TOIMITUKSELTA

Ääni kuuluviin sote-hiljaisuudessa

  • 15.9.2017 12:08

Nina Airisto

Keväällä niin kovaääninen julkinen puheensorina sote-uudistuksen ympärillä on lähes tyystin vaiennut.

Syy lienee, että kiivaimman keskustelun aikaansaanut valinnanvapauslaki hakee parhaillaan uutta muotoaan sosiaali- ja terveysministeriön seinien sisällä. Ikään kuin sote-uudistuksen ja valinnanvapauden välille voisi vetää yhtäläisyysmerkin.

Utsjoella näin ei ainakaan ole.

Valinnanvapaus on harvaan asutussa, reilun tuhannen asukkaan rajakunnassa käytännössä pelkkää sanahelinää. Yksityiset terveyspalveluyritykset eivät ole paikkakunnalle hakeutuneet.

Poliitikot ovat ajaneet valinnanvapautta voimakkaasti kansalaisten yhdenvertaisuuteen vedoten. Utsjoella suuri huolenaihe on juuri tämä: Miten yhdenvertaisuuden käy kunnassa, kun sote-uudistus tulee? Tälläkin hetkellä saamenkieliset terveyspalvelut toteutuvat nihkeästi jopa saamelaisalueella, kuten tämän lehden Suomi tänään -reportaasissa kerrotaan.

Yhdenvertaisuutta ja muita tärkeitä näkökulmia sote-palveluihin on alan toimijoiden hyvä tuoda esiin nyt, kun tilaa niille on. Parin kuukauden päästä valinnanvapauslakiehdotus lähtee jälleen lausunnolle, jos aikataulu ei petä.

Jos vanhat merkit pitävät paikkansa, silloin yhtäläisyysmerkki piirretään julkisessa keskustelussa taas valinnanvapauden ja yhdenvertaisuuden välille.

 

Kirjoittaja on Mediuutisten toimittaja.

Kolumni on julkaistu 15.9.2017 ilmestyneessä Mediuutisten numerossa 31/2017.

Uusin lehti

Tapahtumat

14.-25.2.2018 Mediuutisten #kiitäkollegaa -kampanja terveysalan työpaikoille. Onko kollegasi työyhteisösi helmi? Oletko saanut häneltä apua tai onko hän vaikuttanut positiivisella tavalla työyhteisöösi? Kiitä hyvää työkaveriasi ja Mediuutiset välittää kiitoksesi perille.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄTOIMITTAJALTA

Psykiatrien äärimmäisen vaikea tehtävä

Kaikki lääkärit ovat vallankäyttäjiä suhteessa potilaisiin, kun he diagnosoivat sairauksia ja ohjaavat potilaita jatkohoitoon, kirjoittaa päätoimittaja Anna Niemelä.

  • 16.2. 10:53

KOLUMNI

Tiimalasin sietämätön keveys

Millaista lääkärin työ olisi, jos se riisuttaisiin turhasta sälästä? Siirtyisikö aika potilaille, heidän kuuntelemiselleen, kysyy kolumnissaan endokrinologi Helena Miettinen.

  • 16.2. 10:52

TOIMITUKSELTA

Tekoäly, etsi paras lääke

Toivottavasti yritys ja erehdys pian vaihtuvat varmuudeksi tekoälyn, geenitestauksen ja tietoaltaiden avulla, kirjoittaa toimituspäällikkö Erpo Pakkala.

  • 16.2. 10:52

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
TyöSyke Oy

Lääkäriä

TyöSyke Oy on kanta-hämäläisten kuntaorganisaatioiden omistama yhtiö, joka tuottaa työterveyshuollon palveluja pääosin omistaja-asiakkailleen. Toimimme neljässä toimipisteessä Kanta-Hämeen alueella. Palvelujemme piirissä on lähes 11 000 työntekijää.

Siun sote

TOIMIALUEJOHTAJAN VIRKA

Siun sote tuottaa sosiaali- ja terveyshuollon integroituja palveluja koko Pohjois-Karjalan maakunnan alueelle sekä Heinävedelle Etelä-Savoon. Olemme Pohjois-Karjalan suurin työnantaja ja meillä työskentelee noin 7000 sote-alan ammattilaista. Tarjoamme Sinulle mielenkiintoisen työn suuressa ja kehittyvässä organisaatiossa!

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos vankiterveydenhuollon yksikkö

ALUEYLILÄÄKÄRIN VIRKA

Vankiterveydenhuollon yksikkö on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen alainen itsenäinen yksikkö, joka organisoi vankien terveydenhuollon Suomen vankiloissa. Yksikkö vastaa vankien terveydenhuollon kehittämisestä tavoitteena tehokkaat, toimivat ja kattavat palvelut.

Satakunnan keskussairaala

1 ERIKOISTUVA LÄÄKÄRI

Tarjoamme sinulle mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattitehtävissä ja monenlaisissa ison organisaation muissa tehtävissä. Potilaan hyvän hoidon takaamiseksi haluamme panostaa työntekijöiden hyvinvointiin. Meillä on viihtyisä ja välitön työilmapiiri. Meillä voit osallistua myös tutkimustoimintaan, johon tarjoamme vahvan tuen. Tule meille, meillä et jää yksin!

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.

Elina Heino elina.heino@mediuutiset.fi

Ruotsi sitoi etälääkärien käsiä

Ruotsissa tehtiin kansallinen suositus sille, mitä infektiotauteja ei sovi diagnosoida ja lääkitä antibiooteilla etälääkärin vastaan­otolla. Oliko se tarpeen?

  • 9.2.

Nina Airisto

Työterveyshuolto etsii paikkaansa

Vaikka tekeillä olevat lakimuutokset eivät kosketa työterveysjärjestelmää, työterveyshuolto on sote-uudistuksessa merkittävä tekijä.

  • 2.2.