteillä tukeva vallan lähde tulevaisuuden Suomeen.

He tietävät sen itsekin.

– Yliopistomaakunnilla on leveät hartiat, kun kyse on maakuntien kasvavasta roolista, sanoo Uudenmaan maakuntahallituksen puheenjohtaja Outi Mäkelä tiedotteessa.

Yliopistollisten keskussairaaloiden lisäksi näiden viiden maakunnan alueella on valtaosa maamme korkeakoulutuksesta sekä tutkimus- ja innovaatiotoiminnasta.

R5-foorumi ei myöskään aio rajautua sote-kysymyksiin, vaan "elinvoima-asiat ovat laajemminkin pöydällä".

Jos olisin jonkun muun kuin R5-maakunnan johtaja tai ministeriön sote-uudistuksen puuhanainen, minua mietityttäisi, mitä näin kovaääninen lobbaripumppu tekee muun Suomen mahdollisuudelle saada äänensä ja tarpeensa kuuluviin jatkossa.

Uusin lehti

Tapahtumat

14.-25.2.2018 Mediuutisten #kiitäkollegaa -kampanja terveysalan työpaikoille. Onko kollegasi työyhteisösi helmi? Oletko saanut häneltä apua tai onko hän vaikuttanut positiivisella tavalla työyhteisöösi? Kiitä hyvää työkaveriasi ja Mediuutiset välittää kiitoksesi perille.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄTOIMITTAJALTA

Psykiatrien äärimmäisen vaikea tehtävä

Kaikki lääkärit ovat vallankäyttäjiä suhteessa potilaisiin, kun he diagnosoivat sairauksia ja ohjaavat potilaita jatkohoitoon, kirjoittaa päätoimittaja Anna Niemelä.

  • 16.2. 10:53

KOLUMNI

Tiimalasin sietämätön keveys

Millaista lääkärin työ olisi, jos se riisuttaisiin turhasta sälästä? Siirtyisikö aika potilaille, heidän kuuntelemiselleen, kysyy kolumnissaan endokrinologi Helena Miettinen.

  • 16.2. 10:52

TOIMITUKSELTA

Tekoäly, etsi paras lääke

Toivottavasti yritys ja erehdys pian vaihtuvat varmuudeksi tekoälyn, geenitestauksen ja tietoaltaiden avulla, kirjoittaa toimituspäällikkö Erpo Pakkala.

  • 16.2. 10:52

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
TyöSyke Oy

Lääkäriä

TyöSyke Oy on kanta-hämäläisten kuntaorganisaatioiden omistama yhtiö, joka tuottaa työterveyshuollon palveluja pääosin omistaja-asiakkailleen. Toimimme neljässä toimipisteessä Kanta-Hämeen alueella. Palvelujemme piirissä on lähes 11 000 työntekijää.

Siun sote

TOIMIALUEJOHTAJAN VIRKA

Siun sote tuottaa sosiaali- ja terveyshuollon integroituja palveluja koko Pohjois-Karjalan maakunnan alueelle sekä Heinävedelle Etelä-Savoon. Olemme Pohjois-Karjalan suurin työnantaja ja meillä työskentelee noin 7000 sote-alan ammattilaista. Tarjoamme Sinulle mielenkiintoisen työn suuressa ja kehittyvässä organisaatiossa!

Satakunnan keskussairaala

1 ERIKOISTUVA LÄÄKÄRI

Tarjoamme sinulle mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattitehtävissä ja monenlaisissa ison organisaation muissa tehtävissä. Potilaan hyvän hoidon takaamiseksi haluamme panostaa työntekijöiden hyvinvointiin. Meillä on viihtyisä ja välitön työilmapiiri. Meillä voit osallistua myös tutkimustoimintaan, johon tarjoamme vahvan tuen. Tule meille, meillä et jää yksin!

Satakunnan keskussairaala

2 ERIKOISLÄÄKÄRIÄ

Tarjoamme sinulle mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattitehtävissä ja monenlaisissa ison organisaation muissa tehtävissä. Potilaan hyvän hoidon takaamiseksi haluamme panostaa työntekijöiden hyvinvointiin. Meillä on viihtyisä ja välitön työilmapiiri. Meillä voit osallistua myös tutkimustoimintaan, johon tarjoamme vahvan tuen. Tule meille, meillä et jää yksin!

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.

Uutinen

Tiina Aisla tiina.aisla@mediuutiset.fi

Genetiikka mullistaa epilepsian hoidon

Kehitteillä olevan geenipaneelin avulla potilas voi saada yksilöllistä ja nopeaa hoitoa vaikeaan epilepsiaan.

  • 16.2.