SUOLISTOSYÖPÄ

Ihmisiä pitää ravistella

  • 1.12.2017 11:10

Erpo Pakkala

Euroopan unionin keväällä julkaiseman syöpäseulontaraportin mukaan 28 EU-maasta 23 seuloo tai on aloittamassa suolistosyöpien seulontaa.

Suomessa suolistosyöpäseulonta on katkolla. Viimeiset kontrolliseulonnat tehtiin kunnissa viime vuonna.

Nyt kymmenen vuotta kestänyttä seulontaohjelmaa varten rakennettu verkosto rapistuu hiljalleen.

Sote-uudistuksen toteutuminen auttaisi kaikkia syöpäseulontoja. Ne olisi helpompi toteuttaa 18 maakunnan tai erva-alueiden kanssa kuin satojen kuntien kanssa.

Vuonna 2012 suolistosyöpiin kuoli EU-alueella noin 152000 ihmistä.

Iso osa kuolemista voitaisiin estää kattavan seulonnan avulla, varsinkin jos seulonta – ja vielä harmittomien solumuutosten poisto – tehtäisiin suoraan kolonoskopialla.

Suomen Syöpärekisterin tänä vuonna julkaiseman tutkimuksen mukaan seulontojen järjestäminen vähentää kuolleisuutta myös epäsuorien vaikutusten kautta.

Kun yleinen tietoisuus sairaudesta lisääntyy, ihmiset hakeutuvat tutkimuksiin ja hoitoon nopeammin. Tämä säästää merkittävästi yhteiskunnan varoja ja ihmisten kärsimystä.

 

Suolistosyöpä on jo kolmanneksi yleisin syöpä Suomessa. Ikääntymisen ja kehnojen elintapojen takia yhä useampi sairastuu siihen.

Jos ja kun seulonnat saadaan Suomessa taas käyntiin, niiden yhteydessä pitäisi järjestää ihmisiä ravisteleva kampanja. Monet suolistosyövistä voidaan estää paitsi seulonnalla, myös elintapoja petraamalla.

Kirjoittaja on Mediuutisten toimittaja. Teksti julkaistiin 1.12.2017 ilmestyneessä Mediuutisten numerossa 42–43/2017.

Uusin lehti

Tapahtumat

14.-25.2.2018 Mediuutisten #kiitäkollegaa -kampanja terveysalan työpaikoille. Onko kollegasi työyhteisösi helmi? Oletko saanut häneltä apua tai onko hän vaikuttanut positiivisella tavalla työyhteisöösi? Kiitä hyvää työkaveriasi ja Mediuutiset välittää kiitoksesi perille.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄTOIMITTAJALTA

Psykiatrien äärimmäisen vaikea tehtävä

Kaikki lääkärit ovat vallankäyttäjiä suhteessa potilaisiin, kun he diagnosoivat sairauksia ja ohjaavat potilaita jatkohoitoon, kirjoittaa päätoimittaja Anna Niemelä.

  • 16.2. 10:53

KOLUMNI

Tiimalasin sietämätön keveys

Millaista lääkärin työ olisi, jos se riisuttaisiin turhasta sälästä? Siirtyisikö aika potilaille, heidän kuuntelemiselleen, kysyy kolumnissaan endokrinologi Helena Miettinen.

  • 16.2. 10:52

TOIMITUKSELTA

Tekoäly, etsi paras lääke

Toivottavasti yritys ja erehdys pian vaihtuvat varmuudeksi tekoälyn, geenitestauksen ja tietoaltaiden avulla, kirjoittaa toimituspäällikkö Erpo Pakkala.

  • 16.2. 10:52

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
TyöSyke Oy

Lääkäriä

TyöSyke Oy on kanta-hämäläisten kuntaorganisaatioiden omistama yhtiö, joka tuottaa työterveyshuollon palveluja pääosin omistaja-asiakkailleen. Toimimme neljässä toimipisteessä Kanta-Hämeen alueella. Palvelujemme piirissä on lähes 11 000 työntekijää.

Siun sote

TOIMIALUEJOHTAJAN VIRKA

Siun sote tuottaa sosiaali- ja terveyshuollon integroituja palveluja koko Pohjois-Karjalan maakunnan alueelle sekä Heinävedelle Etelä-Savoon. Olemme Pohjois-Karjalan suurin työnantaja ja meillä työskentelee noin 7000 sote-alan ammattilaista. Tarjoamme Sinulle mielenkiintoisen työn suuressa ja kehittyvässä organisaatiossa!

Satakunnan keskussairaala

1 ERIKOISTUVA LÄÄKÄRI

Tarjoamme sinulle mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattitehtävissä ja monenlaisissa ison organisaation muissa tehtävissä. Potilaan hyvän hoidon takaamiseksi haluamme panostaa työntekijöiden hyvinvointiin. Meillä on viihtyisä ja välitön työilmapiiri. Meillä voit osallistua myös tutkimustoimintaan, johon tarjoamme vahvan tuen. Tule meille, meillä et jää yksin!

Satakunnan keskussairaala

2 ERIKOISLÄÄKÄRIÄ

Tarjoamme sinulle mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattitehtävissä ja monenlaisissa ison organisaation muissa tehtävissä. Potilaan hyvän hoidon takaamiseksi haluamme panostaa työntekijöiden hyvinvointiin. Meillä on viihtyisä ja välitön työilmapiiri. Meillä voit osallistua myös tutkimustoimintaan, johon tarjoamme vahvan tuen. Tule meille, meillä et jää yksin!

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.

Uutinen

Tiina Aisla tiina.aisla@mediuutiset.fi

Genetiikka mullistaa epilepsian hoidon

Kehitteillä olevan geenipaneelin avulla potilas voi saada yksilöllistä ja nopeaa hoitoa vaikeaan epilepsiaan.

  • 16.2.