Pääkirjoitus

Tupakan taakka ja lääkärin auktoriteetti

  • 2.2. 10:32

Anna Niemelä

Työstä tulee raskasta, jos kokee, ettei pysty toteuttamaan velvollisuuksiaan. Yksi tällainen lääkäreiden velvollisuudekseen kokema asia on potilaiden vieroittaminen tupakasta.

Vastikään hyväksytyn Jaana Kedon väitöskirjan kyselyiden mukaan lääkärit pitävät velvollisuutenaan tupakoitsijoiden ohjaamisen tupakoinnin lopettamiseen.

Siihen on kuitenkin käytännössä vain rajatusti keinoja. Esimerkiksi aikaa ei ole riittävästi ja hoitopolut tupakasta vieroittamiseen ovat puutteellisia.

 

Tupakointia ja tupakan saatavuutta on Suomessa rajoitettu lainsäädännöllä voimakkaasti. Toisin siis kuin alkoholin suhteen, koska uusi alkoholilaki vähensi myynnin rajoituksia.

Tupakointi keskittyy meillä nyt ja varmasti myös jatkossa heikommassa sosioekonomisessa asemassa oleville ja vähemmän koulutuille. Se on yksi tärkeä tekijä, joka vahvistaa entisestään terveyseroja hyväosaisten ja heikompiosaisten välillä.

Tupakoinnin lisäämä sairausriskien taakka on potilaalle iso. Ei siis ole ihme, että tupakoitsijan kohdatessaan lääkäriä painaa velvollisuus, joka vaatisi puuttumaan tupakointiin ja ohjaamaan vieroitukseen.

 

Väitöskirjan mukaan tupakoitsijoista valtaosa oli kiinnostunut tupakoinnin lopettamisesta, mutta vain harva oli keskustellut siitä lääkärin kanssa.

Väitöskirja keskittyy perusterveydenhuoltoon ja lääkäreiden asenteisiin tupakasta vieroittamista kohtaan. Siksi lääkäreiden asenteet ja merkitys nousevat siinä keskeiseen asemaan.

Tätä lääkärin keskeistä asemaa kuitenkin on hyvä haastaa.

Lääkäreillä on toki merkittävä tilaisuus kysyä vastaanotolla potilaansa tupakoinnista ja pyrkiä kannustamaan tätä savuttomuuteen, mutta tupakasta vieroittaminen ei ole terveydenhuollossakaan ainoastaan lääkäreiden vastuulla.

Jos potilas ja koko järjestelmä olettavat, että lääkäri on ainoa auktoriteetti tupakasta vieroittamisessa, on vastuu jakautunut liikaa yhdelle, pienelle ryhmälle terveydenhuollon kentällä.

Esimerkiksi tupakasta vieroituksen ryhmiä vetävät monesti terveydenhoitajat. Näitä ryhmiä ja erilaisia verkkovalmennuksia tarvittaisiin taatusti enemmän. Myös niihin ohjaaminen voisi olla helpompaa.

 

Tärkeää on toimia jo silloin, kun tupakoinnista on vasta muotoutumassa osa elämää. Tätä työtä tekevät muut kuin terveysalan ammattilaiset, toki mahdollisesti heidän tukemanaan.

Ammattikouluissa 30 prosenttia oppilaista polttaa, kun lukiolaisista tupakoijia on 6 prosenttia.

Esimerkiksi Syöpäjärjestöt, EHYT ry, THL ja Savuton Suomi 2030 -hanke tekevät erilaisissa ammattikouluprojekteissaan aktiivisesti töitä sen eteen, että kouluissa tauko ei tarkoittaisi tupakkataukoa.

 

Kirjoittaja on Mediuutisten päätoimittaja.

Twitter: @Niemelaanna

Kirjoitus julkaistiin 2.2.2018 Mediuutisten numerossa 4/2018.

Uusin lehti

Tapahtumat

14.-25.2.2018 Mediuutisten #kiitäkollegaa -kampanja terveysalan työpaikoille. Onko kollegasi työyhteisösi helmi? Oletko saanut häneltä apua tai onko hän vaikuttanut positiivisella tavalla työyhteisöösi? Kiitä hyvää työkaveriasi ja Mediuutiset välittää kiitoksesi perille.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄTOIMITTAJALTA

Psykiatrien äärimmäisen vaikea tehtävä

Kaikki lääkärit ovat vallankäyttäjiä suhteessa potilaisiin, kun he diagnosoivat sairauksia ja ohjaavat potilaita jatkohoitoon, kirjoittaa päätoimittaja Anna Niemelä.

  • 16.2. 10:53

KOLUMNI

Tiimalasin sietämätön keveys

Millaista lääkärin työ olisi, jos se riisuttaisiin turhasta sälästä? Siirtyisikö aika potilaille, heidän kuuntelemiselleen, kysyy kolumnissaan endokrinologi Helena Miettinen.

  • 16.2. 10:52

TOIMITUKSELTA

Tekoäly, etsi paras lääke

Toivottavasti yritys ja erehdys pian vaihtuvat varmuudeksi tekoälyn, geenitestauksen ja tietoaltaiden avulla, kirjoittaa toimituspäällikkö Erpo Pakkala.

  • 16.2. 10:52

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
TyöSyke Oy

Lääkäriä

TyöSyke Oy on kanta-hämäläisten kuntaorganisaatioiden omistama yhtiö, joka tuottaa työterveyshuollon palveluja pääosin omistaja-asiakkailleen. Toimimme neljässä toimipisteessä Kanta-Hämeen alueella. Palvelujemme piirissä on lähes 11 000 työntekijää.

Siun sote

TOIMIALUEJOHTAJAN VIRKA

Siun sote tuottaa sosiaali- ja terveyshuollon integroituja palveluja koko Pohjois-Karjalan maakunnan alueelle sekä Heinävedelle Etelä-Savoon. Olemme Pohjois-Karjalan suurin työnantaja ja meillä työskentelee noin 7000 sote-alan ammattilaista. Tarjoamme Sinulle mielenkiintoisen työn suuressa ja kehittyvässä organisaatiossa!

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos vankiterveydenhuollon yksikkö

ALUEYLILÄÄKÄRIN VIRKA

Vankiterveydenhuollon yksikkö on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen alainen itsenäinen yksikkö, joka organisoi vankien terveydenhuollon Suomen vankiloissa. Yksikkö vastaa vankien terveydenhuollon kehittämisestä tavoitteena tehokkaat, toimivat ja kattavat palvelut.

Satakunnan keskussairaala

1 ERIKOISTUVA LÄÄKÄRI

Tarjoamme sinulle mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattitehtävissä ja monenlaisissa ison organisaation muissa tehtävissä. Potilaan hyvän hoidon takaamiseksi haluamme panostaa työntekijöiden hyvinvointiin. Meillä on viihtyisä ja välitön työilmapiiri. Meillä voit osallistua myös tutkimustoimintaan, johon tarjoamme vahvan tuen. Tule meille, meillä et jää yksin!

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.

Elina Heino elina.heino@mediuutiset.fi

Ruotsi sitoi etälääkärien käsiä

Ruotsissa tehtiin kansallinen suositus sille, mitä infektiotauteja ei sovi diagnosoida ja lääkitä antibiooteilla etälääkärin vastaan­otolla. Oliko se tarpeen?

  • 9.2.

Nina Airisto

Työterveyshuolto etsii paikkaansa

Vaikka tekeillä olevat lakimuutokset eivät kosketa työterveysjärjestelmää, työterveyshuolto on sote-uudistuksessa merkittävä tekijä.

  • 2.2.