PÄÄKIRJOITUS

Vaativammasta sairaanhoidosta tuli kauppatavaraa

  • 1.12.2017 13:44

Anna Niemelä

Poliitikkojen ja terveydenhuollon ammattilaisten suhde on vaikea ja turhauttava. Poliitikot määrittävät suuntaviivat ja raamit, joiden sisällä terveydenhuollon johtajien ja ammattilaisten on toimittava.

Monet kuntapoliitikot ovat terveydenhuollon ammattilaisten näkökulmasta maallikkoja. Heidän valintojaan määrittää äänestäjän paras, mutta aina se ei ole sama asia kuin terveydenhuollon kokonaisuuden kannalta järkevin ratkaisu.

Toki lääkärit ja terveydenhuollon johtajatkin osaavat vetää ehdotuksissaan kotiinpäin.

He kuitenkin kohtaavat koko ajan potilaita ja henkilökuntaa sekä organisoivat toimintaa, joten he joutuvat näkemään huonojen päätösten seuraukset lähempää kuin poliitikot.

 

Valtakunnanpolitiikassa asetelma demokraattisesti valittujen kansanedustajien ja terveydenhuollon ammattilaisten ja johtajien välillä on tällä hetkellä hyvin kärjistynyt. Se ei ole ihme.

Sote-organisaatioissa on eletty vuosien ajan jatkuvassa epävarmuudessa tulevaisuuden suunnasta. Poliitikkojen säheltämisestä huolimatta toimintaa on pystytty myös kehittämään.

Uudistajien ja kestävyysvajeesta huolestuneiden näkökulmasta tahdin pitäisi varmasti olla vielä kovempi, mutta ottaen huomioon soteen liittyvän jatkuvan vatvomisen nykyinenkin kehitys on hyvä saavutus.

 

Valtakunnan tasolla poliittinen päätöksenteko ja sen motiivit näyttävät varsin kyseenalaisilta.

Suurelta osalta suomalaisista on jo ajat sitten loppunut kiinnostus sote-keskusteluun. Se ei ole ihme, koska päätösten merkitys asiakkaalle ja potilaalle ovat kaukana keskustelun ytimestä.

Se, mistä taistellaan, on vallanjako. Valta-asetelmien puolesta laaditaan erilaisia lehmänkauppoja: sulle maakunnat, mulle valinnanvapaus.

Sote-uudistuksen perustelut ovat yhä olemassa, ja uudistuksen toteuttaminen olisi tärkeää. Nykyinen suunta herättää kuitenkin paljon huolta kautta koko Suomen.

 

Asiakasseteliä ollaan laajentamassa erikoissairaanhoitoon varsin heppoisin suunnitelmin ja ilman kunnollisia arvioita sen vaikutuksista. Tämän suunnitelman hallitus teki hyvin nopeasti korvaukseksi siitä, että pakkoyhtiöittämisestä luovuttiin.

Julkisen sektorin johtajien kritiikkiä nykysuunnitelmia kohtaan voi arvostella nykytilaa puolustavien muutosvastarinnaksi. Perusteellisesti erikoissairaanhoidon toimintaa tuntevien henkilöiden huolet on kuitenkin syytä arvioida tarkasti.

Hyvin todennäköistä on, ettei nykyinen suunnitelma pääse läpi perustuslakivaliokunnasta. Nähtäväksi jää, mistä poliitikot sen jälkeen käyvät kauppaa.

Kirjoittaja on Mediuutisten päätoimittaja. Kirjoitus julkaistiin 1.12.2017 Mediuutisten numerossa 42–43/2017.

Uusin lehti

Tapahtumat

14.-25.2.2018 Mediuutisten #kiitäkollegaa -kampanja terveysalan työpaikoille. Onko kollegasi työyhteisösi helmi? Oletko saanut häneltä apua tai onko hän vaikuttanut positiivisella tavalla työyhteisöösi? Kiitä hyvää työkaveriasi ja Mediuutiset välittää kiitoksesi perille.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄTOIMITTAJALTA

Psykiatrien äärimmäisen vaikea tehtävä

Kaikki lääkärit ovat vallankäyttäjiä suhteessa potilaisiin, kun he diagnosoivat sairauksia ja ohjaavat potilaita jatkohoitoon, kirjoittaa päätoimittaja Anna Niemelä.

  • 16.2. 10:53

KOLUMNI

Tiimalasin sietämätön keveys

Millaista lääkärin työ olisi, jos se riisuttaisiin turhasta sälästä? Siirtyisikö aika potilaille, heidän kuuntelemiselleen, kysyy kolumnissaan endokrinologi Helena Miettinen.

  • 16.2. 10:52

TOIMITUKSELTA

Tekoäly, etsi paras lääke

Toivottavasti yritys ja erehdys pian vaihtuvat varmuudeksi tekoälyn, geenitestauksen ja tietoaltaiden avulla, kirjoittaa toimituspäällikkö Erpo Pakkala.

  • 16.2. 10:52

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
TyöSyke Oy

Lääkäriä

TyöSyke Oy on kanta-hämäläisten kuntaorganisaatioiden omistama yhtiö, joka tuottaa työterveyshuollon palveluja pääosin omistaja-asiakkailleen. Toimimme neljässä toimipisteessä Kanta-Hämeen alueella. Palvelujemme piirissä on lähes 11 000 työntekijää.

Siun sote

TOIMIALUEJOHTAJAN VIRKA

Siun sote tuottaa sosiaali- ja terveyshuollon integroituja palveluja koko Pohjois-Karjalan maakunnan alueelle sekä Heinävedelle Etelä-Savoon. Olemme Pohjois-Karjalan suurin työnantaja ja meillä työskentelee noin 7000 sote-alan ammattilaista. Tarjoamme Sinulle mielenkiintoisen työn suuressa ja kehittyvässä organisaatiossa!

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos vankiterveydenhuollon yksikkö

ALUEYLILÄÄKÄRIN VIRKA

Vankiterveydenhuollon yksikkö on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen alainen itsenäinen yksikkö, joka organisoi vankien terveydenhuollon Suomen vankiloissa. Yksikkö vastaa vankien terveydenhuollon kehittämisestä tavoitteena tehokkaat, toimivat ja kattavat palvelut.

Satakunnan keskussairaala

1 ERIKOISTUVA LÄÄKÄRI

Tarjoamme sinulle mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattitehtävissä ja monenlaisissa ison organisaation muissa tehtävissä. Potilaan hyvän hoidon takaamiseksi haluamme panostaa työntekijöiden hyvinvointiin. Meillä on viihtyisä ja välitön työilmapiiri. Meillä voit osallistua myös tutkimustoimintaan, johon tarjoamme vahvan tuen. Tule meille, meillä et jää yksin!

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.

Elina Heino elina.heino@mediuutiset.fi

Ruotsi sitoi etälääkärien käsiä

Ruotsissa tehtiin kansallinen suositus sille, mitä infektiotauteja ei sovi diagnosoida ja lääkitä antibiooteilla etälääkärin vastaan­otolla. Oliko se tarpeen?

  • 9.2.

Nina Airisto

Työterveyshuolto etsii paikkaansa

Vaikka tekeillä olevat lakimuutokset eivät kosketa työterveysjärjestelmää, työterveyshuolto on sote-uudistuksessa merkittävä tekijä.

  • 2.2.